La PAH reclama sancions als bancs que no compleixin la llei i defensa la via de l'ocupació

La PAH recorda a l'Ajuntament de Barcelona que pot sancionar bancs i fons voltors que no ofereixin lloguers socials a persones desnonades i llança la campanya "Viure no és delicte"

Delgado repassa la llista de casos entregada a l'Ajuntament
Delgado repassa la llista de casos entregada a l'Ajuntament | ACN
NacióDigital
03 d'abril del 2019
Actualitzat a les 16:19h
La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) continua insistint en el compliment de la llei catalana 24/2015 de mesures contra l'emergència habitacional, que ja està plenament en vigor. Aquest dimecres la plataforma ha reclamat a l'Ajuntament de Barcelona que compleixi la llei i sancioni els bancs i fons voltors que no ofereixin un lloguer social a persones desnonades de pisos de la seva propietat, tal com preveu la legislació. També aquest dimecres l'Obra Social de la PAH ha presentat la campanya "Viure no és delicte", amb la qual volen evitar a criminalització de les persones que ocupen immobles.

La portaveu de la PAH Lucía Delgado ha entregat al consistori barceloní una llista de casos que, segons la plataforma, pateixen l'incompliment de la llei 24/2015. "Esperem que l'alcaldessa agafi aquest compromís i els sancioni aquesta setmana o la següent perquè no entendríem que es demorés més", ha apuntat.

Delgado ha detallat dos casos que la plataforma considera vulneracions "flagrants" de la llei 24/2015. En els dos casos és CaixaBank qui es nega a donar un lloguer social a les famílies. És per aquest motiu que ha reclamat a l'alcaldessa que multi l'entitat amb 90.000 euros per incomplir la normativa vigent.

La PAH ha recordat que cada dia hi ha 11 desnonaments a Barcelona i que la llista d'espera per accedir a un habitatge és de més de 450 persones, que ascendeixen a més de 2.000 a Catalunya. 

L'ocupació com a via d'accés a l'habitatge

Una situació que es repeteix arreu de Catalunya i davant la qual la PAH defensa l'ocupació com a via d'accés a l'habitatge. La plataforma ha presentat aquest dimecres la campanya "Viure no és delicte", amb la qual pretén lluitar contra la criminalització de les persones que ocupen un immoble perquè no tenen cap més alternativa residencial. 

La PAH reivindica l'organització a través de col·lectius com la plataforma per "recuperar" la funció social de l'habitatge. Recorden que a Catalunya només l'1,3% dels habitatges són públics i que alhora un 11,6% dels pisos estan buits. "Si les administracions no recuperen aquests habitatges, ho farem nosaltres", afirmen.

L'Obra Social és la comissió de la PAH dedicada a l'ocupació d'immobles de bancs i grans tenidors i fins ara ja ha reallotjat 4.000 persones en situació d'emergència habitacional arreu de Catalunya.

La plataforma assegura que ha decidit tirar endavant la campanya com a resposta als discursos del PP, Ciutadans, PDECat i Vox sobre l'ocupació d'habitatges i acusen aquests partits de criminalitzar les persones que ocupen.
Arxivat a