Un inspector de la policia espanyola relata una «pluja de cons», cops de paraigua i insults a Ciutat Vella l'1-O

Diversos testimonis de la Policia Nacional expliquen les intervencions que va fer a l'escola Mediterrània, l'Institut Pau Claris i l'escola Pia Sant Antoni de Barcelona

El fiscal Zaragoza, aquest dimarts al Suprem
El fiscal Zaragoza, aquest dimarts al Suprem | ND
09 d'abril del 2019
Actualitzat a les 19:51h
Novena setmana de judici i protagonisme per la policia nacional espanyola. Al matí han desfilat pel Suprem diversos agents de la Guàrdia Civil i l'autor de l'acta resum de l'1-O a Barcelona, que ha retret l'actuació dels Mossos el dia del referèndum. El primer testimoni de la tarda ha estat qui va redactar l'acta número 1 a Ciutat Vella. Ha explicat que va requisar tres centres de votació: l'escola Mediterrània, l'institut Pau Claris i l'escola Pia Sant Antoni. Les actuacions havien de ser "ràpides" per "preservar la seguretat".

A preguntes de la Fiscalia, ha relatat com va viure l'1-O en aquests tres col·legis. En el primer dels centres, l'inspector ha explicat que quan van arribar els agents la gent es va aglutinar en una "massa compacta" a la porta d'accés, obligant a la policia a fer-los fora per accedir-hi. "Ens van agredir amb paraigües i cascos, i ens van insultar. Ens van dir 'aneu-vos-en al vostre país'", ha relatat. 

A l'escola Mediterrània, ha explicat, els policies van requisar material electoral i en un registre als lavabos van trobar quatre urnes amagades. Un altre dels testimonis de la tarda, un agent que va participar en l'operatiu policial, ha anat més enllà i ha assegurat que la gent es va abraonar contra els agents. "Els Mossos ens van dir que ens calméssim, que estàvem bojos. Em vaig quedar perplex", ha dit el quart testimoni de la tarda. 


Pel que va a l'Institut Pau Claris, l'inspector ha denunciat que uns dels agents dels Mossos va intentar trencar el cordó de seguretat (un agent que ha declarat més tard ha dit que no va veure aquest fet). L'inspector ha explicat que hi van trobar "una massa d'unes dues-centes persones bloquejant una porta" i que no la van poder obrir per culpa de "la pressió de la gent". A la sortida d'aquell centre, ha dit, no va tenir problemes, però sí que se'ls va insultar. A preguntes de les defenses, el testimoni ha dit que no va veure com van desallotjar l'escala del centre. En aquest vídeo difós per eldiario.es es pot veure com va actuar la policia aquell dia: 


Pel que fa a l'escola Pia Sant Antoni, l'inspector ha dit que la gent bloquejava la porta d'entrada i insultava els agents. "La gent ens va llançar algun objecte, un con d'obra o una tanca, sobre els vehicles, quan ens apropàvem", ha relatat. La situació més greu, ha explicat, va ser a la sortida: "Ens van ploure cons, tanques, pedres... Allà va ser la situació més delicada. Van intentar aïllar sis companys que tancaven el comboi", ha explicat a preguntes de la Fiscalia. "Vam veure com la massa que envoltava els companys els intentava deixar aïllats. No ho van aconseguir. Allà es van disparar salves", ha afegit. A preguntes de les defenses, el testimoni ha dit que no recorda si la gent intentava evitar que algunes persones els llancessin cons, ni ha pogut concretar si algun d'aquest cons va tocar els agents.