La terrassa que planta cara a la gentrificació a Ciutat Vella

El director de la fundació que gestiona la terrassa del Pou de la Figuera assegura que no pensen abandonar l'espai després que un particular hagi guanyat el concurs de l'Ajuntament per gestionar-la

Una imatge d'arxiu de l'Espai Mescladís
Una imatge d'arxiu de l'Espai Mescladís | Mescladís
04 d'abril del 2019
Actualitzat a les 11:52h
El Pou de la Figuera, popularment conegut amb el nom de Forat de la Vergonya, és una de les zones més emblemàtiques del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i de tot el districte de Ciutat Vella. És l'epicentre de molts moviments socials i també ha estat escenari de múltiples reivindicacions. Allà hi ha l'Espai Mescladís, una terrassa gestionada com a local de restauració per la Fundació Mescladís, sense ànim de lucre i que es dedica a formar persones migrants. Ara, la fundació està a punt de quedar-se sense l'espai després que l'Ajuntament l'hagi adjudicat a un particular però els seus responsables avisen que no pensen marxar.

La fundació gestiona la terrassa des del 2010, quan Parc i Jardins de Barcelona n'era propietari. La titularitat és ara del districte de Ciutat Vella, que el 2017 va adjudicar la gestió de l'espai a un particular després d'obrir un concurs públic. Mescladís també s'hi va presentar, però no el va guanyar. El director i fundador de la fundació, Martín Habiague, argumenta que van pecar d'"inexperts" i assegura que haurien guanyat l'adjudicació si no hagués estat per un error.

La fundació demanarà mesures cautelars a la justícia i avisa que no pensa marxar del Pou de la Figuera

Habiague recorda que el plec de condicions preveia que dos treballadors es fessin càrrec de l'espai i s'atorgava més puntuació als aspirants que comptessin amb empleats d'inserció laboral. Mescladís en té 15, 13 dels quals d'inserció i va marcar que el nombre de treballadors d'aquestes característiques era del 75%. "Complíem amb el requisit de tenir dos treballadors d'inserció social, però ens vam equivocar marcant la casella", defensa. 

Un cop adjudicada la terrassa, la fundació va presentar 7.000 firmes de suport a l'Ajuntament per pressionar el govern municipal d'Ada Colau, que no va accedir a rectificar. Més tard van recórrer al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, que ara s'ha declarat incompetent.

Habiague assegura que quan l'Ajuntament els comuniqui formalment l'adjudicació al guanyador del concurs, presentaran un recurs a la justícia ordinària i demanaran mesures cautelars per evitar que l'espai canviï de mans. "Volem guanyar temps", diu el director. El recurs anirà acompanyat de cartes de suport d'entitats i càrrecs polítics, entre els quals el secretari de Migracions de la Generalitat, Oriol Amorós.

En cas que la justícia no accedeixi a les seves demandes, Habiague avança que la fundació no pensa marxar del Pou de la Figuera. 

La fundació, en perill

Segons Habiague, perdre la terrassa del Pou de la Figuera suposaria un "gran risc" per a la fundació. L'espai és el motor econòmic de l'organització i suposa el 80% dels seus ingressos. Cada any Mescladís forma 80 persones migrants com a ajudants de cuina i cambrers. Una formació que facilita regularitzar la seva situació i que es finança, en gran part, amb els 644.000 euros que factura anualment la terrassa.

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, qualifica -en una publicació al seu compte de Facebook l'1 d'abril- de "trist" que la fundació perdés el concurs d'adjudicació però assegura que l'Ajuntament no pot canviar el resultat de l'adjudicació perquè seria "delictiu" i que el plec de condicions prioritzava aspectes socials per sobre dels econòmics. Amb tot, Pin reconeix que el resultat no és el desitjat per l'Ajuntament. També es compromet a fer un "seguiment estricte" a l'adjudicatari per garantir que compleix els requisits del concurs d'adjudicació.

La gentrificació persisteix

Des de la fundació, el seu director, Martín Habiague, defensa a voluntat de no voler marxar de l'espai per la gentrificació a la qual està sotmès el districte. L'adjudicatari de la terrassa és el mateix que ja gestiona la terrassa del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i dels Jardins de Rubió i Lluch, segons ha pogut saber NacióDigital. "S'està permetent l'acumulació d'espais a mans d'un particular", lamenta Habiague. "Nosaltres no hem fet feina durant anys perquè ara ell s'enriqueixi", afegeix

El director de la fundació reclama a l'Ajuntament que compleixi el Programa de Patrimoni Ciutadà d'ús i gestió comunitàries, aprovat el 2017. El programa té com a objectiu donar suport i consolidar l'ús i la gestió "comunitària" d'espais municipals. Entre els requisits, preveu que els projectes estiguin arrelats a l'entorn i tinguin com a prioritat la "cura" de les persones i que els seus responsables no tinguin ànim de lucre, com és el cas de la fundació. 

Habiague insisteix que l'Espai Mescladís compleix aquestes condicions i en canvi el nou adjudicatari no ho fa. En declaracions a NacióDigital Pin reconeix que el consistori no va incloure el Pou de la Figuera al programa i argumenta que el concurs ja s'havia començat a tramitat quan el programa tot just "començava a caminar".

Gala Pin: "La realitat de l'Espai Mescladís va més enllà del projecte que van presentar"

La regidora també defensa que cada cop és més difícil justificar adjudicacions directes a nivell jurídic i considera que la forma més democràtica per adjudicar espais són els concursos públics, tot i que reconeix que no sempre reflecteixen el potencial real dels aspirants. "La realitat de l'Espai Mescladís va més enllà del projecte que van presentar", assegura.

Pin insisteix que el nou adjudicatari haurà de complir els requisits socials que es va comprometre a executar quan es va presentar al concurs, entre els quals hi ha comptar amb treballadors d'inserció social, servir productes ecològics i implicar-se en el Casal del Pou de la Figuera.

La fundació, però, no es dona per vençuda i promet atrinxerar-se al Forat de la Vergonya si la justícia no atén les seves demandes. El govern municipal, doncs, haurà d'apagar un nou foc a Ciutat Vella a les portes de les municipals.
Arxivat a