El TC declara inconstitucional la llei per investir a distància Puigdemont

L'alt tribunal anul·la la reforma aprovada pel Parlament amb els vots de l'independentisme

Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu
Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu | ACN
04 d'abril del 2019
Actualitzat a les 11:34h
El Tribunal Constitucional (TC) ha emès una resolució en què considera inconstitucional la llei per investir a distància Carles Puigdemont. L'alt tribunal ha resolt a favor del llavors president espanyol, Mariano Rajoy, que va presentar un recurs contra la reforma de la llei de la Presidència aprovada pel Parlament. 

La modificació de la norma es va fer efectiva el maig del 2018, després que els partits independentistes fessin valer la seva majoria a la cambra catalana per tirar-la endavant tot i l'avís del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) conforme vulnerava l'Estatut i la Constitució. La Moncloa va celebrar llavors un consell de ministres extraordinari i va presentar un recurs per impugnar-la al TC, fet que va provocar la seva suspensió cautelar en una sessió extraordinària i exprés dels magistrats espanyols. Ara, amb la resolució, la llei queda anul·lada.  

En la seva resolució, el Constitucional estima parcialment els arguments de l’executiu espanyol i anul·la la reforma adduint que segons la doctrina recent del propi tribunal el candidat a la presidència de la Generalitat “ha de comparèixer de manera presencial davant la cambra”. “Per connexió” també declaren inconstitucional i nul·la la disposició addicional que obre la porta a la modificació del Reglament del Parlament per regular aquesta investidura no presencial, així com els punts de la llei que fan referència a la possibilitat de celebrar sessions del consell de Govern per via telemàtica.

Els magistrats adverteixen el Govern i el Parlament que la seva decisió té “plens efectes” i per tant cap “impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que pugui suposar ignorar o elidir la decisió d’aquesta sentència”.

 

El TC declara inconstitucio... by on Scribd

Més informació en uns minuts.