ÀUDIO ANÀLISI La declaració d'independència dels Mossos; per Oriol March

El cap de Política de NacióDigital analitza, en menys d'un minut, la declaració del comissari Joan Carles Molinero

04 d'abril del 2019
Actualitzat a les 11:54h

Primer va ser Josep Lluís Trapero, després Ferran López i aquest dijous ha estat el torn de Joan Carles Molinero. Els tres principals comandaments dels Mossos durant el referèndum s'han distanciat del Govern i han posat el focus en Carles Puigdemont.

Trapero va revelar que hi havia un pla per detenir-lo, i tant López com Molinero han insistit que l'expresident va avisar-los que declararia la independència si l'1-O hi havia una "desgràcia" o una "situació límit". La independència no es va declarar fins el 27 d'octubre, però ja sense el convenciment ni el vigor al carrer que es va registrar com a resposta a la violència policial del referèndum.

Si alguna cosa ha quedat clara sobre els Mossos en aquest judici és que, des d'abans de la votació, van fer la seva particular declaració d'independència envers el Govern. Un missatge que també és nítid per a l'actual executiu de Junts per Catalunya i ERC: si després de les sentències hi ha un retorn a qualsevol via que s'escapi dels marges de la Constitució, els Mossos no tenen cap intenció de col·laborar-hi. Només cal revisar l'actuació del cos durant la polèmica dels llaços grocs, retirats en alguns casos de males maneres, per observar la distància existent entre els comandaments i el Palau de la Generalitat.