Triomfaria el referèndum de Vox per recentralitzar l'Estat?

A quatre comunitats, els partidaris de retornar competències al govern espanyol superen el 50% -entre elles, Madrid-, segons els 30.000 enquestats pel CIS el darrer any

Santiago Abascal, en un míting de Vox.
Santiago Abascal, en un míting de Vox. | Flickr Vox
09 d'abril del 2019
Actualitzat a les 10:45h
Vox vol fer un referèndum, però no d'autodeterminació, sinó per recentralitzar l'Estat. Ho ha afirmat aquest dilluns el seu líder, Santiago Abascal, en referència a un dels punts centrals del seu programa, que passa per buidar de competències les comunitats. Tindria gaire suport aquesta consulta? A nivell estatal, difícilment guanyaria el "sí", ja que tan sols un terç dels espanyols ho avala, però sí que es podria imposar a quatre o cinc autonomies, entre les quals hi ha Madrid.

 
Segons una anàlisi de tots els baròmetres del CIS dels darrers 12 mesos -i per tant, amb una mostra superior als 30.000 enquestats-, la conclusió és que un 20,7% dels espanyols defensa un model d'estat sense autonomies, mentre que un 12,2% els en trauria competències. En total, la recentralització té el suport del 32,9% dels ciutadans -ignorant les respostes de qui no ho sap o no contesta-. En canvi, un 42,3% mantindria el model actual i un 24,8% aposta per una major descentralització. Entre aquests últims, un 10,3% permetria a les comunitats esdevenir estats independents.

Malgrat que la recentralització té més suports que l'aixecament del sostre de l'autogovern, no suma una majoria d'avals -per bé que aquesta pregunta no es pot homologar automàticament al possible resultat d'un referèndum com el que pretén Vox-. Tot i això, els partidaris de retallar l'autonomia sí que són majoria a Castella i Lleó (58,7%), Castella-la Manxa (53,4%), la Comunitat de Madrid (51,7%) i Cantàbria (50,3%), i estarien molt a prop d'aquesta meta a Aragó (48,1%).

Poc suport a descentralitzar

Només hi ha cinc comunitats en què els defensors d'apujar el sostre competencial superin els de la recentralització. Per una banda, de forma ajustada, els dos arxipèlags: les Canàries (24,9% a favor de més autogovern i 24,1% de menys) i les Balears (26,2% i 23,2%, respectivament). I de forma, més folgada, a Navarra (un 39%, a favor de descentralitzar més), País Basc (55,2%) i Catalunya (63,2%). Catalunya, de fet, és l'únic territori on l'opció prioritària és permetre la independència (37,4%).

Si Catalunya, País Basc i Navarra no votessin en el referèndum que vol Vox, el "sí" a la recentralització podria sumar quasi quatre de cada deu vots (39,3%), mentre que, en aquests tres territoris, escassament superaria la desena part d'aquests (10,8%). En tot cas, el nombre de partidaris d'elevar el sostre competencial fora d'Euskal Herria i Catalunya és molt reduït i tan sols un 3,5% hi defensa un model que passi per reconèixer el dret a l'autodeterminació, com proposa Podem al conjunt de l'Estat.