Marvel, manga i un cartell de luxe: el Comic Barcelona, una illa paradisíaca en un món digital

El saló obre les portes a la Fira de Montjuïc carregat d'activitats, exposicions i novetats del gremi, amb un sentit homenatge a Stan Lee

05 d'abril del 2019
Actualitzat a les 19:30h
El Comic Barcelona obre les seves portes
El Comic Barcelona obre les seves portes | Victor Rodrigo
La màgia del còmic és inexplicable. Els sentiments que desperten les pàgines plenes de tinta, d’escenes carregades de color, emocions representades en blanc i negre, una infinitat d’universos diferents concentrats en poques pàgines. Els adjectius són molts i els tipus de còmics, centenars. Ara bé, durant tres dies, Barcelona serà la capital del còmic a tot el món. La Fira de Barcelona acollirà els amants de Tintín, de Naruto, dels Avengers, de la Lliga de la Justícia o de Hellboy en un mateix espai. Concretament, en 52.000 metres d’espai.

El saló del còmic de Barcelona ha obert avui les seves portes per gaudir durant els pròxims tres dies de les historietes il·lustrades, els manga, les noves creacions i els homenatges als mestres i mestresses del gremi. El recinte ferial de Montjuïc, dividit en cinc parts, celebra la 37a edició del Comic Barcelona, batejat així després de tres dècades anomenat Saló Internacional del Còmic. Carregat d’exposicions, taules rodones, projeccions, classes magistrals i firmes d’autors, és un paradís pels amants del format físic del còmic en un món cada vegada més digital.

Stan Lee, Marvel i els Avengers, clars protagonistes

La mort de Stan Lee l’any passat, un dels pares dels superherois de Marvel i un dels més reconeguts pioners del sector, va ser un cop molt dur pels amants del sector. En aquest sentit, el saló li ret homenatge amb una extensa exposició il·lustrativa: Stan Lee & The American Book.
 

Exposició de Stan Lee i les seves creacions de Marvel Foto: Victor Rodrigo


El Comic Barcelona aborda els inicis com a guionista, la seva part més creativa, l’explosió mediàtica de Marvel i, com Stan Lee va saber adaptar-se, a més de retre els honors a 20 personatges creats de la seva imaginació, entre els quals Thor, Hulk, Spiderman o Iron Man, i malvats com Magneto o Galactus.
 

Un dels panells de l'exposició de Stan Lee Foto: Victor Rodrigo


El manga absorbeix molt públic, sobretot jove

Un dels clars supervivents del format físic i de la clàssica lectura dels còmics és el manga. Un gènere lluitador, sempre reinventant-se, amb noves generacions marcades per nous personatges (o d’altres que no marxaran mai, ja clàssics per a tota la vida), té un fort protagonisme en molts dels racons del Comic Barcelona.

Les editorials saben que és un nínxol amb molt potencial. L'entrada de divendres ha estat sobretot juvenil i infantil, amb moltíssimes escoles que han visitat els cinc espais habilitats pel Comic Barcelona. Els èxits de còmics actuals com Attack on Titan, One Piece (sí, encara segueix sent d'actualitat) o My Hero Academia competien amb els ja clàssics intergeneracionals com Bola de Drac, Naruto o El Detectiu Conan.

Els aparadors també han aprofitat l'actualitat per reposar còmics que tornen a estar de rigorosa actualitat, com The Umbrella Academy (Netflix ha estrenat una nova sèrie, que ja té assegurada una segona temporada) o Hellboy, personatge que estrenarà una nova pel·lícula després de les versions de fa una dècada de Ron Perlman.
 

El Comic Barcelona, amb moltes zones pels amants del manga Foto: Victor Rodrigo


La Zona Nintendo, amb gairebé 500 metres quadrats, és una de les més concorregudes pels fans, ja que té una cinquantena de dispositius de la marca de videojocs i consoles per poder gaudir de les novetats. No és estrictament un espai de còmics, però va amb la línia del submón dels fanàtics d'aquest gènere. Una de les zones més gaudides pel públic és la Comic Kids, on els pares i mares poden començar a iniciar als seus fills i filles en l'art de les il·lustracions.

Els creadors, els autors i les novetats

La 37a edició té un cartell de luxe d'autors convidats, ponents de classes magistrals i exposicions especials dedicades a projectes innovadors o guardonats. Una de les més destacades és com el còmic ha influenciat el rock & roll en diverses facetes, sobretot la de les portades dels àlbums. Vibracions Underground aborda aquesta temàtica, amb grups molt rellevants com Ramones o Gorillaz.

Una altra a destacar és La Diligència, un projecte conjunt entre una escola de Barcelona i una francesa de Chambéry, que versiona i revisa l'obra del famós pistoler de l'oest, Lucky Luke. Els alumnes d'aquests dos centres tornen a dibuixar les 44 pàgines del còmic, mantenint el guió original però sense establir paràmetres homogenis en el dibuix. Aquesta essència experimental es presenta en diverses exposicions del saló. El feminisme, en Estamos todas bien, d'Ana Penyas, o la presentació de Les noves aventures de Corto Maltés són dos dels projectes més destacats.
 

L'exposició Vibracions Underground Foto: Victor Rodrigo


Els nous creadors tenen un espai garantit per poder ensenyar les seves novetats, apropar-se a un potencial nou públic i tenir diverses trobades amb inversors que poden impulsar la seva obra. És una de les característiques que potencia el Comic Barcelona, la vertebració de networking entre inversors i creadors. Ara per ara, la ubicació hauria d'estar més centrada i potenciada per aquests autors que no pas per a grans editorials que només exposen còmics per a ser venuts, sense l'essència més principal del còmic: la il·lustració i descobrir nous personatges.
 

Els nous autors i els creadors poden exposar les seves obres al Comic Barcelona Foto: Victor Rodrigo


Els més de 500.000 metres quadrats de la 37a edició del Comic Barcelona prometen ser un espai paradisíac per als amants del còmic, del manga i de tots els seus vessants. Una zona on connectarà diverses generacions, homenatges, nous autors i glòries consolidades. Una confluència entre Son Goku, Superlópez, els Avengers, la Lliga de la Justícia o Corto Maltés. Un espai on la imaginació, la creativitat, el talent per dibuixar i les ganes de devorar còmics són els clars protagonistes.

Clicant aquest enllaç podreu visualitzar els mapes de tots els stands i expositors.

En aquest altre també podreu trobar la programació dels actes dels dies 5, 6 i 7 d'abril.

Aquí podreu trobar la localització de tots els pavellons disponibles del Comic Barcelona.

En aquest enllaç estan disponibles totes les exposicions, tant les especials (com la de Stan Lee) o sobre concursos.