Crous denuncia «trampes i joc brut» contra la seva candidatura a la Cambra

El candidat celebra el seu acte central de campanya i fa una crida a la mobilització contra el "continuisme"

La candidatura d'Enric Crous al complet.
La candidatura d'Enric Crous al complet. | @crous2019cambra
04 d'abril del 2019
Actualitzat el 26 d'abril a les 17:19h
La campanya a la Cambra de Comerç puja de to. La candidatura que lidera Enric Crous a la presidència de l'entitat ha fet aquest vespre el seu acte central de campanya. L'aspirant, envoltat del seu equip, amb el candidat a la vicepresidència José María Torres al davant, ha aplegat prop de 600 empresaris a la Masia d'Esplugues. Crous ha apuntat cap a la candidatura de Carles Tusquets i a la cúpula de la Cambra, presidida per Miquel Valls, als qui ha acusat de "joc brut" i de fer "trampes", esmentant fins i tot intents de "desanimar" els seus candidats.  Responia així a unes declaracions d'avui de Tusquets en què assegurava que es veia guanyador "si no hi ha trampes".

Hi ha molta irritació entre l'equip de Crous pel que consideren un tracte de favor cap a l'opció de Tusquets. Crous ha tornat a queixar-se per la negativa de la Cambra a enviar targetes censals als potencials electors -més de 423.000 incloent empreses i autònoms-, molts dels quals "no saben que poden votar". En la candidatura de Crous estan convençuts que això només beneficia les opcions de Tusquets.  

El candidat ha assegurat que la seva opció és "contra el continuisme", que la Cambra està "adormida" i que hi ha molts empresaris que no saben ni què és ni perquè serveix: "Saben els empresaris que a Europa hi ha cambres que gestionen aeroports? Saben que a Catalunya paguem més per electricitat que a Euskadi o a França?". Ha llançat un atac contundent contra Tusquets, al recordar que "la Cambra és de Comerç, Indústria i Navegació. Que sigui governada per un banquer... Home, la banca no ha ajudat massa a les empreses".  

Una candidatura "genuïnament de país"

Crous i Torres han llançat un missatge per fer de la Cambra una entitat "compromesa amb el país" i "oberta a les empreses i al territori". El presidenciable ha parlat d'un equip "genuïnament de país" i representatiu i transversal. L'exdirectiu de Damm i Cacaolat, encapçala una llista que ha rebut el suport explícit de la Pimec i de FemCat, fundació d'empresaris catalanistes. Entre els qui donen suport a Crous e critica l'hegemonia "aclaparadora" de la gran empresa en el ple de la Cambra i hi ha la voluntat de capgirar aquesta situació. Crous ha subratllat que la seva llista té un terç de persones de menys de 50 anys i un terç de dones.  

Una Cambra més revindicativa 

Crous, en la seva intervenció, ha afirmat que, de guanyar, faran que la Cambra sigui "la gota malaia en defensa de reivindicacions com el corredor mediterrani, un model aeroportuari descentralitzat, la denúncia de la falta d'inversions en rodalies o el sobrecost de l'energia, que treu competivitat a les empreses de Catalunya". El repte, per la seva candidatura, és "fer de Barcelona i les seves dues corones metropolitanes la gran capital del sud d'Europa". 

José María Torres ha intervingut per fer un discurs molt combatiu, en què ha acusat directament el president de la Cambra, Miquel Valls, d'alinear-se amb un dels aspirants, Carles Tusquets. Torres ha respost als atacs que rep la seva llista de ser "independentista", tot afirmant que hi ha independentistes en el seu equip perquè és representativa del país. Ha assegurat que la Cambra ha de deixar de ser "un lobby al servei de deu empreses per ser un lobby que les representi a totes". 

Crous competeix amb la candidatura del financer Carles Tusquets, considerada oficialista i que ha sortit a la batalla electoral amb un suport explícit de grans empreses, com Seat o Planeta. Els crítics amb Tusquets també subratllen que ha sortit amb el suport de l'actual president de l'entitat, Miquel Valls. L'advocat Ramon Masià és el tercer candidat, que apel·la, com Crous, a autònoms i petites empreses. Finalment, hi ha una candidatura explícitament independentista animada per l'ANC i el Cercle Català de Negocis, i una altra de parcial impulsada pel grup de dones 50/50. Però aquestes dues darreres no han presentat un candidat a la presidència. 

Les eleccions per elegir 40 membres del ple de la Cambra tindran lloc del 2 al 8 de maig proper per vot electrònic. El cens electoral és de més de 423.000 votants incloses empreses i autònoms. El ple està format també per representants de 14 grans empreses, les que més aporten a la Cambra, i 6 membres més designats per les organitzacions patronals.