El debat electoral sobre el comerç a Barcelona també vira cap a la seguretat

Elsa Artadi, Manuel Valls, Ernest Maragall, Jaume Collboni i Josep Bou participen al debat sobre comerç a la capital catalana amb l'absència de l'alcaldessa, Ada Colau, que ha rebutjat la invitació

Els candidats, a l'auditori Meier
Els candidats, a l'auditori Meier | Barcelona Comerç
09 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:00h
L’àmbit de la seguretat és el gran protagonista de la precampanya electoral de les municipals a Barcelona. Tant, que aquest dimarts també ho ha estat en el debat entre alcaldables sobre el comerç a la ciutat, organitzat per Barcelona Comerç i Barcelona Oberta a l’auditori Meier del Museu d’Art Contemporani de Barcelona. Hi ha participat Elsa Artadi (JxCat), Manuel Valls (VallsBcn2019), Ernest Maragall (ERC), Jaume Collboni (PSC) i Josep Bou (PP). No hi ha anat l’alcaldessa, Ada Colau, que ha rebutjat la invitació, ni Anna Saliente (CUP), que no ha estat convidada per l’organització.

Els cinc candidats han abordat la venda ambulant com un problema de seguretat que afecta el comerç de la capital catalana. Hi ha hagut propostes de mà dura, sobretot per part de Valls i Bou, i tots els alcaldables han proposat, amb diferents receptes, la via policial com a via per acabar amb la presència de manters al carrer.

Operació policial amb la Guàrdia Civil i cens de manters

Ha estat especialment contundent l’ex primer ministre francès. “Si jo soc alcalde, acabaré amb el fenomen del top manta amb poques setmanes. Necessitem una acció molt potent liderada per la Guàrdia Urbana, la policia nacional espanyola, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra", ha afirmat. Bou ha vist l’aposta de Valls i l’ha doblat:"S’ha de fer un cens, saber qui són, què ingressen i on viuen. Ja buscaríem després la manera de donar-los una feina".

Artadi també ha encès el senyal d’alarma i ha parlat d’un “top manta descontrolat”. “La solució no pot ser dir que aquestes persones tenen dret a fer-ho”, ha dit, mentre que Maragall ha demanat no empènyer els manters cap a la “delinqüència” a través de la via repressiva i ha demanat al govern espanyol canvis a la llei d’estrangeria. Una petició que també s’ha fet seva Artadi i que no ha rebut una resposta clara per part del candidat socialista.

El debat sobre la venda ambulant ha derivat en una discussió sobre la gestió de l’espai públic a la ciutat, que Collboni ha demanat abordar amb un pacte entre les candidatures. Això sí, sense oblidar l’aplicació de l’ordenança de civisme. La número dos de JxCat ha insistit en la via policial per abordar la gestió de l’espai públic i ha demanat que la Guàrdia Urbana lideri les polítiques de convivència.

Una màfia que es nodreix del port

Collboni ha endurit el seu to quan ha parlat dels manters organitzats col·lectivament. "M’ha semblat aberrant donar carta de naturalesa laboral als manters perquè muntin un sindicat. Qui és la patronal? La màfia?”, s’ha preguntat, mentre que Valls també demanava acabar amb el suport municipal a la “cooperativa dels manters”.

Maragall, al seu torn, ha qüestionat la utilització del terme màfia i ha recordat que, en moltes ocasions, les mercaderies que venen els venedors ambulants entren pel port de Barcelona. “Tenim una responsabilitat”, ha assenyalat.

El bloc de debat sobre la venda ambulant ha estat el més llarg de la trobada a l’Auditori Meier, que també ha abordat el comerç digital, la política de grans esdeveniments i la promoció del comerç de proximitat. La seguretat, però, és el fantasma que apareix en qualsevol acte preelectoral i promet fer-se encara més protagonista quan comenci oficialment la campanya de les municipals. Les candidatures de la dreta semblen sentir-s’hi especialment còmodes, mentre que des de l’esquerra alguns ja han optat per entrar-hi de ple.
Arxivat a