Sabater i ERC criden l'esquerra de Badalona a sumar per «blindar» el canvi iniciat el 2015

Guanyem Badalona en Comú i les sigles republicanes presenten la coalició electoral i recorden a Podem que té les "portes obertes" per integrar-se a l'acord progressista

Dolors Sabater i Oriol Lladó, amb l'equip de la coalició entre Guanyem Badalona i ERC
Dolors Sabater i Oriol Lladó, amb l'equip de la coalició entre Guanyem Badalona i ERC | Joan Serra Carné
03 d'abril del 2019
Actualitzat a les 20:13h
Dolors Sabater i Oriol Lladó, màxims representants de l'anterior govern municipal de Badalona, han presentat aquest dimecres la candidatura conjunta de les formacions de Guanyem Badalona en Comú i ERC per a les eleccions del 26 de maig. La coalició, a la qual també s'hi han sumat Avancem i Moviment d'Esquerres -a l'òrbita dels republicans-, aspira a recuperar l'alcaldia de la ciutat. En l'acte d'aquesta tarda al Centre Cívic La Salut, la coalició de Sabater i ERC han fet una crida a les forces d'esquerres de Badalona a "blindar" el projecte de canvi del 2015. El missatge anava dirigit especialment a Podem Badalona, que viu tensions internes a l'hora de prendre una decisió.

Tant Sabater com Lladó -candidata i número dos de la llista segons l'acord presentat aquesta tarda- han recalcat que l'aliança que ja ha pres forma manté les "portes obertes" fins a l'"últim minut" a altres formacions. La incorporació de nous socis a la candidatura és la principal incògnita del procés, perquè l'acord entre Guanyem i ERC ja és total. D'acord amb les converses dels últims mesos, la direcció de Podem Badalona ha fet públic la seva voluntat de confluir amb el projecte de Sabater, tot i que el debat intern a la formació morada és intens, i la direcció nacional dels comuns i de Podem pressions. De fet, des de Barcelona han anunciat que es descarta cap entesa més àmplia a Badalona.

En les últimes hores, s'ha produït una guerra de comunicats entre comuns i Podem sobre els acords camí de les municipals. Els comuns sostenen que hi ha un pacte entre les dues forces per presentar-se junts als comicis, però la direcció local de Podem -en concret, el sector que va imposar-se en l'últim procés intern- és més partidària d'una entesa amb Guanyem Badalona en Comú i ERC. De fet, aquest mateix dimecres hi ha una assemblea convocada per prendre una decisió al respecte. Aquest dimecres, Sabater ha exposat que no veuria com un "fracàs" no aconseguir una entesa de totes les forces d'esquerres.

"No volem fer un front"

L'aliança transversal de les forces de progressistes de Badalona ha centrat bona part dels missatges de l'acte de presentació de la candidatura de Guanyem i ERC, que serà completament paritària. "No volem fer un front. Som una frontissa, amb capacitat per arribar a acords d'amplis", ha recalcat el cap de files d'ERC. Com Lladó, Sabater ha subratllat l'esperit de "generositat" de les forces que han pactat.

De moment, els socis de la coalició no han detallat com serà el repartiment de la llista, completament paritària. Tanmateix, sí que han avançat que la marca de la candidatura inclourà el nom de les formacions que conflueixen i que els vots obtinguts comptabilitzaran per ERC a la Diputació de Barcelona per ERC. Els impulsors de la candidatura treballen per sumar un "lema" a l'enunciat de la marca, que sintetitzi l'esperit del projecte.

Vocació "guanyadora"

Els màxims responsables de la candidatura han assegurat que la coalició pretén reprendre el projecte de tres anys de govern progressista a Badalona, truncat per la moció de censura del darrer exercici de mandat, que va portar el PSC a l'alcaldia. Per Sabater i Lladó, la coalició té vocació "guanyadora" i farà possible un "govern valent", alineat amb l'"esperit de l'1 d'octubre i del 3 d'octubre".