El 48,4% de catalans vol la independència i el 44,1% la rebutja

El 78,7% dels ciutadans defensa el dret a decidir a través d'un referèndum, mentre que un 75,9% prefereix un model de govern republicà en lloc de l'actual monarquia

Manifestació independentista de la Diada, el 2018.
Manifestació independentista de la Diada, el 2018. | Josep M. Montaner
05 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:52h
L'horitzó independentista encara té més partidaris que detractors, segons l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), fet públic aquest divendres. Segons el sondeig de l'ens demoscòpic de la Generalitat, el 48,4% dels enquestats respon "sí" a la pregunta sobre si voldria que Catalunya esdevingués un estat independent, mentre que tan sols un 44,1% ho rebutja. La resta no ho sap o no contesta.

En l'anterior baròmetre, del novembre, els partidaris de la independència sumaven el 47,2% de les respostes, quatre punts més dels que la rebutjaven. Una diferència superior a la de l'enquesta del CEO de juliol, quan el "sí" recollia el 46,7% d'adhesions, per un 44,9% del "no". Des de finals del 2017 que els contraris a la República catalana no són majoria, en aquests baròmetres.

A nivell de partits, el "sí" és hegemònic entre els independentistes, així com ho és el "no" en Cs, PSC i PP. Pel que fa als comuns, un 60,6% no vol la República catalana i un 28,7%, sí. Si es fa la pregunta amb opcions múltiples, l'estat independent segueix sent la primera opció, però amb un 39,7% d'adhesions, seguit de la comunitat autònoma (26,3%), l'estat federal (21,5%) i, molt lluny, una regió d'Espanya (5,9%).

Per electorats, l'estat independent supera el 80% de preferències entre els de JxCat i CUP i, tot i ser molt majoritari també entre els d'ERC, un 20,5% d'aquests prefereix un estat federal. El federalisme és l'opció preferida per un 46,8% de comuns, però un 25,5% d'ells es conforma amb l'autonomia i un 17% voldria la independència. L'autonomisme, de fet, és majoritari entre el votant del PSC (47,7%), per davant de l'estat federal (34,3%). El 74,7% dels electors de Cs són partidaris del model autonòmic, però els del PP estan dividits entre aquesta opció (50%) i ser una regió d'Espanya (44,4%).

Defensa del dret a decidir

En aquesta ocasió, el CEO demana també sobre fins a quin punt s'està d'acord amb el dret a decidir dels catalans per decidir el futur del país en un referèndum. Un 57,9% respon que hi està molt d'acord, mentre que un 20,8%, que hi està bastant d'acord. El grau de suport, per tant, s'eleva fins al 78,7%, mentre que tan sols un 3,9% no hi està ni d'acord ni en desacord i s'hi oposa en diferent grau un 14,8% dels catalans.

Una altra pregunta nova d'aquest baròmetre és sobre la preferència per una forma de govern de monarquia o república. En aquest cas, la majoria també és clara, ja que un 75,9% respon que preferiria la república, per tan sols un 12,3% que preferiria la monarquia. Per partits, el republicanisme és hegemònic entre independentistes i comuns i assoleix el 70% en els votants del PSC, mentre que la monarquia només és ben vista pels electorats de Cs i PP, però amb nivells de suport inferiors al 60%.

La manca de llibertats

A nivell de problemes més importants dels catalans, el més citat quan només se'n pot dir un són les relacions entre Catalunya i Espanya (27,6%), seguit per la insatisfacció per la política (18,2%) i l'atur i la precarietat laboral (12,7%), però ja se situa en quart lloc per primer cop la "manca de llibertats" (7,7%). Així mateix, pel que fa a valoració de les institucions, la monarquia segueix sent la pitjor valorada, amb un 1,82 sobre 10. Tan sols aproven les universitats (6,69), els Mossos d'Esquadra (6,02) i els ajuntaments (5,73).
 

Primer baròmetre del CEO del 2019 by naciodigital on Scribd