Barcelona pel Canvi: la marca electoral que Manuel Valls ja ha registrat com a partit

El nom de la formació, tramitat al registre dijous passat, tindrà recorregut en les butlletes del 26 de maig al costat de Ciutadans, amb qui el candidat fa coalició

Manuel Valls, en un acte de precampanya
Manuel Valls, en un acte de precampanya | Adrià Costa
Oriol March / Joan Serra Carné
02 d'abril del 2019
Actualitzat el 03 d'abril a les 10:11h
Barcelona pel Canvi. És la marca electoral escollida per Manuel Valls, que el candidat a l'alcaldia de la capital catalana ja ha registrat com a partit. El nom de la formació, tramitat oficialment dijous de la setmana passada, acompanyarà Valls en les eleccions municipals del 26 de maig. L'alcaldable es presentarà en coalició amb Ciutadans, que ostenta els drets electorals, però des del primer moment ha volgut singularitzar el seu projecte, que fa recorregut amb certa autonomia del partit taronja. En el nom també serà visible l'aposta de l'exprimer ministre francès.

L'equip de Valls treballa aquests dies en detalls del disseny de la marca, per bé que les fonts consultades per NacióDigital admeten que l'enunciat de Barcelona pel Canvi "segur que sortirà" en les butlletes electorals. També està previst que hi aparegui el nom de Ciutadans, com a actor de la coalició. La candidatura analitza com s'haurà de visualitzar en les butlletes el pes polític de Valls. "És important que hi aparegui", puntualitzen fonts coneixedores del debat, que recorden que ja no podien esperar més dies a registrar el partit. En els comicis del 2015, Barcelona en Comú ja va decidir incloure la fotografia d'Ada Colau al costat de la llista i la marca de la formació.

Un nom amb reminiscències

La marca triada per Valls -que en cada decisió marca més distàncies amb Ciutadans- remet a la de Ciutadans pel Canvi, el projecte promogut per Pasqual Maragall per ampliar la base del socialisme català. Un dels noms de l'equip de l'alcaldable és Guillermo Basso, que precisament va ser l'encarregat de la direcció de la plataforma promoguda en aquell moment per Maragall. Valls ha verbalitzat des del primer moment la seva intenció d'aglutinar sectors del socialisme moderat, així com de la branca conservadora de l'antic espai convergent.

El nom de Barcelona pel Canvi també guarda similituds amb la denominació del partit liderat per Jordi Graupera, Barcelona és Capital, que malda per fer forat dins l'electorat independentista amb la celebració de primàries com a principal actiu. Algunes enquestes els donen presència al consistori, però d'altres detecten que ho poden tenir complicat. En el cas de Valls, els guarismes que han anat apareixent en els mitjans han descrit una trajectòria descendent: ha passat de disputar la victòria a Ada Colau i Ernest Maragall -candidat d'ERC- a no millorar els 5 regidors actuals de Ciutadans, com descriuen algunes enquestes publicades al llarg dels últims dies.

Llista amb fitxatges (i Ciutadans)

L'exdirigent socialista francès ha fitxat Celestino Corbacho, exministre de Treball amb José Luis Rodríguez Zapatero i alcalde històric de L'Hospitalet de Llobregat, com a número tres. En el número quatre hi ha situat Eva Parera, exportaveu d'Unió i que aporta el component catalanista que Valls també vol reivindicar, mentre que en el número dos s'hi troba Luz Guilarte, diputada de Ciutadans. El partit taronja fa costat logístic a la candidatura i n'ostenta els drets electorals, però les visions entre el candidat i Albert Rivera no són sempre coincidents.

La llista compta amb el suport de Lliures, una formació sorgida de l'antiga Convergència liderada per Antoni Fernández Teixidó.  També s'han implicat en la redacció del programa electoral, en el qual Valls donarà importància a la seguretat. Com a primer ministre francès, va fer de la lluita contra la immigració il·legal un dels seus fars, malgrat estar enquadrat dins la tradició socialdemòcrata.