fiscalitat

De municipalitzar l'aigua a blindar el dret a l'habitatge: les 65 propostes de la Plataforma per una Fiscalitat Justa

Destaquen transferir als ajuntaments la recaptació de l’impost sobre estades turístiques i habitatges buits, entre altres

per Laura Estrada, 8 d'abril de 2019 a les 13:03 |
La defensa del dret a l'habitatge és una prioritat de la plataforma | Adrià Costa
La Plataforma per una Fiscalitat Justa ha presentat aquest dilluns l’informe 65 propostes de fiscalitat municipal -una actualització del que va presentar l’abril del 2015 i que molts ajuntaments de Catalunya han aplicat- que busca “avançar cap a una recaptació socialment més justa”, segons el portaveu Xavier Casanovas. Entre les propostes, els autors de l'informe han destacat com a prioritats les mesures que fan referència a l’habitatge i a la sostenibilitat mediambiental, com la transferència als ajuntaments de la recaptació de l'impost sobre estades turístiques i habitatges buits. Casanovas ha animat als partits polítics a ser valents i tirar endavant "les mesures que puguin", sent conscient que “moltes d’elles depenen de l'Estat”.

L'autor de l'informe Xavier Martínez ha explicat que les propostes busquen establir mesures que millorin el finançament dels municipis, reforçar el dret a l'habitatge, i insistir en la implementació de mesures mediambientals i en les de transparència i responsabilitat social, destacant combatre el frau fiscal. "La feina dels política és arribar a acords", ha reivindicat.


La primera mesura que ha destacat Martínez té a veure amb el finançament que reben els municipis de l'Estat: els de més de 65.000 habitants reben una transferència directament en funció de la recaptació de l’IRPF, l’IVA i impostos especials (alcohol, tabac i benzina), i la plataforma aposta perquè aquesta transferència es faci als municipis a partir de 20.000 habitants. A més, ha criticat que cada any els ajuntaments es troben en una situació d’incertesa perquè la transferència varia, i això dificulta la planificació i desenvolupament de mesures.

Aquesta proposta depèn de l'Estat, però Martínez apunta que els municipis també es financen a través de la Generalitat. “Avui, la Generalitat gestiona impostos que entenem que podrien recaure en els municipis, el primer d’ells, l’impost sobre estades en municipis”, diu Martínez. “Aquest fet imposable afecta a escala municipal, no de país, per tant té més sentit que recaigui sobre els ajuntaments”, i afegeix que també en l’impost sobre estades turístiques seria aplicable. "Seria més útil que els recursos que es recapten per habitatge es puguin revertir en els seus veïns", reflexiona.

Per blindar el dret a l'habitatge la plataforma proposa establir ajuts equivalents a una bonificació de l'import de l'IBI a llars en les quals les persones empadronades estiguin desocupades i cobrin prestacions inferiors al salari mínim. Una altra opció que contemplen és bonificar l'IBI a immobles destinats a lloguer social, una mesura que de fet, ja va ser aprovada per l'Ajuntament de Barcelona.
 

Xavier Casanovas, Cecile Barbeito i Xavier Martínez a la roda de premsa de la plataforma Foto: ACN


Collbató i Terrassa: exemples de municipalització de l’aigua

L’autora de l’informe Cecile Barbeito ha posat de manifest que una altra de les propostes estrella té a veure amb la municipalització dels serveis d’aigua, i ha mencionat Collbató i Terrassa que, durant l’última legislatura, han tirat endavant amb aquesta proposta que ja es contemplava a l’informe del 2015. “Aquesta iniciativa implica una rebaixa de les taxes que ha de pagar la ciutadania perquè no hi ha empreses pel mig que es lucrin”, ha explicat. L'Ajuntament de Terrassa ha aplicat multes a pisos buits des de l'any 2013 fins a l'actualitat. En aquest temps, ha obert 1.176 expedients sancionadors a entitats financeres.

Endurir la lluita contra el frau, una obligació

La plataforma fa una crida a continuar amb la lluita contra el frau sobretot en el cas de l'IAE (impost sobre activitat econòmica) i a aprofitar les multes municipals per fer-ho. "És molt evident que hi ha molts col·lectius que no tenen pràctiques fiscals com haurien de tenir i els ajuntaments tenen la possibilitat de fer complir aquestes obligacions", ha dit Barbeito, que ha detallat que aquest és un dels espais on "es pot fer més recaptació".

Ha denunciat que "hi ha molts col·lectius que duen a terme pràctiques fiscals il·legals" i que els ajuntaments "tenen la possibilitat de fer complir els actors". En aquesta línia, Martínez ha dit que per afavorir el dret a l’habitatge "queda recorregut per explorar en matèria de sancions i impostos sobre habitatges buits". L’autor determina que els municipis poden incentivar el lloguer social no només deixant-lo en mans de titularitat pública, sinó que “han d’incentivar sectors privats a involucrar-s’hi” i fer servir els mecanismes a disposició per acabar amb els pisos buits.

Criteris mediambientals d'acord amb els impostos als vehicles

Martínez, en nom de l'entitat, ha demanat tenir en compte criteris mediambientals en tota política fiscal. Per això ha fet referència a un replantejament dels impostos vinculats als vehicles com l'impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM) per introduir-hi valors mediambientals. Un altre impost que caldria millorar, segons la plataforma, és el d'emissió de diòxid de carboni, que també hauria de contemplar l'emissió de partícules, d'òxids de nitrogen, que són perjudicials per a la salut de les persones.

Han apostat per la implantació d'una taxa per al transport d'energia destinada a les grans empreses distribuïdores de gas, electricitat i aigua. "Ens agradaria que els ajuntaments es plantegessin coses que no s'han plantejat. Tot el paquet de mesures ambientals és una qüestió de país però és important que els municipis se sentin empoderats per fer pressió", ha apuntat Casanovas.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació