El conflicte per l'amiant al metro s'enquista amb una nova vaga

Les postures de TMB i sindicats continuen allunyades i aquest dilluns els treballadors estan cridats a fer aturades de quatre hores per torn

La crisi de l'amiant continua oberta al metro de Barcelona
La crisi de l'amiant continua oberta al metro de Barcelona | Adrià Costa
07 d'abril del 2019
Actualitzat a les 20:49h
Un mes després que els treballadors del metro fessin vaga a causa de la crisi de l'amiant, aquest dilluns estan cridats a repetir les mobilitzacions amb la convocatòria d'aturades de quatre hores per torn feta pels sindicats. Les posicions dels representants dels treballadors i de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) continuen allunyades, sobretot pel que fa a la principal reivindicació del comitè d'empresa, que demana a TMB el reconeixement de tots els empleats com a exposats a l'amiant.

La gestió de la crisi feta per l'empresa ha virat arran de l'entrada en escena de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). TMB va demanar a l'agència la creació d'un grup independent d'experts per demanar assessorament sobre les accions que calia a dur a terme, i la intervenció d'aquest grup ha provocat dos canvis rellevants. El primer, que a partir d'ara totes les mesuracions de presència d'amiant a l'aire en diferents punts del metro es faran amb microscopia electrònica, un sistema més precís que l'òptic.

El segon, que ja no es dona per fet que no hi hagi rastre d'amiant a l'aire en punts d'accés públic de la xarxa. TMB analitzarà ara 31 estacions per descartar aquest extrem, després d'haver-ho negat. La negativa de l’empresa, doncs, ara queda qüestionada i la gerent de l’ASPB, Carme Borrell, ha afirmat que la mesura servirà per contrastar el “no taxatiu” que TMB havia expressat fins ara. La companyia també incorporarà 329 extreballadors més al pla de revisions mèdiques de l'empresa per detectar si estan afectats per l'amiant. 

"No canvia res", segons els sindicats

Les mesures anunciades per l'empresa satisfan part de les demandes expressades pels sindicats des de l'esclat de la crisi de l'amiant al gener però els representants dels treballadors consideren que això "no canvia res". Així s'expressa el representant d'UGT, sindicat majoritari al comitè, Jordi Gómez. "Continuen sense reconèixer l'exposició a l'amiant de tots els treballadors i incorporen més jubilats a les revisions perquè la Seguretat Social els obliga", diu.

Gómez apunta que tots els ex treballadors citats a revisió són de l'àrea de manteniment i això topa amb la reivindicació dels sindicats de reconèixer l'exposició a l'amiant de tota la plantilla. Una consideració que obriria la porta a reclamar prestacions, compensacions, reubicacions si algun dels empleats manifesta alguna patologia que es pugui relacionar amb el material contaminant.

Des de CCOO, Jose Moreno demana que l'empresa millori les tasques de prevenció fetes fins ara. "Aquest divendres em va trucar un company per comunicar-me que un dels encapsulaments de l'amiant s'havia després d'un dels trens", assegura. "Calen més mesures preventives", demana, alhora que recorda una altra de les demandes del comitè a l'empresa: un rentat centralitzat de la roba de treball.

"TMB continua sense reconèixer l'exposició a l'amiant de tots els treballadors i incorpora més jubilats a les revisions perquè la Seguretat Social els obliga", sosté Jordi Gómez, de l'UGT

El representant del sindicat CIM, David Vázquez, lamenta que 'empresa encara no hagi entregat als treballadors la llista de treballadors que, segons TMB, han estat exposats a l'amiant "Això ens permetria detectar si hi ha hagut algun focus d'amiant que desconeixem", argumenta. Les crítiques en relació al diàleg amb l'empresa també arriben des de la CGT i Toni Edo retreu a l'empresa que anunciés les noves mesures per detectar a l'amiant al metro en una roda de premsa, sense haver informat abans els treballadors. "Les propostes s'han de fer a la mediació, i allà no se n'ha fet cap", diu.

Tot plegat, motius amb què els sindicats justifiquen mantenir la convocatòria d'aturades. Els treballadors hauran de complir uns serveis mínims, dictats pel departament de Treball, que seran del 40% a les hores punta i del 20% la resta del dia i que TMB considera "insuficients".

Demanen responsabilitats a Ajuntament i Govern

La mobilització dels treballadors d'aquest dilluns no es quedarà sota terra, ja que els sindicats han convocat una manifestació que sortirà de la plaça Universitat i arribarà a la plaça Sant Jaume.

Els treballadors hauran de complir uns serveis mínims, dictats pel departament de Treball, que seran del 40% a les hores punta i del 20% la resta del dia

Les fonts sindicals consultades expliquen que la voluntat és demanar responsabilitats a l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat en la crisi de l'amiant, i comptaran amb el suport de col·lectius d'afectats per aquest material contaminant, així com representants dels treballadors del metro de Madrid, on el conflicte per ja ha arribat a judici.

Les negociacions entre sindicats i TMB, així com el paper de l'ASPB, seran claus per determinar si després de la jornada de vaga d'aquest dilluns els treballadors mantenen la convocatòria per fer noves aturades el 29 d'abril.
Arxivat a