Marta Pascal: «La independència no es farà a través de cap drecera»

L'excoordinadora general del PDECat reivindica la figura de Carles Campuzano i fa una crida a no "frustrar" el país en la fase actual del procés

Marta Pascal, en la presentació del llibre de Carles Campuzano
Marta Pascal, en la presentació del llibre de Carles Campuzano | ND
08 d'abril del 2019
Actualitzat a les 19:38h
Marta Pascal, excoordinadora general del PDECat, ha remarcat en la presentació del nou llibre de Carles Campuzano que la independència no es farà "a través de cap drecera". "El camí és llarg, això ja ho sabíem", ha apuntat, en referència al període que va des de la recuperació de l'autogovern fins al moment actual. "Hem de saber arribar a l'objectiu final. Si el camí és més llarg, hem de tenir en compte que hem d'arribar fins al final", ha assenyalat la senadora per designació autonòmica.

"Som on som gràcies a la gent de la generació del Campu. Toca reivindicar la feina feta per ells", ha destacat Pascal, acompanyada de l'autor, d'Esperança Esteve -diputada del PSC- i també de Lluís Recoder, exalt càrrec de Convergència i ara allunyat de la política.

Segons la dirigent del PDECat, el país està "obligat a buscar solucions", i ha demanat "no confondre unitat amb uniformitat". "La unitat és important, però no pot voler dir uniformitat", ha matisat després. Una altra reflexió de Campuzano que ella ha fet seva és "conèixer els límits", que no vol dir "renunciar".

"Els límits, a la vida, existeixen. És evident que si no som capaços de veure els límits, no serem capaços de trobar solucions i podríem frustrar algú. El sobiranisme no es pot permetre frustrar", ha apuntat. Unes declaracions que entronquen amb les crítiques fetes cap a Carles Puigdemont en una entrevista a La Vanguardia que ha aixecat polseguera interna.

Pascal ha definit Campuzano com un "bon polític". "Cadascú ho interpretarà com vulgui, però és una cosa bonica", ha apuntat. "Un bon polític té idees pròpies, i això porta necessàriament escoltar, llegir, compartir idees amb gent molt diferent perquè et puguis anar amassant com el pa", ha ressaltat el l'excoordinadora general del PDECat. La senadora per designació autonòmica ha recalcat que un "bon polític" ha d'escriure, "posar coses en un paper en blanc i que siguin llegides, que generin expectatives".

"Això és positiu per aquelles forces que volen tenir un projecte inclusiu, diferenciat i ampli. CDC no va ser el que va ser i el PDECat no és el que és sense les aportacions intel·lectuals de Campuzano", ha assenyalat la dirigent nacionalista. "Per a mi és un honor. De gran m'agradaria assemblar-me a Carles Campuzano", ha destacat. Va ser ella qui el va situar al capdavant del grup parlamentari a Madrid quan Francesc Homs va ser inhabilitat pel Tribunal Suprem després del judici del 9-N.

L'elogi de Recoder

L'encarregat d'obrir l'acte ha estat Lluís Recoder, exalcalde de Sant Cugat i exconseller de Territori i Sostenibilitat en el primer executiu d'Artur Mas. "Campuzano diu coses força diferents a les que es diuen en l'espai polític al qual pertany", ha apuntat Recoder, que ha demanat "reconstruir el mirall" de la societat catalana. "L'autor defensa el referèndum acordat i critica l'unilateralisme", ha destacat l'exdirigent de CDC, que des de principis del 2013 viu allunyat de la política i treballa al sector privat.

Recoder ha indicat que Campuzano ja no tornarà a estar al Congrés en la propera legislatura que s'obrirà el 28-A. "En la complexitat de la política catalana i espanyola, calen persones amb ofici, que coneguin els límits de la política, el valor de la negociació i que siguin capaços de fer un valor d'empatia", ha ressaltat. L'exconseller va ser diputat durant 13 anys a Madrid, mentre que el dirigent del PDECat n'hi ha estat 23. "Campuzano no hi serà, però tinc l'esperança que continuarà estant actiu en política i tingui un paper rellevant en la Catalunya del futur. Ens calen veus i pensaments com el seu", ha indicat.