Comín tornarà l'acta de diputat si ERC ho demana: «Faré el que ells vulguin»

L'exconseller a l'exili lamenta la negativa d'ERC d'incloure'l a la llista per a les eleccions europees

Concentració a Brussel·les amb l'eslògan 'L'autodeterminació és un dret, no un delicte'. Imatge del 17 de febrer del 2019.
Concentració a Brussel·les amb l'eslògan 'L'autodeterminació és un dret, no un delicte'. Imatge del 17 de febrer del 2019. | Blanca Blay/ACN
09 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:21h
L'exconseller a l'exili Toni Comín, que anirà de número dos de Carles Puigdemont a la llista de JxCat a les eleccions europees, ha reivindicat una llista unitària a Europa el 26-M i ha lamentat que ERC no s'hi hagi sumat. Comín ha defensat la necessitat de tenir una veu a les institucions des de l'exili i en aquest sentit ha reclamat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, "no desaprofitar la tribuna del Parlament Europeu".

El número 2 de JxCat a les eleccions europees ha assegurat que tornarà l'acta de diputat del Parlament si ERC li ho demana: "Faré el que ells vulguin", ha subratllat. L'exconseller ha lamentat en aquest sentit que ERC no li oferís anar a les llistes a Europa. De fet, Comín va demanar a la secretària general dels republicans, Marta Rovira, encapçalar la llista d'ERC a les europees, però Rovira s'hi va negar perquè el primer lloc de llista era per a Oriol Junqueras. Ha dit que els republicans estaven "convençuts" que els exiliats no podrien formar part de la llista ni tindrien "opcions reals" de recollir l'acta de diputat. "Quan ERC s'adona que la realitat és una altra veuen que tenen una coalició molt tancada i no es veuen en cor de reobrir-la. Si haguessin tingut aquesta informació potser les coses haurien anat diferent", ha explicat.

L'exconseller de Salut ha reivindicat que la seva prioritat és una llista conjunta amb el president d'ERC al capdavant, acompanyat de Puigdemont com a número 2. "Des que soc a l'exili he defensat que ara és el moment de fer pinya", ha dit, i ha insistit que la prioritat des del 27-O ha de ser la "unitat": "Això no vol dir fer llistes conjuntes a tot arreu, però sí unitat estratègica". A Europa, però, Comín ha reivindicat la necessitat d'anar a una llista conjunta i s'ha posat a disposició de JxCat i ERC. "Jo vull anar amb els dos. Voldria que no competissin a Europa", ha ressaltat, i ha explicat que molta gent els aconsella que no es desaprofiti l'ocasió de "fer de les europees un cert plebiscit". 

Matisos amb ERC

L'exconseller ha admès que en aquests últims mesos ha tingut "matisos" amb l'estratègia d'ERC. Ha dit que està d'acord que la via d'eixamplar la base, però ha llançat una pregunta: "Només acreditant una majoria creixent independentista, l'Estat ens donarà un referèndum acordat?". Davant d'això, ha dit que si es demostra que amb això no n'hi ha prou, caldrà escoltar la resta d'estratègies per fer front a l'Estat. Malgrat la decisió d'anar amb JxCat, Comín ha assegurat que "no s'ha trencat res" amb ERC i ha volgut agrair la reacció dels republicans després de l'anunci fet ahir. 

El cas del fiscal de l'Audiència Nacional

D'altra banda, Comín ha assegurat que troba d'una "gravetat màxima" que la investigació de Bèlgica sobre les balises instal·lades al cotxe de l'expresident Carles Puigdemont inclogui com a possible sospitós un fiscal de l'Audiència Nacional (AN), tal com ha publicat en exclusiva l'ACN, aquest dimarts al matí.

L'exconseller ha demanat que aquests fets "impressionants" s'esclareixin "amb la màxima urgència". Per Comín, que persones vinculades a l'AN hagin pogut fer "actuacions irregulars" en territori belga fa que l'afectat no sigui només Puigdemont, sinó Bèlgica: "És molt greu, d'una gravetat extraordinària", ha conclòs.