Dos agents de la Guàrdia Urbana acusen Cuixart d'impedir-los requisar cartells de l'1-O a Badalona

Els dos caporals relaten una situació de "tensió" i assegurem que no van detenir el president d'Òmnium per "evitar mals majors"

El fiscal Jaime Moreno, aquest dimarts al Suprem
El fiscal Jaime Moreno, aquest dimarts al Suprem | ND
02 d'abril del 2019
Actualitzat a les 16:52h
El segon i el tercer testimonis d'aquest dimarts han estat dos agents de la Guàrdia Urbana de Badalona que van participar de la sostracció de cartells de l'1-O el 25 de setembre de 2017. En els fets hi van estar implicats el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i el tinent d'alcalde de Badalona José Téllez. Els dos testimonis els han acusat d'impedir que fessin la seva feina i requisessin propaganda del referèndum a un grup de gent que els enganxava en un fanal. El primer testimoni ha assegurat que l'actuació de Cuixart els va fer sentir "desautoritzats", però el segon ha negat sentir-se així. 

Els dos agents han explicat que el dia 25 van intervenir perquè van observar un grup de persones amb pancartes a la mà i un altre que col·locava cartells en un fanal. Vam parar al seu costat amb el cotxe i els vam demanar explicacions i ens van dir que enganxaven propaganda de l'1-O. "Els vam dir que no ho podien fer i ens van insistir que els ho demanava el cos perquè era un bé per a Catalunya", ha explicat el primer testimoni a preguntes de la Fiscalia. 

Els cartells, ha dit, eren blaus i grocs, hi deia "Hola Europa", "Hola nou país", "Hola República"... "Eren uns 45 cinc cartells i també hi deia 'sí'. Vam entendre que eren del referèndum i, a més, ens ho van dir ells", ha afirmat, i ha recordat que actuaven en virtut d'una ordre de la Fiscalia i que ja havien requisat altres cartells relacionats amb l'1-O. "L'ordre de la Fiscalia ens autoritzava a retirar qualsevol tipus de material relacionat amb el referèndum", ha recalcat, tot recordant que van aixecar un acta sempre en un ambient de cordialitat amb el grup de persones que penjava cartells. 

"Cuixart no ens va insultar"

Els cartells decomissats van ser guardats al maleter del cotxe de la Guàrdia Urbana. L'agent, aleshores, ha explicat que una senyora del grup els va dir que estava trucant a l'alcaldessa de Badalona [Dolors Sabater]. "Ens va dir que l'alcaldessa deia que no podíem intervenir els cartells sense una ordre judicial", ha dit el guàrdia urbà a preguntes del fiscal Jaime Moreno.

Es va començar a congregar més persones i també va venir Jordi Cuixart i el tinent d'alcalde de Badalona José Téllez. "Cada cop hi havia més gent. Rebíem insults, ens enregistraven, ens deien que ens farien fora de la Guàrdia Urbana i de Catalunya", ha relatat. En aquesta situació, ha dit que Cuixart estava "entre la gent": "Era un més de la gent", ha dit el testimoni. A preguntes de la defensa, l'agent ha explicat que la conversa amb Cuixart va ser distesa i tranquil·la. "La conversa va ser tranquil·la, ens va dir si tornaríem l'escala a la gent i així ho vam fer", ha dit. Tots dos testimonis han dit que en cap moment Cuixart els va insultar. 

"Volíem evitar un mal major"

El primer testimoni de la tarda ha explicat que la situació es va anar complicant i hi havia "nervis". "La gent no ens deixava treballar. Vam decidir anar a l'ajuntament per anar a buscar refugi", ha explicat, i ha recordat que hi va haver un problema amb el DNI d'una de les persones registrada, que no apareixia. "Quan vam intentar agafar el cotxe, Cuixart ens va dir que no podíem marxar sense tornar el DNI. "Cuixart i dues persones més es van posar davant del cotxe i ens van demanar el DNI de la senyora", ha explicat. El segon testimoni ha dit que Cuixart feia gestos amb les mans perquè no es mogués el cotxe. "No vam poder moure el vehicle", ha dit. 

Quan va arribar Téllez, els va "exigir" que els retornessin els cartells. "Ens va dir que li tornéssim els cartells i li vam dir que teníem instruccions de la Fiscalia. Ens va dir que si no ho fèiem nosaltres ho faria ell, i li vam dir que no ho podia fer", ha relatat el segon agent de la Guàrdia Urbana. Téllez va treure els cartells del cotxe i els va donar a Cuixart i a la gent. "No vam detenir Cuixart ni Téllez per evitar un mal major", ha explicat, i ha relatat que quan els ciutadans van tenir els cartells, van cridar "hem guanyat". En aquell moment, els agents van demanar el DNI a Téllez per poder fer les diligències.

A preguntes de les defenses, l'agent ha dit que el grup de persones havien arribat a penjar dos cartells i ha admès que no hi havia cap símbol de la Generalitat ni es demanava el vot pel referèndum de l'1-O. Marina Roig li ha recordat que l'Ajuntament de Badalona havia presentat un recurs on es demanava que la Guàrdia Urbana no participés de les ordres de la Fiscalia en relació al referèndum. "Nosaltres no sabíem res d'això", ha explicat. Pel que fa l'atestat, l'agent ha dit que no van fer constar cap delicte, sinó que era un document per informar a la Fiscalia.