ÀUDIO ANÀLISI Una rebel·lió sense Mossos?; per Oriol March

El cap de Política de NacióDigital analitza, en menys d'un minut, la declaració del comissari Ferran López, número 2 de Trapero l'1-O

03 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:19h

"Els Mossos no van col·laborar mai amb el referèndum", deia aquest matí Ferran López al Tribunal Suprem. López és un personatge clau per entendre la tardor del 2017 i part del que va venir després: era la mà dreta de Josep Lluís Trapero, però l'Estat el va escollir per comandar els Mossos durant el 155.

El comissari ha arribat al Suprem com Trapero, amb el discurs ordenat i voluntat de deixar clar que la policia catalana discrepava del rumb polític del Govern. Quim Forn, exconseller d'Interior, ha tornat a sortir mal parat des del punt de vista polític i policial -López ha definit com a "error" les seves declaracions sobre els Mossos i el referèndum-, però des del punt de vista processal en pot sortir beneficiat.

Per què? Perquè el comissari ha especificat que no va donar cap ordre ni instrucció sobre el referèndum. Curiosa rebel·lió aquella en què el responsable de 17.000 agents armats, com sempre destaca la Fiscalia, ni tan sols els demana que afavoreixin la celebració d'una votació tan rellevant com l'1 d'octubre. Les declaracions dels comandaments dels Mossos són un bany de realitat i una espècie de catarsi per a l'independentisme institucional, però potser serveixen per restar anys de presó als encausats per rebel·lió.