Tres mesos de bloqueig de l'Open Arms al moll de Barcelona: motius, demandes i un futur incert

Un canvi a la Moncloa podria complicar encara més la situació, segons el director de l'ONG , Òscar Camps

El vaixell d'Open Arms a Barcelona
El vaixell d'Open Arms a Barcelona | ACN
08 d'abril del 2019
Actualitzat a les 18:10h
Aquest dilluns fa exactament tres mesos que el vaixell Open Arms, de l'ONG Interactiva Open Arms està amarrat al moll de Barcelona, i no per voluntat pròpia. El govern espanyol, a través del capità marítim de Barcelona -que depèn del ministeri de Foment-, va denegar la sortida del vaixell per a la missió que tenia prevista iniciar a costes líbies. Segons va al·legar en el seu moment, la decisió ve marcada pels altres estats implicats, que no li garantirien un port segur en cas que rescatés immigrants naufragats.

La resolució denegatòria afirma que, en altres missions de rescat de l'Open Arms, s'han incomplert diversos punts del conveni internacional SOLAS (per a la seguretat i la vida al mar, segons les seves sigles en anglès). Principalment, pel fet que el vaixell ha recorregut llargues distàncies amb nàufrags rescatats a bord, en comptes de desembarcar-los al port segur més proper, com prescriu aquest conveni.

Aquesta negativa a donar-li permís pel salpar ha generat, en els darrers mesos, que diverses entitats, partits polítics, ciutadania, famosos i, fins i tot, el Papa, sortissin en defensa del vaixell i de la seva tasca humanitària. El 19 de gener Barcelona va acollir una manifestació que demanava que el govern espanyol deixés sortir al mar l'Open Arms, i tres dies més tard la ciutat va atorgar la Medalla d'Or al Mèrit Cívic a l'entitat.

El director de l'ONG, Òscar Camps, va afirmar en el seu moment que "fa dos anys i mig que fem feina amb aquest vaixell i no havíem tingut mai aquest problema", i nega que hi hagi motius legals per impedir-los marxar, sinó que apunta a raons polítiques: "Tenen por de la reacció de l'oposició i l'extrema dreta si nosaltres rescatem gent i la portem a Espanya".
 

Manifestació de Proactiva Open Arms a Barcelona el passat dissabte 19 de gener. Foto: Sergi Càmara


Capitania argumenta que si el vaixell rescata persones pot ser que països del Mediterrani no donin permís al vaixell per atracar a cap dels seus ports però Camps insisteix que aquest no és un problema de l'Open Arms sinó del dret internacional. "Si no es despatxa un vaixell és perquè l'embarcació no està bé", argumenta Camps, que defensa que si és aquest el cas, demana una revisió de les condicions del vaixell. Capitania també li ha reclamat una certificació com a vaixell de passatge. "Nosaltres no som un vaixell de passatge, sinó que tenim habilitació com a embarcació de rescat", diu Camps.

Camps ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que tingui "valor per fer polítiques coherents". Al seu torn, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha criticat l'"incomprensible" bloqueig del vaixell i ha demanat a Sánchez que, malgrat les "pressions" pel context europeu, no "acabi equiparant les seves polítiques" a les del ministre de l'Interior d'Itàlia, Matteo Salvini.

Camps diu que no es pot permetre que persones "morin al mar per una decisió política". "No podem permetre que països que pertanyen a la Unió Europea vulnerin, com a mínim, tres convenis internacionals", apunta. El fundador de l'organització assegura que no els sorprèn que els "bloquegin" després que els hagin "criminalitzat", "disparat" i "segrestat".

El passat 25 de gener, el ple de Barcelona va aprovar la proposta de BComú que exigia a Sánchez que deixés salpar el vaixell... amb excepció dels vots contraris del PSC, PP i l'abstenció de Ciutadans. Els socialistes van votar-hi en contra defensant que el govern del PSOE "està fent esforços" perquè la Unió Europea assumeixi les seves responsabilitats en matèria de migracions, segons la regidora Carmen Andrés. La regidora també va defensar el compromís de Sánchez en l'acollida de refugiats, un compromís que Camps posa en dubte des de ja fa tres mesos. 

Amnistia Internacional també pressiona

Fa tot just un mes, Amnistia Internacional també va exigir a Sánchez que autoritzés la sortida de l'Open Arms. L'organització recorda que "la conseqüència més directa és que en aquests moments es podrien estar evitant moltes morts, i la solució és clara: permetre la sortida d'aquests vaixells i recordar que salvar vides no és delicte", va assegurar Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional a Espanya.

L'entitat també diu que no ha rebut resposta a la carta enviada a la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, en la qual exigeix el desbloqueig d'aquests vaixells i una política de vigilància i rescat en el salvament de vides al mar, així com promoure i donar suport en l'àmbit europeu a la ràpida creació d'un sistema de desembarcament que asseguri que les persones rescatades arriben fora de perill a Europa, tal com assenyala el dret internacional.

Un canvi a la Moncloa podria complicar més la situació

Camps va explicar a principis de mes que s'estava plantejant canviar de bandera per poder sortir al mar: "Ho podríem fer amb qualsevol país de fora de la UE, que no ens pugui pressionar com han fet en altres ocasions". Segons Camps, "això ja començar a ser prevaricació", i adverteix que la situació "no només perjudica les persones, sinó també l'organització, que pateix les conseqüències de la inacció".

Al seu parer, "això és deliberat i no és casual". Ara bé, ha constatat que un canvi a La Moncloa encara podria complir més la situació. "Si un govern que hauria de ser afí al que fem ens fa això, no em puc imaginar si entrés un govern diferent", ha dit.
Arxivat a