Les deu coses que potser no sabies de Jaume Asens, candidat d'En Comú Podem al Congrés

El cap de llista dels comuns ha estat l'advocat d'El Vaquilla, es desplaça amb bicicleta i s'emociona amb el bolero "Lágrimas negras"

El cap de llista dels comuns al 28-A, Jaume Asens.
El cap de llista dels comuns al 28-A, Jaume Asens. | ACN
24 d'abril del 2019
Actualitzat a les 7:06h
Aquesta és la primera vegada que Jaume Asens (Barcelona, 1972) encapçala una candidatura electoral. Serà l'encarregat d'intentar revalidar la victòria d'En Comú Podem a les eleccions espanyoles. Els comuns presenten el seu cap de llista com "un home de consens i capaç d'establir ponts per resoldre el conflicte polític". Aquestes són les deu coses que potser encara no sabies del candidat de la coalició al 28-A.

1. Asens va ser el primer assessor dels líders independentistes exiliats. Després del 27-O, el candidat dels comuns, juntament amb el seu amic Gonzalo Boye, va analitzar les diferents legislacions internacionals per veure quines eren més favorables al govern català. Ho va fer a petició de Toni Comín, amb qui manté una estreta relació d'amistat. Això sí, durant els primers dies d'exili, ni Puigdemont ni la resta de consellers sabien qui era l'advocat que els assessorava.

2. El cap de cartell d'En Comú té una llarga trajectòria com a defensor d'activistes socials i d'esquerres. De fet, durant la dècada del 2000, els antisistema es manifestaven pels carrers de Barcelona amb el número de telèfon d'Asens escrit a l'avantbraç. Tots sabien que, si acabaven detinguts, ell els defensaria. 

3. La llista de clients d'Asens és diversa i carregada de noms destacats. El candidat dels comuns ha defensat des de Lluís Maria Xirinacs fins a Juan José Moreno Cuenca, més conegut com El Vaquilla.

4. Asens és el gran artífex de la implicació de l'Ajuntament de Barcelona en la causa contra les càrregues policials de l'1-O. Que el consistori actuï d'acusació popular a la Ciutat de la Justícia és, en gran mesura, responsabilitat del cap de llista d'En Comú Podem.

5. El candidat dels comuns manté una estreta amistat amb Ada Colau. Asens i l'alcaldessa de Barcelona es van conèixer a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona. Allà, van compartir moltes assemblees i, fins i tot, una breu relació sentimental.

6. Asens és el nexe entre Pablo Iglesias i l'independentisme. El candidat dels comuns és soci d'Òmnium i, de fet, és qui va fer possible la visita del líder de Podem a Jordi Cuixart a Lledoners. Des d'aleshores, Cuixart i Iglesias mantenen una bona relació. Fins i tot el president d'Òmnium, durant el judici al Suprem, ha arribat a donar records a Iglesias a través de diputats de Podem que han assistit a la sala.

7. Asens sempre s'ha preguntat com podria ser més útil: a l'Ajuntament de Barcelona o com a advocat defensor. Asens reconeix que la vegada que ha estat més a prop de deixar el consistori va ser quan Jordi Cuixart li va demanar que fos el seu advocat en el judici del procés.

8. Va compartir militància política amb Xavier Domènech, Gerardo Pisarello i Albano Dante Fachín a Procés Constituent, el moviment social i polític impulsat per Arcadi Oliveres i Teresa Forcades l'any 2013.

9. El mitjà de transport preferit d'Asens és la bicicleta. El cap de llista del comuns l'acostuma a utilitzar per desplaçar-se de casa a l'Ajuntament de Barcelona. Asens ha arribat a assegurar que és quan va en bicicleta que hi veu clar (emulant l'"És quan dormo que hi veig clar" del poeta J.V. Foix).

10. Hi ha cançons que toquen la fibra i Asens en té tres. Les dues primeres, per qüestions polítiques: Bella Ciao, el cant dels partisans italians contra el feixisme, i Grândola, Vila Morena, tot un himne de la Revolució dels Clavells de Portugal. Ara bé, és el bolero Lágrimas negras, la cançó que el toca d'una manera més íntima i personal.
Arxivat a