L'autor de l'acta policial de l'1-O a Barcelona: «Els Mossos van fer un dispositiu per permetre el referèndum»

El testimoni acusa la policia catalana acusa els Mossos d'intentar impedir l'actuació de la policia espanyola i assegura que es comportaven com si fos una votació normal

El tribunal de l'1-O, aquest dimarts al Suprem
El tribunal de l'1-O, aquest dimarts al Suprem | ND
09 d'abril del 2019
Actualitzat a les 17:20h
Novena setmana de judici i protagonisme per la policia nacional espanyola. El primer dels testimonis d'aquest dimarts, després que hagin passat pel Suprem diversos guàrdies civils que havien quedat pendents de la setmana passada, ha estat l'inspector de la Policia Nacional autor de l'acta policial de l'1-O a Barcelona. El testimoni ha estat molt dur amb l'actuació i el dispositiu dissenyat pels Mossos: "Van dissenyar un dispositiu per permetre el referèndum", ha assegurat a preguntes de la Fiscalia. 

El policia ha dit que algunes de les actuacions dels Mossos van ser "terribles", perquè en alguns casos es van "desplaçar" d'escola per impedir l'actuació de la resta de forces i cossos de seguretat de l'Estat. Malgrat ressaltar la bona tasca d'alguns agents, ha assegurat que el dispositiu estava "mal dissenyat" i que en diversos casos els Mossos que hi havia als col·legis es comportaven com si es tractés d'un referèndum normal. "No van requisar ni urnes ni paperetes", ha insistit. Amb tot, a preguntes de les defenses, l'inspector ha admès que el dia 29 de setembre "no tenia ni idea" de quina seria l'actuació dels Mossos i que no va ser fins a l'1-O que va detectar que era "insuficient".  

Pel que fa a l'actuació de la policia espanyola, ha admès que van fer un "ús necessari de la força" per complir el mandat judicial d'impedir l'1-O, i ha ressaltat que van garantir la seguretat dels votants en detriment de la dels agents. En la mateixa línia, ha assegurat que abans d'actuar van avisar els votants i ha deixat clar que els agents de la Policia Nacional "no van fer càrregues". En total, van fer unes 27 intervencions en col·legis electorals a la demarcació de Barcelona, i ha explicat que era ell qui decidia en quins centres de votació s'entrava. Malgrat tot, ha admès que la policia espanyola no va precintar cap col·legi els dies previs a l'1-O. 

"Els CDR van organitzar molt bé el referèndum"

Sobre els votants, ha assegurat que estaven coordinats pels CDR, que ha assenyalat com els organitzadors del referèndum. "Els CDR van organitzar molt bé el referèndum. Van mantenir en secret les urnes i van explicar què fer durant les actuacions policials", ha dit a preguntes del fiscal Javier Zaragoza. Més tard, a preguntes de Vox, ha dit que van investigar els CDR a través de les xarxes socials; una tasca -ha dit- senzilla, perquè "ho publicaven tot". A preguntes de la defensa de Jordi Sànchez, l'inspector ha reconegut que no va veure "cap relació" entre els CDR i l'expresident de l'ANC. 

A preguntes de l'advocat Àlex Solà, representant de Jordi Cuixart, l'inspector ha dit que les indicacions dels CDR es van complir "en la major part dels col·legis" i ha admès que en cap dels missatges atribuïts a aquest comitès "fes crides a la violència". "Van ser molt cauts a l'hora de redactar els seus missatges", ha reconegut el testimoni, que ha tingut problemes per vincular el Govern amb els CDR però ha explicat que van detectar que es feien "curses per entrellaçar braços davant dels col·legis". "Ho vam veure prop de la seu de la CUP i en casals d'Arran", ha dit.