ERC creixeria amb força i podria sumar fins a 17-18 diputats al Congrés

El PSC seria el segon partit per Catalunya el 28-A i Vox hi obtindria 3 escons, a costa les notòries caigudes d'En Comú Podem, JxCat i PP

Tardà, Rufián i Junqueras, en una imatge d'arxiu.
Tardà, Rufián i Junqueras, en una imatge d'arxiu. | ACN
09 d'abril del 2019
Actualitzat a les 14:21h
ERC seria la gran triomfadora de les eleccions espanyoles a Catalunya, segon el baròmetre del CIS fet públic aquest dimarts. El sondeig preveu que els republicans dupliquin els 9 escons fins assolir-ne 17-18, mentre que el PSC, a certa distància, també creixeria dels 7 actuals fins a 12-14. Per contra, En Comú Podem es desinflaria dels 12 a 5-7, així com JxCat, que en retindria 4-5 dels 8 del PDECat.

 
Per altra banda, el PP també patiria una patacada històrica, quedant-se només amb un dels sis escons de què disposa per Catalunya. La caiguda de Cs seria més moderada, perdent-ne un dels 5 actuals, mentre que Vox entraria amb claredat, amb 3 diputats. També podria obtenir representació per Barcelona el Pacma. El CIS no preveu que Front Republicà entri, malgrat que bona part de les enquestes es van fer mentre tot just s'estava conformant la candidatura.

Les enquestes del CIS han estat últimament força criticades, sobretot des del canvi de la seva direcció arran de la moció de censura de Sánchez, quan va col·locar un dirigent del PSOE, José Félix Tezanos, al capdavant. Des de llavors, ha canviat diversos cops la manera de presentar els resultats, per bé que, en aquesta ocasió, ha tornat a la clàssica cuina que ofereix projecció de diputats. Tot i això, per vacunar-se contra les crítiques, dedica 21 de les 49 pàgines del dossier a explicar la metodologia usada, que ara incorpora fins a 108 variables per fer la cuina.

En el baròmetre per encertar el nombre d'escons d'ERC i Cs, però en va preveure més del compte a En Comú Podem (2/3 més) i va situar CDC per sota del resultat definitiu (-1/2), igual com va ocórrer amb el PP (també -1/2). La previsió del PSC el deixava un diputat per damunt del que finament va obtenir.