Álvarez de Toledo: «Felip VI va tractar els catalans com a adults per primer cop el 3 d'octubre»

La candidata del PP afirma que les eleccions del 28-A són una dicotomia entre Sánchez i "la sobirania del poble espanyol"

Álvarez de Toledo al Nova Economia Fòrum.
Álvarez de Toledo al Nova Economia Fòrum. | PP català
05 d'abril del 2019
Actualitzat a les 10:09h
"O Sánchez o la sobirania del poble espanyol". Per Cayetana Álvarez de Toledo, candidata del PP per Barcelona, les eleccions del 28-A presenten una disjuntiva clara perquè Pedro Sánchez "sap que només pot ser president a costa de la Constitució". Ha tornat a esmentar el document acordat entre Sánchez i Quim Torra després de la seva trobada a Pedralbes en què s'establia una mesa de partits per parlar de "tot". Ha citat unes declaracions d'Arnaldo Otegi en què defensava que Sánchez sigui president. La candidata ha intervingut aquest divendres davant el Nova Economia Fòrum. 

Álvarez de Toledo s'ha referit a l'independentisme com un nen immadur inconscient. Ha dit que el discurs del rei el 3 d'octubre va ser el primer cop que "algú va tractar els independentistes com a adults" perquè es van adonar que "els actes tenen conseqüències". La candidata ha destacat la importància d'aquell discurs, quan el monarca va dir als catalans no separatistes que "l'Estat els protegia, que no estaven sols". 

Això i el banc dels acusats, segons ella, és el que ha portat els independentistes a l'edat adulta. Álvarez de Toledo s'ha referit a les sessions del judici de l'1-O, que han mostrat un grup de persones abocats a la "destrucció civil de Catalunya", i ha tornat a reclamar que els presos polítics avui processats "demanin perdó". Ha demanat als votants sobiranistes que facin una reflexió: "De debò que se senten humiliats? De debò que creuen que el català està en vies d'extinció?". Segons ella, el que en el fons batega en aquests catalans és "la por i l'odi a l'altre, la xenofòbia". La dirigent popular ha assegurat que "mai van creure en la reacció de l'Estat i ara ve el moment del plor".   

La candidata ha definit la Constitució espanyola com "la veritable tercera via" perquè és "la pau civil" a Espanya. La candidata ha intervingut avui davant el Nova Economia Fòrum, envoltada de la cúpula del PP català, amb Alejandro Fernández i Daniel Serrano al davant. També hi eren Dolors Montserrat -desplaçada per Álvarez de Toledo com a cap de llista per Barcelona- i l'exdirigent i alcaldable per Badalona, Xavier García Albiol.   

Els socialistes, culpables

A banda de Pedro Sánchez, també li ha tocat el rebre al PSC. La candidata del PP ha acusat els socialistes de tots els mals. Segons ella, el PSC és el gran responsable de permetre l'hegemonia del pujolisme i de no buscar una alternativa al nacionalisme. Ha criticat Pasqual Maragall per no haver estat realment una alternativa, el que li ha servit per afirmar que "l'esquerra no ha governat mai a Catalunya". I s'ho ha fet venir bé per escometre també contra l'expresident José Montilla per haver criticat el procés judicial.

Ha atacat Miquel Iceta per haver demanat l'indult i per haver coquetejat amb el referèndum d'autodeterminació, que segons ella "és l'elefant a l'habitació del PSC". Sobre el 65% dels catalans de què ha parlat Iceta, s'ha preguntat: "El 65% de què? D'una enquesta de la Generalitat? D'un sondeig de TV3?". S'ha preguntat com pot ser ministra d'Espanya Meritxell Batet, que va trencar la disciplina de vot socialista en diverses ocasions per fer el joc mb el dret a decidir.

Presentada per un fundador de Ciutadans 

L'escriptor Félix Ovejero ha presentat a la candidata, recordant que va ser un dels fundadors de Ciutadans i que prové de la "tradició socialdemòcrata". Ovejero s'ha referit als "santbenets" que acumula la candidata, com la del seu vincle amb la FAES i José María Aznar. Ha aprofitat per escometre, suaument, contra l'expresident espanyol, de qui ha dit que no està molt lluny de l'anomenada "tercera via", tot recordant que va cedir davant el "nacionalisme" quan va governar. Ha elogiat Álvarez de Toledo, de ui ha dit que comparteix amb ella un "perímetre de ciutadania", malgrat les moltes diferències que té amb ella. Ha assegurat que la candidata aporta en aquests moments una "oxigenació". 

Álvarez de Toledo ha tornat els elogis a Ovejero, de qui ha dit, manllevant una coneguda frase de Dalí respecte a Picasso, que "és espanyol, jo també; és constitucionalista, jo també; és d'esquerres, jo tampoc". Cayetana ha definit el seu presentador com a "l'últim espanyol d'esquerres".