Víctor Hidalgo (Scytl): «Una empresa de vot electrònic com la nostra fa avançar la democràcia»

L'enginyer de telecomunicacions de la companyia, que organitza el procés electoral de la Cambra de Comerç de Barcelona i del 26 de maig, assegura a NacióDigital que la seguretat "és a l'ADN" de l'empresa

Víctor Hidalgo
Víctor Hidalgo | Adrià Costa
08 d'abril del 2019
Actualitzat el 26 d'abril a les 17:31h
Scytl és una empresa líder en organització de processos electorals en vot electrònic i modernització de la participació. Organitzaran les properes eleccions municipals i europees del 26 de maig i faran la difusió de resultats dels comicis a tots els països de la UE al Parlament Europeu. També el procés inèdit de vot electrònic en les properes eleccions a la Cambra de Comerç. NacióDigital conversa amb un dels seus experts, l'enginyer en telecomunicacions Víctor Hidalgo, del departament d'enginyeria prevenda de l'empresa. 

- Per què el nom Scytl?

- Prové del nom escítala, que va ser una de les primeres eines criptogràfiques de la història, que feien servir els grecs d'Esparta. És una tira que es va enrotllant entorn un cilindre d'unes dimensions concretes i on s'escriu un missatge en transversal. Quan es desenrotlla, si el missatge és interceptat, són només unes lletres sense sentit. En canvi, el receptor pot tornar a enrotllar el missatge en el cilindre i llegeix el missatge. 

- L'empresa sorgeix de la Universitat Autònoma de Barcelona.

- Sí, sorgeix d'un equip d'investigadors que estudiaven des del 1994 tècniques criptogràfiques aplicades al vot electrònic. D'aquí va sorgir un spin-off de la universitat.

- Spin-off?

- Un grup sorgit del món universitari que esdevé empresa. Va ser fundat per Andreu Riera, que va morir el 2006.

- Es pot dir que l'empresa neix del recompte del recompte de vots a Florida a les eleccions nord-americanes del 2000?  

- Sí, que Scytl neixi el 2001 no és casualitat. Efectivament, les eleccions nord-americanes del 2000, entre George Bush i Al Gore, van ser polèmiques a Florida. La polèmica i la confusió entorn aquest cas, que va ser molt mediàtic, i precisament en una democràcia com els Estats Units, va ser una de les raons que van decidir al grup fundador d'esdevenir una empresa dedicada a aquests temes.
 

Víctor Hidalgo, enginyer sènior a Scytl, durant l'entrevista. Foto: Adrià Costa


- Què fa Scytl en un procés electoral?

- El cor del nostre treball és el vot electrònic. Però el vot electrònic no està encara estès arreu. A l'estat espanyol encara no hi ha una llei que el reguli en l'àmbit públic. Per això nosaltres fem també projectes de modernització electoral. Que és aplicar el coneixement que tenim de software i seguretat en vot electrònic als processos tradicionals de vot en paper. Què vol dir això? Per exemple, a l'estat espanyol, tot i que el vot és manual, l'escrutini es fa de forma electrònica. Tots els resultats de les meses es posen en un sistema, que va consolidant els resultats de totes les meses, aplica la llei d'Hondt, etc. 

- Van participar en les eleccions presidencials del 2016 als Estats Units.

- Sí. Als EUA les eleccions no s'organitzen a nivell federal sinó que ho fan els estats, i dins d'aquí els comtats. Nosaltres tenim més de 900 comtats que són clients nostres als Estats Units (n'hi ha 3.143), i alguns dels més importants, com Los Angeles i Miami. En les darreres eleccions els vam donar suport. Allí no fan vot electrònic tampoc, però ens vam encarregar d'aspectes com la difusió de resultats o la formació prèvia al personal que treballa als col·legis electorals. A tot el que suposa un suport a organitzar unes eleccions gràcies a la tecnologia ho anomenem modernització electoral. 

- Insisteixen en el seu web en el tema de la seguretat. Fins a quin punt es pot parlar de seguretat total en el vot electrònic? Existeix el sistema electoral perfecte pel que fa a la seguretat?

- La seguretat és el nostre ADN. Què diferencia el vot electrònic del vot tradicional? Jo sovint dic que l'electrònic és encara més segur. En l'electrònic tot són avantatges, és més econòmic, és més segur i còmode. El vot tradicional inclou el vot postal i el vot des de l'estranger. Per votar postalment has de demanar una paperassa que t'han d'enviar a casa i després t'has de refiar de si arriba i de l'empresa de correus.

- En quins aspectes han estat pioners?

- Nosaltres sempre destaquem el tema de la seguretat. És el que ens diferencia de la competència. Scytl té el 85% del mercat global. El 85% dels països que fan servir el vot per internet utilitzen la solució de Scytl. Ens movem a nivell global. No diem que som els més bonics ni els més barats. Però tenim un equip molt potent d'I+D i molts dels nostres beneficis els invertim en aquest equip. Treballem de manera verificable. El nostre sistema permet una doble verificabilitat, la individual, que fa que un votant pot comprovar que el seu vot ha estat comptat, sense desvetllar el vot, i la universal, que són les proves matemàtiques que allò no és una caixa negra, sinó que és auditable. 
 

Víctor Hidalgo: "Quan entres en el món d'un procés electoral, t'enganxa". Foto: Adrià Costa


- En què canvia la venda d'un vot electrònic a la de qualsevol altre producte tecnològic? 

- No és el mateix vendre centraletes o routers que fer alguna cosa que et dona la sensació que estàs contribuint a la millora de la societat. El més important per nosaltres és veure que contribuïm a l'avenç de la democràcia. És un projecte molt motivador.   

"El projecte més complex al qual ens hem enfrontat van ser les eleccions espanyoles del 2015"

- Quin ha estat el procés electoral més complex en què han participat?

- Pel que fa la modernització electoral, crec que les eleccions espanyoles de desembre del 2015. Va ser la primera vegada que no les va fer l'empresa que sempre ho havia fet . Era un projecte enorme, amb 57.000 meses electorals a tot Espanya. És un esforç logístic que normalment es fa en sis mesos i aquest cop es va haver de fer en dos. És el més complex al que ens hem enfrontat. En vot electrònic, potser el procés a Nova Gal·les del Sud, a Austràlia. Pensem que és una zona, amb capital a Sidney, on hi ha votants que tenen el col·legi electroal a 20 quilòmetres. Allí el vot electrònic és essencial. Vam obtenir el premi ICT del govern australià per l'accessibilitat que vam donar als votants, tant els qui viven lluny com els invidents.    

- El vot dels ciutadans que resideixen a l'estranger és un dels problemes a resoldre en el procés electoral a l'estat espanyol. El vot electrònic seria la solució?

- A l'estat espanyol existeix el voto rogado, que com el nom indica ja implica que has de demanar que te l'atorguin, has de demanar la documentació, rebre-la i enviar el vot, has d'incloure consolats i ambaixades dins del circuit. Per nosaltres, la solució és clara: el vot electrònic: més segur, més econòmic, més accessible. El vot electrònic resoldria tots els problemes del vot a l'estranger. Ja vam fer un estudi per a la Generalitat sobre el vot dels catalans que viuen fora. Tècnicament és totalment factible, però els partits no es posen d'acord. Ara mateix, els ciutadans a l'exterior no poden votar d'una forma fiable i segura, sabent al cent per cent que el seu vot es comptarà. 

"El vot electrònic garantiria el sufragi dels ciutadans espanyols a l'exterior"

- Què organitzen del cicle electoral del 2019? 

- Les del 26 de maig, municipals i europees. Amb un altre partner, Vector ITC Group. La part de l'escrutini, logística i tot el procés electoral. A més, el parlament Europeu ens ha contractat per fer la difusió del resultat de tots els països de la UE. 
 

Víctor Hidalgo: "Cap treballador de Scytl pot estar afiliat a cap partit". Foto: Adrià Costa


- I al Regne Unit... amb permís de Theresa May?

- Bé, tenim preparat el web de difusió de resultats, però estem pendents de si s'ha d'incloure el regne Unit en funció del que acabi passant en aquesta etapa del Brexit.

- I més enllà del funcionament tècnic i la seva seguretat, imagino que és important assegurar la neutralitat de l'empresa. Tenen algun protocol sobre aquest aspecte? 

- Cap treballador de Scytl pot estar afiliat a cap partit. Som políticament neutrals. De fet, hem treballat amb partits d'arreu de tot el ventall polític, des del partit socialdemòcrata alemany als Republicans de França, del PDECat als Verds europeus. Però cal dir que encara que volguéssim, el control del vot no el té mai l'empresa, sinó la Junta Electoral. Tècnicament, per obrir l'urna digital calen unes targetes criptogràfiques que nosaltres no tenim i que custodien membres diversos de la Junta Electoral. Ni un administrador de Scytel que tingui tots els passwords pot obrir els vots.                  

- Vostè com va connectar amb aquest món del vot electrònic?

- Jo soc enginyer de telecomunicacions i porto cinc anys i mig a Scytl. Sí que sempre m'ha interessat el tema de la seguretat i la criptografia. I he de dir que un cop entres en el món d'un procés electoral, t'enganxa.  
Arxivat a