Les dues cares del PSC: pacte per l'autogovern al matí, prescindir dels independentistes a la tarda

Els socialistes asseguren que aspiren a "tenir prou força" per no dependre de la dreta, ERC ni PDECat després que Batet hagi ofert un pacte per l'autogovern per desbloquejar el procés

Batet ha tancat l'acte a Cornellà
Batet ha tancat l'acte a Cornellà | PSC
09 d'abril del 2019
Actualitzat a les 20:40h
Una de freda i una de calenta del PSC als partits independentistes aquest dimarts. Després que aquest migdia la candidata del partit al Congrés, Meritxell Batet, hagi ofert a ERC i JxCat a sumar-se a un pacte per millorar l'autogovern, a la tarda el coordinador dels diputats del PSC a la cambra espanyola, José Zaragoza, ha assegurat que els socialistes aspiren a tenir "prou força" per no dependre de la dreta ni dels independentistes, en un acte polític a Cornellà de Llobregat.

El PSC, doncs, no ha trobat encara un to comú en els missatges adreçats a republicans i postconvergents i, de fet, Zaragoza ha carregat especialment contra ERC en l'acte de Cornellà. "Va ser Esquerra qui va presentar l'esmena a la totalitat dels pressupostos. Deien que no eren capaços d'aguantar 40 anys més de dictadura", ha dit.

Els dards de Zaragoza han tingut al diputat republicà Gabriel Rufián com a diana i l'ha acusat de "sumar el seu vot al de Casado i Rivera" per tombar la proposta de pressupostos del govern del PSOE. "No volem a aquells que volen viure permanentment del conflicte", ha afirmat.

L'alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, ha reivindicat el PSC com el partit del diàleg i, a diferència de Zaragoza, no ha centrat les seves crítiques en els independentistes sinó en Podem. "Es pot ser d'esquerres sense voler assaltar el cel i acabar agenollats a l'infern", ha etzibat.

Batet ha seguit la línia de l'alcalde i ha insistit en el diàleg, en el marc de l'Estatut i la Constitució, després que aquest migdia hagi instat els independentistes a "rectificar" i no tenir por a "decebre" els sectors més "radicals".

El fantasma de les tres dretes

L'altre element sobre el qual pivota la campanya del PSC és l'alerta davant la possibilitat d'un govern espanyol format per PP, Ciutadans i Vox. El baròmetre del CIS publicat aquest dimarts reflecteix que els tres partits no obtindrien prou escons el 28-A per formar govern però Batet atia el foc del fantasma del tripartit de dretes.

"El 28 d'abril s'haurà de triar entre un govern socialista i un de les tres dretes", ha assegurat, alhora que ha acusat Casado, Rivera i Abascal de "trencar els consensos" sobre els quals s'ha construït l'estat espanyol des del 1978. "Tot el que no sigui votar el PSOE és obrir la porta a un govern de dretes", ha conclòs.