Cinc grans consensos de més del 75%: república, referèndum, rebuig a la banca i l'Església...

El baròmetre del CEO identifica posicionaments polítics molt majoritaris i transversals entre els enquestats, dels quals només se'n desmarquen parcialment els votants de Cs i PP

La monarquia és la institució menys valorada pels catalans, segons el CEO.
La monarquia és la institució menys valorada pels catalans, segons el CEO. | Casa Reial
05 d'abril del 2019
Actualitzat el 07 d'abril a les 11:04h
El suport a la independència no és clarament majoritari, segons el darrer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), ja que els seus partidaris sumen el 48,4% d'enquestats i els seus detractors, el 44,1%. Malgrat això, la societat catalana no està fragmentada i, de fet, hi ha nombrosos consensos molt hegemònics, per damunt del 75%, i força transversals, dels quals tan sols els votants de Cs i PP queden parcialment desmarcats. N'assenyalem cinc exemples del mateix CEO:

 
El CEO ha preguntat per primer cop sobre quina forma de govern és la preferida pels catalans. La resposta és clara: més de tres quartes parts prefereixen la república i només el 12,3% és partidari de mantenir una monarquia. Aquest darrer model tan sols rep suports majoritaris entre els electorats de Cs i PP, però sense arribar al 60%. Fins i tot prop del 70% dels votants del PSC prefereixen una república, tot i el suport a Felip VI dels seus dirigents. A nivell d'institucions, de fet, la monarquia segueix sent la pitjor valorada, amb un 1,82 sobre 10 i un 78,6% de suspensos.

 
El dret a decidir el futur del país a través d'un referèndum genera també un consens molt ampli entre la societat catalana. Un 78,7% dels enquestats pel CEO hi dona molt o bastant suport i tan sols un 14,8% hi mostra reticències d'un nivell o altre. Els votants dels partits sobiranistes l'avalen de forma quasi total, però també ho fan un 59,9% dels electors del PSC. Entre els de Cs, el rebutgen el 52,8% i el defensen el 40,7% i, entre els del PP, la meitat el neguen i el 43,8% el reconeixen. L'unionisme, per tant, no presenta un rebuig tan frontal a les bases com entre els dirigents.

 
La banca és, després de la monarquia, la institució menys valorada pels catalans. El rescat que va viure i el seu rol en la bombolla immobiliària i els desnonaments han perjudicat una imatge històricament negativa. El 76,2% dels catalans suspèn la banca, segons el CEO, i només el 21,3% l'aprova. Per electorats, cap l'aprova majoritàriament, per bé que ho fan el 36% dels votants de Cs i el 30% dels del PP. Els més crítics són els de la CUP, amb un 98,8% de suspensos.

 
L'Església Catòlica és també una institució amb una imatge molt negativa dels catalans, esquitxada darrerament pels casos dels abusos de capellans i professors d'escoles religioses a menors. Fruit d'això, un 76,1% dels enquestats pel CEO la suspèn i només l'aprova el votant del PP, en un 70% de les respostes dels seus electors. Els següents menys crítics són els votants de Cs (37% d'aprovats) i del PSC (25,5% d'aprovats), mentre que el 96% dels comuns i el 92,9% dels de la CUP la suspenen.

 
Els polítics espanyols generen una confiança molt baixa entre els catalans, tant entre independentistes com unionistes -més, però, en els primers-. Un 78,8% dels enquestats pel CEO els puntua amb menys d'un 5 i només hi tenen confiança els votants del PP, un 65% dels quals els aproven. Fins i tot el 59,7% dels electors del PSC i el 65% dels de Cs els suspenen. Per contra, el 54,9% dels enquestats aprova els polítics catalans -tot i que la majoria dels votants de Cs, PSC, comuns i PP també els suspenen-.
Arxivat a