El Govern situa l'autodeterminació com a «línia vermella» per negociar amb Sánchez

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, assegura que el PSOE no suposa "cap garantia" per al diàleg perquè va estar a favor del 155 aprovat l'octubre del 2017

Reunió del Govern del 9 d'abril del 2019
Reunió del Govern del 9 d'abril del 2019 | Govern
09 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:30h
Els resultats que dibuixa l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) previ a les eleccions espanyoles del 28-A situen el PSOE com a gran favorit per guanyar i governar, de manera que el Govern ja se situa en l'escenari d'una negociació amb Pedro Sánchez. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha assenyalat que el Govern situarà "línies vermelles" en una hipotètica negociació, i que aquestes "línies vermelles" tindran a veure amb el diàleg i el dret a l'autodeterminació.

"En aquests moments, el PSOE no està gaire obert al diàleg, parla d'un no reiterat a l'autodeterminació. Nosaltres considerem que són línies vermelles a preservar", ha assenyalat Budó, que ha recordat que els socialistes espanyoles van aprovar el 155 promogut per Mariano Rajoy al Senat després de la declaració de la independència. En aquest sentit, haver estat a favor de la suspensió de l'autonomia no suposa "cap garantia" a l'hora de dialogar amb ells. El diàleg, ha dit, s'ha de fer sense "exclusions".

Pla de despesa

El Govern ha aprovat els criteris i la metodologia destinats a "prioritzar" les noves actuacions que es duran a terme per part de les conselleries durant el període de pròrroga pressupostària -els comptes en vigor són els de 2017, els últims aprovats al Parlament gràcies al vot de Junts pel Sí i la CUP- en funció de les "necessitats i compromisos ineludibles" de cada Departament. El pla quedarà aprovat en el consell executiu de la setmana de Sant Jordi, segons ha explicat Budó.

L'encarregat de liderar aquest pla és el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès. Les necessitats de despesa que aporti cada Departament es classificaran "d'acord amb el nivell de compromís o capacitat d'actuació", i es donarà prioritat a aquelles que estiguin emparades per un mandat legal, acord del Govern o contracte, així com les que tinguin un "major retorn social". També es tindrà en compte si són despeses revisables o ajornables. El pla, en tot cas, s'haurà d'adaptar als objectius d'estabilitat pressupostària vigents en aquests moments.

 
Aquests objectius són el compliment dels límits de dèficit i de deute, així com també la regla de despesa. L'acord d'aquest dimarts s'inscriu en el marc de les mesures de contingència que la Generalitat va activar la setmana passada amb l'aprovació d'un suplement de crèdit de 814 milions d'euros per atendre les noves necessitats de despeses de personal que s'han produït des del 2017. Aquesta mesura, segons el Govern, permetrà "fer front" a les millores retributives dels treballadors públics, a l'increment de personal per atendre la prestació de serveis i al retorn del 40% de la paga extra del 2013, que encara està pendent.