Vox es desinfla i allunya la majoria del tripartit de dretes: així estan les enquestes del 28-A

Sánchez podria triar aliats per governar, ja que el possible govern entre PSOE i Cs és ara més factible, mentre que, a Catalunya, ERC obtindria el doble de diputats que JxCat

Els dirigents de PP, Cs i Vox, en la concentració a la plaça de Colón de Madrid.
Els dirigents de PP, Cs i Vox, en la concentració a la plaça de Colón de Madrid. | Europa Press
05 d'abril del 2019
Actualitzat a les 10:37h
El tripartit de dretes està una mica més lluny que fa una setmana, segons les últimes enquestes. Les expectatives de la majoria de partits segueixen força intactes, però l'ascens de Vox no només sembla que s'hagi frenat, sinó que la mitjana dels darrers sondejos li atorga uns quatre diputats menys, fet que provoca que, en les expectatives més optimistes i a una setmana de començar la campanya, en sumi 170 amb PP i Cs, a sis de la majoria. Un possible govern entre PSOE i Cs, en canvi, seria ara més factible.

 
Aquest sumatori de sondejos apunta, amb un interval de confiança del 95%, que el PSOE s'imposaria clarament amb entre 115 i 125 diputats (dos més que la setmana del 25 de març), molt per sobre dels 80-90 que preveu per al PP (un més que fa una setmana). En tercer lloc, se situaria Cs amb entre 48 i 57 (sense variació), mentre que Podem i Vox pugnarien pel quart lloc.

La formació liderada per Pablo Iglesias, però, retindria els 31-35 de la setmana passada, mentre que els ultres preveuen ara guanyar-ne quatre menys que llavors i es quedaria amb 23-32, lleugerament per darrere de la formació d'esquerres -tot i això, el fet que sigui el primer cop que Vox té opcions d'entrar dificulta la projecció per al partit ultra-. ERC seguiria movent-se entre els 12 i 13 diputats, el doble que JxCat, amb 5-6.
 
PROJECCIÓ D'ESCONS A LES ENQUESTES

 
En relació a les possibles majories de govern, i amb el mateix marge de confiança, la majoria de 176 escons de PSOE, Podem i les forces sobiranistes i nacionalistes estaria més encara i tot que la setmana passada, amb entre 178 diputats i fins a 189. El tripartit de dretes, en canvi, se n'allunyaria, amb 161-170 escons. Igualment, la coalició PSOE-Cs, desitjada pels socialistes i rebutjada per ara per Albert Rivera, hi estaria cada cop més a prop, amb 169-177 seients. En canvi, les esquerres estatals de PSOE i Podem quedarien lluny, amb 147-159.
 
PROJECCIÓ D'ESCONS I POSSIBLES ALIANCES (LA MAJORIA ABSOLUTA SÓN 176)

 
Pel que fa a la projecció de vots, aquesta respecta força la classificació anterior per escons, amb el PSOE al capdavant (27,1%-29%), seguit del PP (19,7%-21,5%) i Cs (15,4%-17,2%). Amb aquesta magnitud, Podem encara se situaria més clarament en quart lloc en solitari, amb el 12,7%-13,2% de vots, per sobre dels 11-11,6% de Vox, fet que evidencia que les empreses demoscòpiques creuen que els ultres rendibilitzaran més els seus suports que la formació de Pablo Iglesias. Com amb diputats, ERC doblaria JxCat, amb 2,8%-3% i 1,3%-1,6% de vots, respectivament.

Curiosament, respecte la setmana passada, Cs cauria més en vots (-0,9%) que Vox (-0,4%), però probablement els ultres ho patirien més a nivell de diputats pel fet de no obtenir representació en províncies petites. El partit que més creixeria seria el PP (+0,7%), per damunt fins i tot que el PSOE (-0,3%), sempre segons les expectatives de fa uns dies.
 
PROJECCIÓ DE VOT A LES ENQUESTES

 
La majoria d'esquerres i sobiranistes és més justa en vots del que ho era en escons, ja que tot just sumaria entre el 48,4% i el 52,3% de suports i, per la franja més baixa, fins i tot podria quedar superada pel tripartit de dretes, si aquest obté el marge més elevat de vots que li pronostiquen les enquestes (46,6%-49%). En tot cas, PSOE i Cs amb prou feines arribarien al 45% dels vots, en el millor dels casos, i Podem i Podem podrien quedar fins i tot per sota del 40%.
 
PROJECCIÓ DE VOT A LES ENQUESTES, PER POSSIBLES ALIANCES

 
 
Funcionament d'aquest agregador d'enquestes
Per fer les mitjanes d'enquestes d'aquesta notícia, s'han tingut en compte els sondejos publicats durant el darrer mes, amb un màxim de dos per mitjà (en cas que alguns n'hagin publicat més, es tenen en compte els seus dos últims). Els marges inferiors i superiors són els que es deriven de restar i sumar, respectivament, 1,96 cops l'error estàndard a la mitjana de resultats.