D'un 155 «inexcusable» a reforçar el castellà: deu mesures del PP per a Catalunya

Els populars volen prohibir l'indult per delictes de rebel·lió i sedició, subordinar els Mossos a la policia espanyola i derogar la llei de Memòria Històrica

Casado i Álvarez de Toledo, avui a Barcelona.
Casado i Álvarez de Toledo, avui a Barcelona. | ACN
08 d'abril del 2019
Actualitzat a les 17:14h
El Partit Popular ha presentat aquest migdia a Barcelona el programa electoral amb què concorre a les eleccions del 28-A. Tot un gest cap al PP català i la seva candidata, Cayetana Álvarez de Toledo, i alhora indicatiu de la importància que dona el partit a Catalunya i al cos a cos amb Ciutadans a Barcelona. Un programa de 500 mesures que s'adiu amb el discurs recentralitzador del líder de la formació, Pablo Casado, que insisteix que Espanya es juga el seu futur en les urnes del 28-A. Us n'oferim deu pinzellades d'un programa que pretén fulminar l'autogovern a Catalunya.   

1.- Un 155 per temps "inexcusable"

Els populars es comprometen a un 155 pel temps que sigui "inexcusable" per adoptar "les mesures que siguin necessàries" i que suposin vetllar per un exercici "acurat" de les competències en mitjans públics de comunicació, règim penitenciari, educació i hisenda pública.   

2.- Cap indult per als "rebels" 

Els populars proposen una bateria de lleis amb l'objectiu de "reforçar la nació": una llei de Llengües i una llei de "Símbols Nacionals" per assegurar "la neutralitat dels espais públics". Es tipificaria també com a delicte la convocatòria il·legal de referèndums i es prohibiiean per llei els indults per rebel·lió i sedició. També es vol "garantir el compliment correcte de la promesa o jurament d'acatar la Constitució", el que vol dir que es rebutjaria tota variació introduïda pels càrrecs electes. És a dir, eliminar els afegits del tipus "per imperatiu legal".

3.- Més "rojigualda"

Una de les mesures promeses és reforçar les sancions per a les autoritats que "incompleixin el deure" d'exhibir la "bandera nacional" en els llocs oficials, i es reforçaria l'exigència que el retrat del rei sigui als salons dels plens municipals. 

4.- Els Mossos, subordinats

Es proposa una reforma de la llei de Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat del 1986, de manera que Policia i Guàrdia Civil vegin "reforçada la seva coordinació" amb les policies autonòmiques. Els populars també proposen que els cossos estatals tinguin plena operativitat en tot l'Estat

5.- Derogar la llei de Memòria Històrica

El partit de Casado vol derogar la llei de Memòria Històrica i aprovar una llei "de Concòrdia", que inclogui el reconeixement a "totes les víctimes" i que expliqui els fets històrics perquè contribueixin als valors de "la pau i la llibertat". 

6.- Més presència de l'Estat

El programa propugna una major presència de l'estat en totes les autonomies, ampliant els recursos materials per a les delegacions del govern central.

7.- El castellà, reforçat

El PP proclama la defensa de "la llibertat dels pares" per escollir el model educatiu pels seus fills. Però un aspecte central del bloc educatiu és aprovar una llei per garantir que "la llengua vehicular" ordinària de l'escola sigui el castellà en tot el territori de l'estat. Però el reforçament de la "llengua comuna", com en diuen els populars, va més enllà: només tindrien caràcter oficial els actes administratius que es duguin a terme, al menys, en castellà. A la vegada, només serien vàlides les sancions que es comuniquin en castellà. 

8.- Moratòria de transferències

Si el PP governa, imposarà una moratòria de més transferències de competències a les comunitats autònomes. S'avaluarà el funcionament de l'estat autonòmic per fer-lo més "eficaç" i es facilitarà que les comunitats puguin retornar competències al poder central.  

9.- Porta oberta a la il·legalització de partits

El programa proposa reformar la llei de Partits. S'il·legalitzarien els partits que promoguin la violència. Es reclama també la reforma de la llei de Finançament dels Partits Polítics per "impedir que arribin fons públics als que "atemptin contra els interessos generals de la nació".

10.- "Blindar" l'Arxiu de Salamanca

El PP es compromet a "blindar" l'Arxiu de Salamanca i a "impedir nous lliuraments de documents fomentant que es puguin recuperar aquells que estan retinguts il·legalment" .