El debat sobre l'eutanàsia intensifica la campanya de retrets entre partits

El col·lectiu Dret a Morir Dignament calcula que unes 1.300 persones demanarien ajuda per morir cada any a Catalunya

El matrimoni Hernández i Carrasco, que ha fet aflorar de nou el debat sobre l'eutanàsia
El matrimoni Hernández i Carrasco, que ha fet aflorar de nou el debat sobre l'eutanàsia | TVE
05 d'abril del 2019
Actualitzat a les 14:06h
La primera detenció a l'Estat per practicar l'eutanàsia ha colpit l'opinió pública i sacsejat els partits polítics. El debat és vell però més que mai oportú coincidint amb la campanya per les eleccions espanyoles. A l'Estat espanyol el Codi Penal considera l’eutanàsia o el suïcidi induït com un delicte que pot comportar penes d’entre dos i deu anys de presó. Es preveuen rebaixes si hi ha una petició explícita de la víctima però, en qualsevol cas, no s'eximeix la presó.

Les entitats que aposten perquè es reguli aquest dret pressionen perquè el debat superi el mer intercanvi de declaracions i passi a una fase de debat institucional. Dret a Morir Dignament apunta que és una "aberració" que s'amenaci un home amb una condemna de presó per ajudar la seva dona a morir, quan el que ha fet, diu l'entitat, és un "acte exemplar d'amor, solidaritat i fermesa". Segons el col·lectiu, és una "mostra contundent" de la necessitat urgent d'una llei d'eutanàsia a l'Estat.

El debat sobre l'eutanàsia ha irromput, doncs, en plena campanya interpel·lant els partits. El president espanyol Pedro Sánchez, candidat a la reelecció, ha estat el primer a fixar el criteri del seu partit. Coincidint amb una entrevista televisiva, s'ha compromès a regular l'eutanàsia i ha insinuat un indult per al detingut. El socialista ha carregat contra el PP i Cs per bloquejar una iniciativa del seu partit en aquesta direcció al Congrés. 

Per la seva banda, el candidat de Ciutadans, Albert Rivera, ha assegurat que si és president impulsarà una llei d'eutanàsia "garantista i de consens". El líder taronja ha argumentat que una persona amb una malaltia irreversible "ha de poder tenir dret a l'eutanàsia si tot i els pal·liatius ho decideix en llibertat i d'acord amb un comitè ètic i mèdic i amb garanties". Rivera ha demanat al PP que reflexioni sobre aquesta qüestió i que no es faci partidisme amb aquest tema. Així mateix el líder de Cs també ha apostat per aprovar un codi sancionador de la llei de pal·liatius.

Podem, en canvi, acusa els partits espanyols de ser "hipòcrites". "Vam presentar una iniciativa per despenalitzar l'eutanàsia i no només vam tenir l'oposició de PP i Cs, sinó que PSOE va dir que la societat no estava preparada", ha assegurat en una entrevista a Antena 3. En aquest context, el líder de Podem ha considerat "indecent" que algú pugui anar a la presó per un "acte d'humanitat" i ha demanat que aquesta qüestió no es converteixi en un "espectacle" perquè té a veure amb la "dignitat humana". La detenció d'un home que va ajudar a morir la seva dona malalta terminal ha situat el debat sobre l'eutanàsia en plena precampanya.

A hores d'ara, només resta conèixer el posicionament públic del PP que des de sempre ha mostrat reticències a avançar en la regulació d'aquest dret. 

Unes 1.300 persones voldrien ajuda per morir, segons Dret a Morir Dignament

El cas d'eutanàsia a Madrid ha posat en alerta associacions i ciutadans. Dret a Morir ha convocat una concentració aquest divendres davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per expressar el seu suport al detingut i per exigir la regulació de l'eutanàsia. "Celebrem que dijous se l'hagi posat finalment en llibertat, però això no és la solució al problema de fons", denuncia Dret a Morir Dignament.

L'associació apunta que el nombre de persones que moren per eutanàsia a països on està regulada és una minoria, al voltant del 2%. Segons els seus càlculs, a Catalunya unes 1.300 persones demanarien que se'ls ajudés a morir cada any.

Un cas que ha colpit l'opinió pública

La primera detenció per eutanàsia ha commocionat l'opinió pública. Ángel Hernández, de 70 anys, va ser detingut aquest dijous per subministrar una substància a la seva dona, malalta d'esclerosi múltiple i en fase terminal, provocant-li la mort tal i com ella reclamava des de feia anys. La dona patia esclerosi múltiple des dels 32 anys.

El matrimoni va voler deixar enregistrades unes imatges en què la dona afirmava efectivament que volia morir i que necessitava l'ajuda del seu marit per fer-ho. La detenció va tenir lloc en el domicili del matrimoni, en el barri madrileny d'Aravaca. La policia s'hi va presentar després que el SUMMA, el servei d'emergències mèdiques madrileny, ho sol·licités en trobar la dona morta. Aquest fet ha aixecat polseguera i tant partits com entitats han volgut posicionar-se al respecte de l'eutanàsia, que torna a ser al damunt de la taula.