Batet acusa el PP de posar en perill la unitat d'Espanya

La ministra i candidata del PSC marca distàncies amb Ciutadans: "Han decidit ser la comparsa dels populars"

La ministra i candidata del PSC a les eleccions del 28-A, Meritxell Batet
La ministra i candidata del PSC a les eleccions del 28-A, Meritxell Batet | @socialistes_cat
06 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:44h
Quan José María Aznar va arribar al govern d'Espanya, només hi havia un diputat independentista al Congrés. Quan va marxar, hi havia vuit diputats i un pla Ibarretxe. I des de l'entrada Mariano Rajoy a la Moncloa fins a la seva sortida, l'independentisme a Catalunya va créixer fins a cotes que freguen el 48%. Aquestes són les dades que la candidata del PSC, Meritxell Batet, ha posat sobre la taula per preguntar de forma retòrica: "Qui posa en perill la unitat d'Espanya? Doncs qui no entén Espanya".

Els socialistes tenen coll avall que probablement guanyaran les eleccions i que realment que es resoldrà a les urnes és les sumes viables per formar govern. Engrandir la distància amb els populars, a qui les enquestes situen com a segona força però molt per sota, és el que permetrà a Pedro Sánchez tenir un major marge de maniobra. És per aquest motiu que Batet ha centrat bona part del seu missatge en carregar contra la dreta i, especialment, contra el PP. I ho ha fet donant la volta a l'argument que sovint utilitzen els populars, Ciutadans i Vox, que assenyalen Sánchez per dialogar amb l'independentisme quan són ells, ha dit, qui més motius donen a l'independentisme per seguir creixent. 

"Tant els uns com els altres s'alimenten de la crispació tot i saber que ni es trencarà Espanya ni hi haurà independència", ha assegurat en el darrer consell nacional dels socialistes catalans abans de fer front a la campanya. Una cursa electoral en la qual tant el PSC com el PSOE són conscients de com poden créixer per l'anomenat efecte Sánchez, però també per les crides al vot útil per evitar un govern de les tres dretes.  
 
Si bé hi ha una part del PSOE que flirteja o es nega a tancar la porta a una aliança amb Ciutadans, Batet és una de les dirigents socialistes que més taxativa és amb aquesta possibilitat. De fet, ha marcat públicament distància amb els d'Albert Rivera -i no és la primera vegada que ho fa- acusant Ciutadans d'haver decidit ser "la comparsa del PP". Si van néixer amb vocació de regeneració democràtica, ha recordat Batet, a l'hora de la veritat han acabat votant a favor del govern de Rajoy quan el PP va ser condemnat per corrupció i en contra de la moció de censura que va portar Sánchez a la Moncloa. A tot plegat, se li suma "la foto de la vergonya de la plaça Colón" i el pacte a Andalusia amb PP i Vox. 

O governa Pedro Sánchez, o un govern de dretes que significa la "involució". Els socialistes insisteixen que aquesta és la dicotomia que es dirimeix a les urnes. Amb tot, sabent que la batalla pel podi a Catalunya serà amb ERC, Batet s'ha adreçat també als independentistes perquè aclareixin què volen anar a fer al Congrés. "No els interessa Espanya. Volen marxar d'Espanya però es presenten a les eleccions. Què hi van a fer? Van a bloquejar o a permetre un govern de la dreta?", ha preguntat. Sota el seu judici, la dreta fa servir la unitat d'Espanya per "amagar la involució" que pretenen mentre que el president Quim Torra "fa servir la bandera per tapar la seva inacció" al capdavant del Govern.

Amb aquest escenari, Batet reivindica els socialistes com l'opció que pretén posar solucions per desbloquejar el conflicte i "avançar" en el terreny dels drets socials. "Davant del bloqueig i la confrontació estèril", no ens resignarem", ha conclòs.