ERC perfila actes de campanya en presons catalanes i madrilenyes per denunciar la «repressió»

Els republicans, que publicitaran el lema "Va de llibertat" en els comicis del 28-A i esperen els permisos dels centres penitenciaris, encetaran la marató electoral a Sant Vicenç dels Horts

Sergi Sabrià i Marta Vilalta, amb els cartells electorals del 28-A al darrere
Sergi Sabrià i Marta Vilalta, amb els cartells electorals del 28-A al darrere | Joan Serra Carné
04 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:49h
ERC plantejarà la campanya del 28-A com un plebiscit entre democràcia i repressió. "Va de llibertat" serà el lema dels republicans, que han elaborat cartells electorals amb imatges dels candidats estripades, símbol de la "censura i la repressió". Oriol Junqueras i Gabriel Rufián, que lideren la llista, en seran els principals reclams. ERC atorgarà protagonisme als presos en la cursa fins als comicis espanyols. De fet, el partit confia poder celebrar actes electorals a totes les presons catalanes i també a Soto del Real i Alcalá Meco, on estan reclosos els dirigents independentistes. La formació espera respostes per obtenir els permisos pertinents.

La campanya dels republicans, que tindrà un pressupost d'1,64 milions d'euros, començarà a Sant Vicenç dels Horts, població d'Oriol Junqueras. L'acte de l'11 d'abril coincidirà amb l'aniversari del president d'ERC i donarà el tret de sortida a la marató electoral, que passarà per les capitals de demarcació -l'acte central serà el 14 d'abril a l'Estació del Nord de Barcelona- i les principals ciutats metropolitanes. De fet, la campanya es tancarà a Badalona, una de les ciutats que ERC aspira a governar després de les eleccions municipals.

La direcció del partit també donarà protagonisme en els mítings a Joan Josep Nuet, número quatre de la llista per Barcelona -com a representant de Sobiranistes formarà part del circuit principal d'actes-, així com als noms propis de la candidatura a les eleccions municipals a Barcelona, Ernest Maragall i Elisenda Alamany. "Voldrem fer present a tothom", han exposat Sergi Sabrià i Marta Vilalta, en referència a la presència d'altres dirigents que no podran ser presents a les cites electorals, com Marta Rovira. La intenció del partit és fer evident la "regressió de drets".

Els republicans alteraran la caravana electoral en jornades concretes, com el 23 d'abril, Sant Jordi, dia en que Pere Aragonès i Lluís Salvadó estan citats a declarar al judici del Tribunal Suprem. Sobre els missatges de campanya, ERC ja va plantejar la setmana passada una estratègia centrada a denunciar els possibles pactes entre les forces constitucionalistes, com el del PSOE amb Ciutadans. La formació aspira a ser decisiva per continuar tenint "capacitat d'incidir" en la política espanyola.