Torra avisa l'Estat després de la instrucció del jutjat 13: «Ho vam fer i ho tornarem a fer»

El president de la Generalitat, en una declaració institucional a Palau, carrega contra el "fals relat" de la malversació i assegura que no permetrà que ningú "anul·li la voluntat del poble de Catalunya"

Quim Torra, durant la declaració institucional d'aquest dimarts
Quim Torra, durant la declaració institucional d'aquest dimarts | ND
09 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:58h
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest dimarts que el Govern "no permetrà" que ningú "anul·li la voluntat del poble de Catalunya". Ho ha fet en una declaració institucional a Palau poques hores després de conèixer-se que el jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona ja ha tancat el primer procediment i ha decidit processar una quarantena d'alts càrrecs per delictes de malversació de fons públics, desobediència i prevaricació. "Ho vam fer i ho tornarem a fer", ha insistit a l'hora de reivindicar el referèndum i els "mandats" ciutadans rebuts en els últims anys.

"Ens trobem en un estat d'excepció judicial", ha assenyalat Torra, que ha indicat que el procés català va comptar "sempre" amb el "mandat democràtic" d'eleccions i programes electorals que, en el seu moment, no van ser impugnats ni suspesos. "Processar responsables polítics per haver fet allò compromès a les eleccions és una aberració democràtica", ha remarcat el dirigent independentista, que ha clamat contra el relat de la "falsa malversació" que fa el jutjat 13 i el Tribunal Suprem.

Segons Torra, la Generalitat no s'ha vist afectada financerament per la celebració del referèndum -així ho han detallat els alts càrrecs que han passat pel Suprem, inclosos els presos polítics", i ha aprofitat per denunciar, també, el relat de la "falsa violència" que hi ha hagut en la instrucció de la causa contra l'1-O a Madrid. "Existeix vulneració de drets civils. La República catalana s'aconseguirà per les vies democràtiques i pacífiques", ha reivindicat el màxim dirigent del país.
 
"Si algú compta que amb atacs com aquest abandonarem el compromís, que perdi tota esperança. No hi ha tantes presons ni multes per frenar el poble català", ha assegurat Torra, que ha reivindicat "l'orgull" que suposa l'1-O i ha donat suport als encausats pel jutjat 13, algun dels quals encara treballa per la Generalitat.

Instrucció tancada

El jutjat número 13 de Barcelona durà a judici una trentena d'alts càrrecs públics per la seva implicació en el referèndum de l'1-O. La magistrada Alejandra Gil, que va substituir el difunt Juan Antonio Ramírez Sunyer, ha tancat la instrucció de la causa que va obrir arran de les polèmiques declaracions del jutge Santi Vidal, i processarà els investigats per delictes de desobediència, malversació de fons públics, falsedat documental, revelació de secret i prevaricació.

En el llistat hi figura l'exsecretari general del Diplocat, Albert Royo; l'exdirector de la representació de la Generalitat davant la UE, Amadeu Altafaj, i l'exsecretari de Difusió i Atenció Ciutadana, Antoni Molons, entre d'altres alts càrrecs de la Generalitat, però també membres de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), com la seva presidenta Núria Llorach; el director de TV3, Vicent Sanchis, i el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo. També hi apareix Francesc Fàbregas, director d'El Vallenc -setmanari on va irrompre la Guàrdia Civil- i president de l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal i Local (ACPC). En canvi, no apareix el nom del jutge Santi Vidal que va donar peu a la investigació.