El TC resol que el ple del 6 i 7 de setembre va vulnerar els drets de l'oposició

Ciutadans van presentar un recurs d'empara durant la sessió d'aprovació de les lleis del referèndum i de desconnexió i el tribunal els ha donat la raó

Inés Arrimadas, Carlos Carrizosa i Fernando de Páramo, durant un ple del Parlament
Inés Arrimadas, Carlos Carrizosa i Fernando de Páramo, durant un ple del Parlament | Josep Maria Montaner
02 d'abril del 2019
Actualitzat a les 14:52h
El Tribunal Constitucional ha resolt per unanimitat que durat el ple del 6 i 7 de setembre del 2017 en el qual es van aprovar la llei del referèndum i de transitorietat es va vulnerar el dret de participació política dels grups de l'oposició. Aquesta és la conclusió emesa pel tribunal en sentència després que Ciutadans, el partit liderat per Inés Arrimadas a la cambra catalana, demanés un recurs d'empara.  

El text de la sentència argumenta que aquest dret de participació va ser vulnerat pels acords del ple i de la mesa del Parlament que van permetre tramitar la llei del referèndum gràcies a una alteració de l'ordre del dia. Amb aquest mecanisme, es van suprimir els tràmits reglamentaris i legals preceptius per permetre que la proposició de llei fos debatuda i votada. A més, recorda que la mesa del Parlament va denegar a Cs el trasllat de la sol·licitud del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, fet que colisiona amb el reglament del Parlament. 

"La majoria es va fer servir per improvisar i articular ad hoc una insòlita via que deixava al seu lliure arbitratge les possibilitats d'intervenció i els drets de la resta de grups i diputats", diu la sentència

El tribunal detecta "existència de vicis de procediment en la tramitació parlamentària de la llei en articular un insòlit procediment legislatiu no previst en el reglament de la cambra". "La majoria es va fer servir per improvisar i articular ad hoc una insòlita via que deixava al seu lliure arbitratge les possibilitats d'intervenció i els drets de la resta de grups i diputats", recull la sentència redactada per la magistrada Encarnación Roca. 

També es conclou que en la tramitació de les lleis "es va incórrer en trencaments molt greus del procediment legislatiu" que van afectar tant a Ciutadans com als drets de les minories i de tots els ciutadans a qui representen els partits de l'oposició. L'aprovació de les lleis, que van ser suspeses, es va fer, segons el tribunal, amb un mecanisme que està fora del reglament del Parlament de Catalunya i que va afectar les funcions legislatives dels recurrents, en aquest cas, Ciutadans. 

Lorena Roldán: "Es constata que els partits independentistes, la mesa del Parlament i la seva presència van retorçar de forma fraudulenta el reglament per saltar-se la Constitució i l'Estatut i vulnerar els drets de milions de catalans"

"Es constata que els partits independentistes, la mesa del Parlament i la seva presència van retorçar de forma fraudulenta el reglament per saltar-se la Constitució i l'Estatut i vulnerar els drets de milions de catalans", ha assegurat en roda de premsa la diputada Lorena Roldán, que ha recordat, un cop més, que es va produir un "cop a la democràcia" durant aquell ple.  
 

El TC resol a favor de Cs sobre el ple del 6 i 7 de setembre by naciodigital on Scribd