L'inspector que va analitzar les imatges gravades per la policia espanyola l'1-O admet que no sap si es van manipular

El testimoni diu que desconeix si els agents tenien alguna ordre d'encendre i apagar les càmeres que portaven

El tribunal, aquest dimarts al Suprem
El tribunal, aquest dimarts al Suprem | ND
02 d'abril del 2019
Actualitzat a les 19:11h
L'últim testimoni del dia ha estat l'inspector de la policia espanyola que va analitzar les imatges enregistrades per la policia l'1-O. A preguntes de les defenses, el policia ha admès que no sap si les imatges que ell va rebre van ser editades o manipulades abans. Tot plegat ha vingut arran d'una pregunta de Jordi Pina, que ha insistit en saber si ell pot determinat si les imatges que va rebre de la policia científica havien estat editades prèviament.

L'inspector ha explicat que va rebre un material derivat de la policia científica. "Vaig rebre el material bolcat per part de la policia científica", ha dit a la Fiscalia, i ha assegurat que va examinar tots els vídeos que li van ser entregats. En total, 66 vídeos repartits en 9 carpetes. "Vaig fer un visionat ampli, pràcticament vuit hores de  vídeo", ha afirmat, i ha dit que va poder comprovar que eren imatges de les càmeres que duien els agents de l'1-O. 

El policia va fer "una descripció del que veia" en aquelles imatges, i ha assegurat que cap gravació va quedar fora d'aquell visionat. "Vaig fer una descripció orientativa del que veia. No tots els integrants duien càmera, només un o dos", ha admès, i ha assegurat que ratifica el contingut de l'acta que va fer. Preguntat per les defenses, ha dit que desconeix si els agents tenien alguna ordre de posar en marxa i apagar la càmera que porten. 

Les imatges de l'1-O

Pocs minuts abans ha passat pel Suprem el policia espanyol responsable de la policia judicial de Barcelona l'1-O. Ha explicat que després de visionar els vídeos del dia del referèndum, van fer un informe explicant que els ciutadans van exercir una resistència "activa i passiva" contra l'actuació judicial. Durant la seva intervenció, el president del tribunal, Manuel Marchena, ha hagut de cridar l'atenció del fiscal perquè el testimoni estava descrivint vídeos que, com ha dit Marchena en diverses ocasions, seran vistos per la sala durant la fase de la prova documental. 

A preguntes de les defenses, l'agent ha dit que en els vídeos seleccions hi ha "de tot". "Vam fer una acta ressenya amb cadascuna de les intervencions assenyalant el més significatiu de cara a la investigació", ha dit en resposta a Xavier Melero. I a preguntes de Jordi Pina, el policia ha insistit que no van seleccionar imatges i que les gravacions íntegres "es van aportar sense modificacions". En el cas concret de Lleida i Tarragona, a preguntes de Benet Salellas, ha dit que "no hi ha imatges" i ha assegurat que en desconeix el motiu.

Discrepàncies entre Mossos i Guàrdia Civil

D'altra banda, dos agents de la Guàrdia Civil han assegurat que van ser increpats per una parella de Mossos el dia 2 d'octubre del 2017 a Lleida. Els agents de la Benemèrita han di que els policies catalans els van identificar com a "piolins" i els van "aplaudir despectivament". Els agents van demanar explicacions: "Ens van dir que n'estaven fins al capdamunt de nosaltres i que el dia abans havíem pegat a la seva família", han dit els dos agents de la Guàrdia Civil.

Després, més gent es va sumar als aplaudiments. "Ens van dir 'fills de puta' i els vianants ens van aplaudir", ha explicat un dels testimonis a preguntes de la Fiscalia, i ha afegit que van decidir marxar perquè s'acumulava gent que aplaudia. "Tres companys em van comentar que una patrulla dels Mossos els havia enregistrat amb e mòbil, però jo no ho vaig veure", ha dit. A preguntes de les defenses, un dels agents ha dit que mai abans havia tingut problemes amb els ciutadans de Lleida.

Més tard ha estat el torn de l'agent dels Mossos que presumptament va increpar els agents de la Guàrdia Civil a Lleida. Ha explicat que va veure el grup de persones caminant i els miraven fixament. "El meu company em va dir, en veu baixa, que aquella gent podien ser piolins", ha dit, i ha afegit que una persona del grup es va girar i va fer gestos. Ha negat categòricament que aplaudissin ni insultessin els agents. "Pels gestos que van fer, gesticulant, vam deduir que podien ser agents de la Guàrdia Civil", ha explicat al fiscal. Ha dit també que, quan van marxar, va posar els fets en coneixement del seu superior.