Batet insta l’independentisme a «rectificar» i sumar-se a un pacte per millorar l’autogovern

La candidata del PSC el 28-A alimenta el fantasma d'un tripartit de dretes per defensar el projecte "progressista" del PSOE

Batet, durant el seu discurs a la Llotja de Mar
Batet, durant el seu discurs a la Llotja de Mar | ND
09 d'abril del 2019
Actualitzat a les 16:12h
Cohesió social i constitucionalisme. Aquests han estat els principals eixos del discurs pronunciat aquest dimarts per la candidata del PSC a les eleccions espanyoles, Meritxell Batet, en el marc d'un dinar organitzat per la Cambra de Barcelona a la Llotja de Mar. Dos elements pels quals la ministra de Política Territorial considera indispensable un viratge de l'independentisme. "Ha de superar la por a defraudar els sectors més radicals, ser honest i rectificar", ha demanat la candidata, que ha insistit que el diàleg és només possible dins el marc jurídic actual i ha proposat a les formacions independentistes treballar per un pacte de millora de l'autogovern de Catalunya.

Un pacte en el qual espera que s'hi sumin partits que encara defensen l'avenç del procés independentista, segons ha ressaltat. "Volem integrar catalans que s'han allunyat del model constitucional i ara voten per la ruptura. No és veritat que no hi hagi marge d’acord. No hi ha marge per a opcions unilaterals i de conflicte", ha assegurat.

"PP i Cs s'han transformat per competir amb Vox"

Una opció que Batet veu únicament possible si són els socialistes qui manen a la Moncloa després del 28-A. "PP i Ciutadans no han combatut Vox sinó que s’han transformat per competir-hi. Han passat de defensar la Constitució a proposar la seva ruptura, amb un 155 indefinit i el desmantellament de l'estat autonòmic", ha afirmat.

Batet, doncs, continua alimentant el fantasma d'un govern tripartit de dretes, que cada cop sembla més lluny de poder ser una realitat. Almenys això indica el darrer baròmetre del CIS, que atorga als socialistes una àmplia victòria per davant del PP i descarta que Pablo Casado, Albert Rivera i Santiago Abascal sumin prou escons per fer fora Sánchez. 

L'oferta socialista per seduir l'independentisme, però, no ha canviat gaire. Els retrets als partits que el defensen, tampoc. "El procés s'ha alimentat de la inseguretat, la precarietat i altres conseqüències de la crisi", ha dit Batet, que ha qualificat l'independentista de proposta "falsa i excloent però efectista". 

Alhora, la cap de cartell del PSC ha reivindicat el seu partit com la millor via per garantir la "recuperació de consensos" a l'estat espanyol, que considera que l'independentisme ha posat en risc. "Ha volgut deslegitimar el nostre sistema", ha assegurat.

Pressupostos amables amb Catalunya

Batet confia, doncs, que la majoria política a Catalunya abandoni el camí de l'independentisme i torni a transitar el de l'autonomisme. Sobre la taula, pocs esbossos de com els socialistes pensen aconseguir-ho, més enllà de la defensa del curt llegat del govern de Pedro Sánchez.

"En els pressupostos vetats pels independentistes el 2019, Barcelona era la primera província d'Espanya en inversió en infrastructures", ha dit. A partir del 29 d'abril, ha avançat que els socialistes tornaran a presentar una proposta de comptes generals que miraran amb bons ulls la capital catalana i el conjunt de Catalunya. "El que és bo per a Barcelona és bo per a Catalunya, i el que és bo per a Catalunya és bo per a Espanya", ha defensat citant Pasqual Maragall.

El PSC espera que les dues setmanes de campanya li permetin superar a les enquestes ERC, el partit que fins ara els sondejos donen per guanyador de les eleccions a Catalunya, i aquest dimarts Batet ha ensenyat les cartes amb les quals espera convèncer els votants, també aquells independentistes. No han canviat gaire respecte les que va fer servir Pedro Sánchez per fer reeixir la moció de censura, però que van resultar insuficients per garantir la continuïtat del seu govern.