El model de ciutat evidencia les distàncies entre els independentistes a Barcelona

El primer debat entre les candidatures independentistes a l'Ajuntament de Barcelona posa de manifest les discrepàncies dels partits, el mateix dia que Forn ha descartat la proposta de Maragall de fer tripartit amb Colau

Mascarell, Puig, Magrinyà i Graupera han debatut al Teatre de Sarrià
Mascarell, Puig, Magrinyà i Graupera han debatut al Teatre de Sarrià | BCAP
08 d'abril del 2019
Actualitzat el 09 d'abril a les 9:56h
Les candidatures independentistes a l’Ajuntament de Barcelona han debatut per primera vegada aquest dilluns al Teatre de Sarrià, posant sobre la taula les seves propostes per a les eleccions municipals del 26 de maig, en un acte organitzat per l’Assemblea Nacional Catalana. Hi havien de participar els alcaldables, però finalment Jordi Graupera (BCAP) ha estat l’únic cap de cartell que ha pujat a l’escenari, al costat del número quatre de Junts per Catalunya (JxCat), Ferran Mascarell, el número tres d’ERC, Miquel Puig, i el número dos de la CUP, Jordi Magrinyà.

Hi ha hagut temps per parlar del paper que ha de jugar Barcelona en el marc del procés independentista i per compartir els projectes de ciutat uns i altres. Després des dues hores de debat, el desenvolupament dels dos eixos de debat ha evidenciat que si bé les quatre candidatures són independentistes, no comparteixen estratègia per culminar el procés, ni tampoc un model de ciutat.

Una unitat electoral que no qualla

Ha encetat el debat Mascarell fent una crida a la unitat dels independentistes, el mateix dia que JxCat ha rebutjat la proposta d'ERC de fer tripartit amb Barcelona en Comú. El número quatre de la llista postconvergent ha sorprès l’audiència demanant a Graupera que s’incorpori a la llista de JxCat. “Et proposo que formis part de la mateixa candidatura que jo”, ha dit. Graupera ha esquivat l’oferta i ha qualificat de “xantatge” la crida de l’espai postconvergent a la unitat. El candidat de BCAP també ha atacat a ERC, assegurant que l’estratègia d’ampliar la base dels republicans suposa “enfortir” el discurs de l’unionisme.

Puig s'ha defensat i ha demanat anar més enllà de l’independentisme per fer avançar el procés. “Hem d’aplegar el 80% de catalans que pensen que aquest assumpte s’ha de resoldre votant. Espanya vol ser un país democràtic, tot i que després li costa”, ha afirmat, despertant les rialles del públic. Des de la CUP, Magrinyà també ha defensat que els partits independentistes es presentin per separat a les municipals. “Va haver-hi un moment que vam anar junts amb ERC i JxCat perquè la gent ens hi va obligar, però la demanda va ser desoïda. Demanar unitat ara és poc menys que una fal·làcia”, ha defensat.

Espai públic i seguretat

El debat també ha abordat el model de ciutat que defensen els candidats i aquí tampoc hi ha hagut quòrum. 

Sobre les polítiques de seguretat, Mascarell ha defensat que la Guàrdia Urbana necessita un “rejoveniment”, així com una modernització del cos i un canvi d’orientació, insistint en un model de policia de barri que prioritzi la prevenció i la mediació per sobre de la intervenció. Canvis a la policia municipal que, segons Mascarell , han d’anar acompanyats d’un desplegament més dels Mossos d’Esquadra a la ciutat.
 
Per Puig, la percepció d’inseguretat no se solucionarà posant més policia al carrer i ha centrat el seu discurs en la laxitud amb què, segons considera, actua la justícia davant dels furts a la ciutat. “Estem donant 15 mesos d’impunitat a qui comet el furt”, ha afirmat en referència als terminis amb què operen els jutjats.

Graupera ha rebutjat "posar un policia a cada cantonada", ha acusat Colau de propiciar el dicrus "autoritari" de Manuel Valls per "desatendre" les polítiques de seguretat i ha demanat analitzar aquells factors que fomenten la delinqüència, com la poca il·luminació als carrers. Magrinyà ha defensat fer "més comunitat" per combatre la inseguretat i fomentar la convivència.

També hi ha hagut discrepàncies en l'abordatge de la venda ambulant. Puig ha qualificat els manters de "problema" per a l'espai públic mentre que Magrinyà ha criticat les mesures repressives contra els venedors i Graupera ha proposat que l'Ajuntament els entregui llicències de venda i fixi en quins espais de la ciutat poden treballar.

Peatge de congestió i tramvia... en suspens

La mobilitat a la ciutat també ha estat protagonista del debat. De propostes n'hi ha hagut diverses. Des del foment del transport metropolità de Mascarell, a la gratuïtat (en la mesura del possible) que ha plantejat Magrinyà, passant pel peatge de congestió que defensa Graupera. El candidat de BCAP planteja instal·lar un peatge a Barcelona perquè els vehicles privats hagin de pagar per entrar a la capital catalana. "Els diners es destinarien al transport públic", ha detallat.

El mandat actual acabarà amb un acord a l'Ajuntament per desenvolupar la connexió del tramvia per la Diagonal, però la unió dels dos trams no està ni molt menys definida. Puig, en un atac de sinceritat, ha reconegut que ERC ha volgut guanyar temps. "El meu cap de llista [Ernest Maragall] diu que cal estudiar la proposta de connectar el tramvia i prendre una decisió oportuna. És el que dius quan no saps ben bé que dir, però és que hi ha un grup municipal que ha fet bandera d’això i convé refredar-ho", ha confessat.

Les candidatures han posat sobre la taula els seus projectes sobre la taula un mes i mig abans de les municipals, amb el missatge que ERC està disposada a pactar amb independentistes i comuns. Mentrestant, JxCat i Graupera s'allunyen de qualsevol opció de govern que inclogui formacions no independentistes i la CUP encara no s'ha pronunciat obertament sobre les possibilitats postelectorals.