De votants de Colau a un regidor d'ERC: així és un porta a porta amb Jordi Graupera

NacióDigital acompanya Jordi Graupera, candidat a l'alcaldia, en una jornada de campanya de proximitat organitzat per Barcelona és Capital-Primàries al barri d'Horta

Jordi Graupera fent campanya porta a porta al barri d'Horta de Barcelona.
Jordi Graupera fent campanya porta a porta al barri d'Horta de Barcelona. | Bernat Cedó
06 d'abril del 2019
Actualitzat a les 20:05h
El punt de trobada és a la plaça Eivissa. Una vintena de voluntaris ja s'hi apleguen minuts abans que arribi Jordi Graupera, candidat a l'alcaldia de Barcelona per Barcelona és Capital-Primàries (BCAP). És dijous i toca fer porta a porta al barri d'Horta per donar a conèixer la candidatura i el cap de cartell. "El nostre principal repte és la visibilització", reconeix Graupera abans de començar a recórrer Horta amb la seva parella voluntària, la Montse.

Al principi sembla que no serà fàcil parlar amb veïns. "Tots els polítics són iguals!", etziba una dona des del balcó després que hagin picat al porter automàtic. A l'edifici del costat, però, hi ha més sort. Obre la porta una veïna que confessa que té pràcticament decidit el vot per a les municipals: Barcelona en Comú. Tot i això, encara té dubtes. "M'agrada la figura de Colau, sobretot pel seu passat activista, però no m'ha agradat com s'ha posicionat amb el conflicte nacional", assegura. Mira la butlleta amb la cara de Graupera que el mateix candidat li ha entregat i es compromet a donar un cop d'ull a la pàgina web de la candidatura.

Frontera de vot amb Colau

"Hem comprovat que tenim frontera de vot amb els comuns", assegura Graupera després que la veïna tanqui la porta. "Els dos som antistablishment però nosaltres tenim un posicionament nacional inequívoc", presumeix. També comparteixen encapçalar dues candidatures molt personalistes? Ell en discrepa. "Nosaltres ho fem tot entre tots i els comuns s'han tornat molt jeràrquics", argumenta just abans de picar el timbre d'un nou veí del mateix edifici.
 
Una vintena de voluntaris van participar al porta a porta. Foto: Bernat Cedó
 
Obre la porta un home de mitjana edat que no té gens clar qui votarà a les municipals. "A les generals votaré els socialistes però a Barcelona no sé què fer. No em convenç ningú, tu tampoc", li diu a Graupera. Un cop comprovat que l'interlocutor no és independentista, el candidat centra la seva intervenció en aspectes de ciutat. "Costarà molt atreure no independentistes però la política funciona a través de l'exemple", exposa Graupera instants després, tot i que els porta a porta es duen a terme en zones on BCAP ha detectat una majoria de vot independentista o d'abstenció a les municipals. 

BCAP prioritza els porta a porta en zones de vot independentista o d'abstenció a les municipals

L'alcaldable desenvolupa la seva teoria i defensa no modular l'independentisme de BCAP en funció del votant al qual es dirigeix. "Amb el discurs d'ampliar la base, acabem fent el discurs dels altres: la gent necessita veure que el que defenses, ho fas de veritat", diu,

"Amorosir" el conflicte català

Graupera es presenta a les eleccions defensant la necessitat que la capital de Catalunya tingui un alcalde independentista. "No és el mateix tenir un alcalde lleial a les decisions del Parlament que del Congrés, quan hi ha un xoc de legitimitats", defensa, alhora que retreu a molts dels seus adversaris veure la ciutat com una "perifèria" de Madrid. Una concepció que, segons ell, ha fet que cap dels últims alcaldes de la ciutat fos capaç d'enfrontar-se amb l'estat.

Per a Graupera, bona part de la solució passa per la valentia i evitar que Barcelona estigui "lligada de mans i peus". "Hi ha voluntat d'amorosir el conflicte" considera, i defensa que el conflicte nacional de seguida surt a la superfície a la ciutat. Per exemple, al Raval amb el nou CAP. "La presidenta d'honor de la Fundació del Macba és la reina Sofia", recorda, al mateix temps que qualifica la polèmica com un enfrontament entre "patriciat i veïns". A Barcelona també és ben present el conflicte de classes, doncs? "Isidre Fainé és ric i també ha d'acotar el cap", respon. 

Jordi Gaupera: "Isidre Fainé és ric i també ha d'acotar el cap"

El debat sobre la independència pren forma just després, quan Graupera pica a la porta d'una parella formada per una dona independentista i un home que no ho és. "Tot i que si la independència es fes bé...", insinua ell. Graupera no deixa escapar l'oportunitat: "Jo també soc crític amb com s'ha fet el procés". La Montse, la voluntària, el secunda i explica que s'ha sumat a BCAP a causa de la desorientació posterior a l'1-O. "Estàvem faltats de guia i d'algú que ens expliqués què havia passat", diu. "Estic fent una cosa útil per a Barcelona, sempre que vaig a Girona em diuen que no som independents per culpa nostra", afegeix.

La veïna independentista explica que el 2015 va votar Barcelona en Comú però aquest cop no repetirà. En primer lloc perquè Colau no "s'ha mullat" amb el conflicte català i, també, per la gestió que l'Ajuntament ha fet dels serveis socials, que considera deficient. "Ens interessa el teu punt de vista, escriu-nos, siusplau", demana Graupera abans d'acomiadar-se. El programa de BCAP s'està elaborant de manera participativa a través de la pàgina web de la candidatura i els voluntaris fa temps que recullen aportacions dels veïns. Un cop recollides, es descartaran aquelles que no concordin amb la filosofia de BCAP i es farà una votació per decidir quins objectius es prioritzen en el programa que Graupera haurà de defensar durant la campanya.

"ERC voldrà pactar amb Colau"

Una campanya en què Graupera sap que no serà present als grans debats entre candidats als mitjans pel fet de no tenir representació. Assegura que vol debatre tantes vegades com sigui possible amb els seus rivals, especialment amb els independentistes. Com si fos per art de màgia, la següent porta que s'obre és la del regidor d'ERC a l'Ajuntament, Jordi Coronas.

La visita de Graupera l'ha enganxat fent el sopar, però després d'una abraçada cordial, intercanvia quatre paraules amb el candidat de BCAP. Què li sembla al regidor republicà que l'independentisme tingui una nova candidatura a la ciutat? "Ni bé ni malament... Tot i que tampoc excessivament bé", riu, alhora que defensa la "llibertat" dels votants independentistes de votar la candidatura que desitgin.
 
Graupera considera que la "visibilització" és el principal repte de BCAP. Foto: Bernat Cedó

"Si el PP no entra i nosaltres obtenim tres regidors, un provindrà dels populars, l'altre de Colau i el tercer d'ERC. Podríem sumar per un govern independentista però ells pactaran amb Colau", diu Graupera a Coronas, que esquiva el pronòstic del candidat i assegura que encara no és moment de parlar de pactes electorals. "No us fiqueu gaire amb l'Ernest", diu sorneguer abans de tornar a la cuina.

L'habitatge, el problema principal

S'ha fet l'hora de plegar i els voluntaris es retroben a la plaça Eivissa per fer balanç del porta a porta. Falta un mes i mig per les eleccions i encara queden moltes propostes per desgranar. Graupera té clar que l'habitatge és el problema "número u" de la ciutat. Defensa un augment del parc públic i posa sobre la taula la possibilitat d'expropiar l'ús de 14.000 locals desocupats per posar-los a disposició dels veïns,. No és partidari, però, d'expropiar la titularitat dels 10.000 pisos buits que hi ha a la ciutat. "Quan s'escampa la impressió que la propietat no té valor, el parc d'habitatge es degrada", argumenta.

"Colau ha oberta la porta a discursos autoritaris com el de Valls", assegura Graupera

És crític amb les polítiques d'habitatge de Colau, a qui acusa de centrar el seu capital polític en decisions sobre les quals l'Ajuntament no té competències, i també retreu a l'alcaldessa la seva gestió en seguretat. "Ha obert la porta a discursos autoritaris com el de Valls", diu.

Precisament, Valls i Colau es veuran les cares aquest diumenge a Salvados. Graupera, recorrent al seu rol d'outsider, ha impulsat un debat paral·lel amb la resta de candidats. El cap de cartell de BCAP guanya proximitat amb el porta a porta, però sap que serà difícil sumar suports sense contraposar el seu discurs al dels seus rivals. Tot apunta que no li posaran fàcil.