Asens avisa ERC que està dinamitant ponts amb els comuns: «No ens estan respectant»

El candidat d'En Comú Podem el 28-A sosté que l'estratègia dels republicans, recorrent al "transfuguisme", demostra que "no volen pactar" després del cicle electoral

Jaume Asens, candidat d'En Comú Podem el 28-A, durant el míting a l'Hospitalet de Llobregat
Jaume Asens, candidat d'En Comú Podem el 28-A, durant el míting a l'Hospitalet de Llobregat | En Comú Podem
06 d'abril del 2019
Actualitzat a les 18:12h
Pablo Iglesias i Jaume Asens són bons amics i ara, també, els principals reclams electorals de Podem i comuns en els comicis del 28 d'abril. Aquest dissabte han compartit escenari, amb Ada Colau, en l'últim gran acte de les seves formacions abans de l'inici de la campanya electoral, que arrenca dijous. Asens ha enviat el seu missatge principal a ERC, a qui ha avisat que està dinamitant ponts amb els comuns: "No ens estan respectant". El candidat d'En Comú Podem ha dit que l'estratègia dels republicans, recorrent al "transfuguisme", demostra que "no volen pactar" després del cicle electoral.

Asens, que ha recorregut a la història per reforçar la coherència del projecte polític dels comuns, ha reconegut que se sent "desconcertat" per les decisions d'ERC, tant ara com en el passat. "Ens van menysprear. I ara tornen a la pantalla del referèndum, que és on sempre hem estat nosaltres. No són creïbles", ha expressat el candidat dels comuns, que centrarà missatges de campanya a castigar ERC mentre que Iglesias reiterarà les apel·lacions als votants socialistes.


El cap de cartell d'En Comú Podem, que ha alternat el català i el castellà en el seu discurs, ha reiterat un missatge que ha defensat en articles i intervencions públiques des de fa anys: "Volem canviar Espanya per canviar Catalunya i volem canviar Catalunya per canviar Espanya". Per reclamar un vot que tingui incidència a Madrid, Asens ha dirigit dards a Pedro Sánchez. "No és de fiar, és una camaleó polític", ha afirmat del candidat del PSOE. "Hem de ser forts, perquè, si poden escollir, escolliran Ciutadans", ha reiterat per advertir de les intencions dels socialistes espanyols després del 28-A.

Asens, advocat implicat en lluites socials i ara dirigent compromès en la batalla als jutjats contra les càrregues policials de l'1-O, ha volgut referir-se a Jordi Cuixart, amb qui manté una excel·lent relació. I ha fet servir l'empresonament del president d'Òmnium per contraposar-lo a l'activitat impune de les clavegueres de l'Estat. Per Asens, el PSOE no ha fet res per combatre la corrupció policial perquè hi té responsabilitats des de l'època de Felipe González. "És una vergonya que mentre Jordi Cuixart sigui a la presó Eduardo Inda es passegi pels platós de televisions", ha apuntat per denunciar la guerra bruta contra Iglesias i Podem.
 

Pablo Iglesias, amb Ada Colau, Jaume Asens i Lucía Martín, aquest dissabte a l'Hospitalet de Llobregat Foto: En Comú Podem


Iglesias: "No volem viure en un país amb presos polítics"

Abans de la intervenció d'Asens, ha estat el torn d'Iglesias, el més aplaudit a l'escenari de La Farga de l'Hospitalet de Llobregat, amb majoria de banderes morades i republicanes. Sempre deixa titulars quan fa actes electorals a Catalunya. I avui ha enviat un missatge a l'Estat sobre com s'ha d'atendre el conflicte català: "No volem viure en un país amb presos polítics".

El líder d'Unides Podem ha fet referència a Oriol Junqueras i Jordi Cuixart, dos dirigents independentistes a qui ha visitat a la presó. De Cuixart ha dit que "té raó" quan diu que l'1 d'octubre va ser un exercici de "desobediència". "No va ser pitjor que el 23-F com diuen alguns", ha afegit. I de Junqueras n'ha recordat que és una "escàndol" que s'enfronti a una petició de pena de 25 anys de reclusió. En cap moment ha fet referència a un nou referèndum. Ha reclamat, això sí, obrir la via del diàleg.

Per això, Iglesias ha recalcat que en la solució a la carpeta catalana "ha d'existir la proporcionalitat". El candidat d'Unides Podem ha raonat que "el conflicte a Catalunya no es solucionarà amb jutges" sinó "dialogant". La defensa d'una resposta política no ha impedit a Iglesias reclamar que "mai més una bandera tapi les necessitats i els problemes de la gent". "No volem que Catalunya se'n vagi d'Espanya", ha reblat.

Apel·lació del líder de Podem al votant socialista... i independentista

El missatge del líder de la formació morada ha recordat que diu "exactament el mateix a Barcelona que a Madrid", encara que li caiguin "bufetades". Defensant que el d'Unides Podem és un missatge instal·lat en la "veritat", Iglesias ha fet una crida als votants del PSC i del PSOE, a qui ha recordat que la "garantia" que hi hagi un govern a Espanya amb valentia és que hi hagi Units Podem. També ha pronosticat que molts votants independentistes donaran suport a Jaume Asens: "Hi ha molta gent que sap que el que fa falta a Madrid és capacitat d'escoltar i empatia i no tants titulars escandalosos". 

Iglesias ha començat la seva intervenció referint-se a l'actuació de les "clavegueres" de l'Estat contra Podem, amb la connivència de "policies corruptes" i periodistes, com Eduardo Inda. Ha acusat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, de no haver "netejat" el que diu que està "net". "Per què el PSOE va impedir amb els seus vots la compareixença de Villarejo al Congrés dels Diputats", s'ha preguntat. El líder de Podem també ha elogiat el govern de l'Ajuntament de Barcelona, de qui ha dit que és una "referència" per dut a terme mesures com el dentista municipal, la reserva de 30% d'habitatge en noves promocions o les polítiques de transparència.
 

Ada Colau, en el míting d'aquest dissabte a l'Hospitalet de Llobregat Foto: En Comú Podem


Colau retreu a l'independentisme la "política de bloqueig" al Congrés

L'alcaldessa de Barcelona, que ha encetat l'acte, ha retret als partits independentistes la política de "bloqueig" a l'Estat, visualitzada en la negació a tramitar els últims pressupostos al Congrés. "La política del bloqueig no és cap solució, ens porta a un cul de sac", ha afirmat Colau referint-se a ERC i el PDECat.

L'alcaldessa de la capital catalana també ha enviat dards a Pedro Sánchez. Ha lamentat que no hagi complert els seus compromisos amb Barcelona, per exemple, en la regulació dels preus abusius del lloguer. "Li han tremolat les cames", ha expressat Colau sobre el candidat del PSOE. La líder dels comuns ha afirmat que l'"única garantia" d'un govern "valent" és un executiu liderat per Pablo Iglesias, amb el suport de Jaume Asens i En Comú Podem.

La màxima dirigent dels comuns s'ha referit als atacs de les "clavegueres" de l'Estat contra el líder de Podem. "No ens sorprenen les clavegueres", ha apuntat. Colau ha afirmat que el que "indigna" és la falta de reacció dels grans partits de l'Estat després de l'operació contra Iglesias.

Colau, que ha elogiat Asens per estar "sempre al costat dels més febles", ha volgut enviar un missatge de suport a Ángel Hernández, detingut per facilitar la mort de la seva parella, María José Carrasco, afectada per una malaltia degenerativa. L'alcaldessa de Barcelona ha culpa l'Estat d'haver "fallat". "És una vergonya que hagi estat detingut. L'Estat és l'únic que ha fallat aquí, l'Ángel no ha fallat", ha expressat.