Guàrdia Civil i Mossos discrepen sobre els incidents el 2-O a Lleida

Dos agents de la Benemèrita asseguren que van ser increpats per un agent de la policia catalana, que ho ha negat categòricament

El fiscal Jaime Moreno, aquest dimarts al Suprem
El fiscal Jaime Moreno, aquest dimarts al Suprem | ND
02 d'abril del 2019
Actualitzat a les 18:02h
Relats contraposats aquesta tarda al Suprem. Dos agents de la Guàrdia Civil han assegurat que van ser increpats per una parella de Mossos el dia 2 d'octubre del 2017 a Lleida. Els agents de la Benemèrita han di que els policies catalans els van identificar com a "piolins" i els van "aplaudir despectivament". Els agents van demanar explicacions: "Ens van dir que n'estaven fins al capdamunt de nosaltres i que el dia abans havíem pegat a la seva família", han dit els dos agents de la Guàrdia Civil.

Després, més gent es va sumar als aplaudiments. "Ens van dir 'fills de puta' i els vianants ens van aplaudir", ha explicat un dels testimonis a preguntes de la Fiscalia, i ha afegit que van decidir marxar perquè s'acumulava gent que aplaudia. "Tres companys em van comentar que una patrulla dels Mossos els havia enregistrat amb e mòbil, però jo no ho vaig veure", ha dit. A preguntes de les defenses, un dels agents ha dit que mai abans havia tingut problemes amb els ciutadans de Lleida.

Més tard ha estat el torn de l'agent dels Mossos que presumptament va increpar els agents de la Guàrdia Civil a Lleida. Ha explicat que va veure el grup de persones caminant i els miraven fixament. "El meu company em va dir, en veu baixa, que aquella gent podien ser piolins", ha dit, i ha afegit que una persona del grup es va girar i va fer gestos. Ha negat categòricament que aplaudissin ni insultessin els agents. "Pels gestos que van fer, gesticulant, vam deduir que podien ser agents de la Guàrdia Civil", ha explicat al fiscal. Ha dit també que, quan van marxar, va posar els fets en coneixement del seu superior.

Insults, cops i "resistència activa" a l'IES El Palau

El setè testimoni del dia ha estat un agent de la Guàrdia Civil que va intervenir l'1-O a l'IES El Palau de Sant Andreu de la Barca. "Érem uns 70-80 agents", ha explicat a preguntes de la Fiscalia. Ha dit que quan van arribar es van trobar unes 70-80 persones a la porta de l'institut. "Ens van dir que no sortirien", ha recordat, i ha assegurat que la gent estava situada ocupant la porta d'entrada a l'institut. 

"Quan van veure arribar els agents, la gent es va asseure al terra. Teníem gent dreta i gent asseguda", ha dit el testimoni, que ha assegurat que durant tota l'actuació hi va haver insults. L'agent ha dit no va viure cap "amenaça propera", però sí que en va rebre de gent més allunyada. "Hi havia un grup de gent asseguda i un grup dempeus, i també desenes de persones que miraven l'actuació. No vaig veure si duien pals o passamuntanyes", ha dit. 

L'agent ha assegurat també que la gent va passar d'una resistència passiva a una resistència activa per impedir que els agents arribessin a la porta. "Els vam voler aixecar i llavors van començar les empentes. Hi havia gent que es retorçava per fer-ho més difícil", ha dit, i ha recordat que la gent quasi va fer caure una persona d'edat avançada. A preguntes del fiscal, l'agent ha dit que també van rebre cops. 

Finalment els guàrdies civils van entrar per una porta lateral i van poder requisar moltes urnes. "La gent intentava entrar i vam haver de reforçar la porta", ha relatat, i ha dit que un cop a dins la seva prioritat va ser assegurar el mandat judicial i els seus agents. A preguntes de l'advocacia de l'Estat, ha explicat que hi havia agents dels Mossos.

En el torn de les defenses, l'agent ha explicat que ningú es va abraonar contra ells però que la gent volia evitar que actuessin i ha dit que és habitual parlar primer amb els manifestants abans de posar-se el cas. "Ens el posem quan comencen els cops i el forceig", ha dit, i ha insistit que ell va intentar "mantenir el diàleg" durant la intervenció policial. 

Incidents el 20-S a Sant Andreu de la Barca

El quart testimoni de la tarda ha estat el cap de la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca, que ha relatat, a preguntes de la Fiscalia, els fets del 20-S en aquell municipi. Ha dit que unes 100 persones es van concentrar a fora de l'edifici per protestar per les detencions d'aquell dia. Ha explicat que els concentrats no portaven cartells de l'ANC. Ha dit que hi va haver incidents "aïllats" amb algunes persones que els van increpar, i ha volgut insistir que els nens que viuen a la caserna es van veure "afectats" per aquella concentració. 

Cuixart, acusat d'impedir retirar cartells

El segon i el tercer testimonis d'aquest dimarts han estat dos agents de la Guàrdia Urbana de Badalona que van participar de la sostracció de cartells de l'1-O el 25 de setembre de 2017. En els fets hi van estar implicats el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i el tinent d'alcalde de Badalona José Téllez. Els dos testimonis els han acusat d'impedir que fessin la seva feina i requisessin propaganda del referèndum a un grup de gent que els enganxava en un fanal. El primer testimoni ha assegurat que l'actuació de Cuixart els va fer sentir "desautoritzats", però el segon ha negat sentir-se així.