ERC guanyaria les eleccions espanyoles a Catalunya amb 14-15 escons

El PSC seria segona força, amb 11-13, mentre que En Comú Podem cauria fins als 7-9, JxCat i Cs empatarien amb entre 5 i 7, el PP n'aconseguiria 2 i Front Republicà podria entrar

Gabriel Rufián i Joan Tardà amb una imatge d'Oriol Junqueras
Gabriel Rufián i Joan Tardà amb una imatge d'Oriol Junqueras | Adrià Costa
05 d'abril del 2019
Actualitzat a les 15:24h
ERC guanyarà les eleccions del 28-A, segons el primer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), feta pública aquest divendres. Segons el sondeig de l'ens demoscòpic de la Generalitat, els republicans aconseguirien 14-15 diputats, entre cinc i sis més que els que té ara, mentre que el PSC aconseguiria situar-se com a segona força, amb 11-13, un important ascens respecte els actuals 7.

 
En canvi, En Comú Podem, que va vèncer el 2016, cauria dels 12 escons a 7-9 i JxCat retindria entre 5 i 7 dels 8 que CDC va obtenir llavors. Igualment, Cs podria mantenir els 5 actuals o guanyar-ne un i el PP patiria una forta davallada, de 6 a tan sols 2. Finalment, el Front República podria entrar amb un diputat o quedar fora del Congrés, per bé que l'enquesta es va començar a fer mentre encara no s'havia tancat la coalició republicana. Formacions com Vox o el Pacma, en canvi, no obtindrien representació.

Segons ha concretat el director del CEO, Jordi Argelaguet, ERC seria primera força clarament a les circumscripcions de Girona i Lleida. A les de Barcelona i Tarragona, en canvi, es disputaria la victòria amb el PSC, per bé que seria en la primera on tindria més opcions d'imposar-se també.

El PSC creix des de l'anterior baròmetre

En l'anterior baròmetre del CEO, fet públic el novembre passat, ERC s'imposava clarament en aquests comicis, amb 14-15 escons, seguida d'En Comú Podem, amb 10-11. En tercer lloc, es trobava el PSC (7-8), en empat tècnic amb Cs (6-8), el qual, al seu torn, tenia el PDECat trepitjant-li els talons (6). Finalment, el PP tancava el llistat de representants al Congrés escollits a Catalunya, amb 1 o 2 diputats.

ERC és el partit que mantindria més votants del 2016, el 74,2% del total, seguit del PSC, amb un 59,6%, mentre que la resta en reté menys de la meitat, fruit de la gran quantitat de traspassos de vot previstos. El 18,2% dels que van optar pels comuns el 2016 ara ho farien pels socialistes, i el 9,5%, pels republicans. Una quart part dels electors de CDC ara ho serien d'ERC. L'11,6% dels votants de Cs anirien cap al PSC, però, en canvi, el partit d'Albert Rivera recolliria el 20% dels suports del PP.

Un 26,9% d'indecisos

En tot cas, un 26,9% dels catalans encara estan indecisos sobre qui votar el 28-A. Una desena part d'aquests dubta entre ERC o JxCat, un 4,7% es troba entre PSC i Cs, i un 3,5%, entre socialistes i comuns. El 45,4% dels indecisos, en tot cas, no sap tampoc entre qui dubta.

En tot cas, la majoria de catalans voldria que s'investís un govern que inclogués el PSOE amb Podem i/o forces sobiranistes. Un 34,4% el voldria entre els socialistes i Podem, un 26,5%, que inclogués també els partits sobiranistes catalans i bascos, i un 11,8% més, citen altres combinacions similars. En canvi, tan sols un 7,9% voldria un executiu de PSOE i Cs, un 4% el voldria de PP i Cs, i el 2% preferiria el tripartit de dretes. Aquesta pregunta, però, permetia dues respostes per enquestat, així que tampoc no es podrien extreure conclusions directes a partir de sumar combinacions.
 

Primer baròmetre del CEO del 2019 by naciodigital on Scribd