«La veu de la independència»: JxCat presenta lema i posarà línies vermelles a Sánchez

Laura Borràs i Míriam Nogueras confien en tenir grup parlamentari després del 28-A; el camí a les eleccions durà la candidatura a Soto del Real i a Waterloo

Laura Borràs, aquest divendres a Barcelona
Laura Borràs, aquest divendres a Barcelona | Julio Díaz / Junts per Catalunya
05 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:57h
"La veu de la independència. La força de Catalunya". Aquest és un dels lemes de campanya que farà servir Junts per Catalunya (JxCat) camí de les eleccions espanyoles del 28-A. Així ho han explicat aquest divendres a les candidates Laura Borràs i Míriam Nogueras, que també han destapat els altres dos cartells principals. El primer fa servir la imatge de Borràs i la de Jordi Sànchez, cap de llista, amb el lema "Tu ets la nostra veu, tu ets la nostra força". L'altre cartell està basat en una imatge de Josep Rull i Jordi Turull abans d'entrar al Tribunal Suprem el dia 23 de març del 2017, quan van tornar a ser empresonats, amb les següents paraules al cartell: "Tu ets la nostra força".

Pel que fa a l'estratègia de campanya i la posterior que es desplegui al Congrés dels Diputats, Borràs ha volgut subratllar que hi haurà "línies vermelles" per pactar amb Pedro Sánchez. Quines? "Les dels principis democràtics essencials", ha assenyalat l'exconsellera de Cultura. Aquestes paraules entren en conflicte, en certa manera, amb unes consideracions que va fer Gabriel Rufián, número dos d'ERC a les espanyoles, en una entrevista al diari Ara en la qual evitava posar línies vermelles a Sánchez.

Borràs ha indicat que JxCat aspira a tenir grup parlamentari propi tant al Congrés com al Senat, malgrat les enquestes desfavorables. "Aspirem a tot, a ser una força tan forta com sigui possible i ser més determinants. Treballarem per tanir tants vots com sigui possible", ha ressaltat la dirigent independentista. El baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) ha determinat aquest divendres que JxCat trauria entre 5 i 7 escons, menys dels 8 que va obtenir Francesc Homs com a candidat de CDC l'estiu del 2016.  Borràs ha recordat que les enquestes, en les últimes eleccions al Parlament, ja atorgaven un resultat menor del que es va obtenir posteriorment a les urnes.

Campanya a Waterloo i Soto del Real

El camí cap a les eleccions portarà la candidatura de l'espai postconvergent a Soto del Real, on hi ha empresonats Sànchez, Rull i Turull -aquests dos últims candidats per Tarragona i Lleida, respectivament- i també a Waterloo, on resideix Carles Puigdemont. L'expresident de la Generalitat, que també és candidat a les europees, participarà en cada míting gran fins al 28-A. Hi haurà un acte específic a les portes de la presó madrilenya i un altre a l'exili, tenint en compte que hi ha candidats al Senat -Josep Maria Matamala, Lluís Puig- que resideixen a l'estranger.

La campanya, segons fonts de la candidatura, costarà un milió d'euros i preveu celebrar fins a 400 actes arreu del territori. La dinàmica electoral, que desembocarà en les municipals i europees del mes de maig, farà que hi hagi combincació de tots els candidats durant la campanya de les espanyoles.