Cinc a un en castellà, estrena de Cayetana i llibres per a Arrimadas: el primer debat del 28-A

Laura Borràs ha estat l'única candidata a emprar el català en tota la discussió i ha protagonitzat un xoc amb la candidata de Ciutadans a compte de la seva "capacitat lectora"

Borràs, en el primer debat electoral.
Borràs, en el primer debat electoral. | Bernat Cedó
03 d'abril del 2019
Actualitzat el 04 d'abril a les 9:59h
El primer debat de candidats a les eleccions espanyoles del 28-A ha donat molt de joc. Jaume Asens, dels comuns; Gabriel Rufián, d'ERC; Laura Borràs, de JxCat; Meritxell Batet, del PSC; Cayetana Álvarez de Toledo, del PP, i Inés Arrimadas, de Ciutadans s'han enfrontat durant més de dues hores a l'auditori del CCCB de Barcelona. Un debat amb tres blocs, que ha tingut el seu capítol més viu -i tens- en la primera part, la dedicada a la relació entre Catalunya i Espanya. El segon bloc, centrat en aspectes econòmics i socials, ha rebaixat considerablement la tensió. Al final s'ha entrat en els temes del feminisme i la immigració. 

Un debat (quasi) tot en castellà

Ha estat una de les sorpreses del debat. Màrius Carol, només començar, ha explicat que el debat es faria, en principi, en castellà perquè se'n farien resums des de diverses cadenes espanyoles. Però que qui volgués podria expressar-se en català. La realitat ha estat que l'única candidata que ha emprat el català al llarg de totes les seves intervencions ha estat la candidata de JxCat, Laura Borràs.      

Álvarez de Toledo s'imposa entre l'unionisme

El debat ha estat el primer per a Cayetana Álvarez de Toledo, la flamant cap de llista del PP per Barcelona. El seu "duel" amb Inés Arrimadas era un moment esperat i la nova candidata no ha defraudat. Ha "col·locat" tots els seus missatges, que va reiterant des del seu aterratge a Catalunya, acusant de "xenòfobs" els independentistes, ha carregat de valent contra els polítics presos i el "pròfug" Puigdemont, i ha exigit als partits sobiranistes que demanin "perdó". Fos per la novetat, per la seguretat que mostra la candidata o per la seva retòrica, el cert és que ha aparegut més sòlida que una Arrimadas que ha hagut de donar explicacions de per què no va ser candidata a la investidura després de quedar primera el 21-D. Ara bé, Álvarez de Toledo ha estès la mà a líder de Ciutadans per "treballar junts". 

Precisament, una afirmació de la candidata del PP ha estat de les més curioses del debat. Després que Gabriel Rufián recordés que la prova que Catalunya era un país d'acollida era que havia tingut un president com José Montilla, Cayetana ha reaccionat fent la següent afirmació: "Però si Montilla és nacionalista!". La prova que ha aportat ha estat que un dia va dir que "els tribunals no poden jutjar sentiments"...   

Borràs irrita Arrimadas

Ha estat un dels moments més vibrants del debat. Després que la candidata de Ciutadans repetís que Laura Borràs era una "supremacista", l'exconsellera de Cultura li ha respost amb la definició de supremacisme que fa el diccionari. En un moment donat, Borràs li ha dit que li portava deu llibres en castellà que havia escrit. La bibliografia de l'exconsellera de Cultura és àmplia i inclou títols com La metamorfosis del deseo, Territorio hipertextual i Literatura en digital. Però el regal no li ha fet cap gràcia a la líder taronja. Arrimadas ha acusat el cop i anava repetint: "Veieu com és supremacista?". Borràs ha afegit en diverses ocasions, dirigint-se a la líder taronja, que "cal exercir la comprensió lectora". 
Arxivat a