TMB analitzarà si hi ha amiant a l’aire de 31 estacions del metro després de negar-ho

L’empresa actuarà a instàncies de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i anuncia la mesura a les portes d’una nova vaga de la crisi de l’amiant.

TMB analitzarà l'aire de 31 estacions
TMB analitzarà l'aire de 31 estacions | Adrià Costa
04 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:37h
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) analitzarà més de 200 mostres ambientals per detectar si hi ha amiant en 31 estacions, 3 intercanviadors i 21 punts dels túnels. També es recolliran 70 mostres de materials. La mesura ha estat anunciada aquest dijous pel conseller delegat de l’empresa, Enric Cañas, a les portes d’una nova convocatòria vaga per la crisi de l’amiant, que es farà el 8 d’abril.

La intensificació de les anàlisis d’amiant es durà a terme aviat però TMB no ha concretat la data, ja que el pla està a l’espera de ser aprovat pel comitè d’experts constituït per l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Ha estat el mateix comitè que ha instat l’empresa a recollir aquestes mostres, després que l’empresa hagi insistit des de l’inici de la crisi que l’exposició a l’amiant només era possible a l’àrea de manteniment i magatzem de l’àrea de metro.  La negativa de l’empresa, doncs, ara queda en qüestió i la gerent de l’ASPB, Carme Borrell, ha afirmat que l’estudi permetrà ara comprovar aquest “no taxatiu” de TMB.

Zones d’accés públic

Fins ara TMB havia mantingut que era impossible que treballadors no adscrits a l’àrea de manteniment, així com els usuaris, estiguin exposats a l’amiant. Una afirmació que representa un dels principals punts de conflicte amb els representants dels treballadors. Els sindicats exigeixen a l’empresa que reconegui tots els empleats de la plantilla com a personal exposat a l’amiant però fins ara TMB s’hi ha negat i això ha desembocat en una nova convocatòria de vaga el 8 d’abril, de quatre hores per torn.

Les noves accions per mesurar el possible rastre d’amiant a l’ambient es duran a terme durant el 2019 i es faran en zones d’accés públic de la xarxa de metro. En algunes zones, l’empresa encara no ha mesurat mai la presència d’amiant.

Microscopia electrònica

Una altra de les novetats és que, també a instàncies del grup d’experts de l’ASPB, TMB realitzarà tots  els nous mesuraments amb microscòpia electrònica, que permet obtenir un resultat més acurat que l’òptica.

TMB va començar a fer anàlisis microscòpiques arran de les recomanacions de l’ASPB però amb la nova campanya d’accions totes les mostres que es recullin seran d’aquest tipus, cosa que no havia passat fins ara. Cañas ha assegurat que totes les mostres analitzades amb microscòpia electrònica han ratificat el resultat negatiu de les fetes per la via òptica.

329 ex treballadors més

TMB també ha anunciat que citarà 329 extreballadors de l’empresa a fer-se les revisions mèdiques corresponents per detectar si estan afectats per l’amiant. Aquests treballadors són jubilats o persones que van causar baixa voluntària i s’uneixen als 89 jubilats que ja han passat pel programa de vigilància de la salut.

Pel que fa al personal en actiu, fins ara són 1.064 persones les que han estat convocades a una revisió mèdica. L’empresa ha reconegut afectacions en 22 treballadors i tres empleats estan de baixa i en període d’observació després de comprovar els resultats dels exàmens mèdics.

Els sindicats denuncien manca de transparència

Després de la roda de premsa en què TMB ha anunciat les noves mesures, els sindicats han assegurat que l’empresa no els ha traslladat la informació. “Els usuaris i la premsa disposen de la informació abans que els treballadors”, ha afirmat Toni Edo, membre del comitè de vaga.

Els representants dels treballadors també han acusat TMB de no tenir “voluntat de parlar” i mantenen la convocatòria de vaga parcial pel 8 d’abril.
Arxivat a