«Un desnonament cada cinc minuts»: la lluita per l'habitatge pren el carrer

Aquest dissabte Barcelona acull la mobilització “Punxem la bombolla”, que vol dignificar el dret a la llar

Roda de premsa sobre la manifestació d'aquest dissabte
Roda de premsa sobre la manifestació d'aquest dissabte | Europa Press
02 d'abril del 2019
Actualitzat a les 17:18h
L'any 2018 es van produir a l'estat espanyol 165 desnonaments per via judicial cada dia, aproximadament un cada cinc minuts. Des del 2008 fins al 2018, en total s'han produït més de 644.000 desnonaments, dels quals el 62% han estat en pisos de lloguer, segons dades de la PAH Barcelona. Davant d’aquesta situació, més de 40 entitats fan una crida a la ciutadania a sumar-se a la manifestació convocada per aquest dissabte que porta per lema #PunxemLaBombolla, a les 18 hores als Jardinets de Gràcia de Barcelona.

Les entitats remarquen que "l'emergència habitacional és responsabilitat de l'estat", que "no només no actua en favor de la defensa de l'habitatge sinó que fomenta la bombolla immobiliària amb normatives que afavoreixen les SOCIMIS". En referència a això, xifren en més de 125.000 les persones que es troben en llista d’espera d'habitatge protegit.

La portaveu del Sindicat de Llogaters Àlex Frances explica que Espanya és el país de la OCDE que les seves famílies destinen el percentatge més elevat al lloguer, "superant en molts casos el 40% del sou". Afegeix que la situació és "encara pitjor" si es prenen dades dels menors de 35 anys, on arriba al 65%. A més, destaca que els desnonaments invisibles es segueixen produint i que expulsen els veïns de la ciutat, "la propietat es nega als veïns amb l’objectiu d’especular amb un dret bàsic com l'habitatge".

La portaveu de la PAH Barcelona, Lucía Delgado, ha lamentat que el parc públic d'habitatge sigui avui de l'1,5% (la mitjana europea és del 20%), i que això es tradueixi en 237 desnonaments diaris a Espanya. Des de l'entitat reclamen també que aquest sigui indefinit i apunta que si l'habitatge "no s'hagués desprotegit, ara Catalunya tindria un 40% d'habitatge públic". Per aquests motius, Delgado ha exigit "responsabilitat" i "voluntat política". 

El representant de l'Associació 500x20 Víctor Muñoz ha afegit que "si ja vam aconseguir que es deixessin de fer els desnonaments oberts per injustos i il·legals, podem acabar amb els desnonaments on l'hipotecat no pot assumir el preu que se l'imposa". Xavi Caballé, de Fem Sant Antoni, ha dit que els veïns de Barcelona pateixen el turisme massiu, la gentrificació i l'elitització dels barris, i que "han perdut el dret a la ciutat i a la llar". Segons Caballé, "si Barcelona tingués el parc de lloguer suficient, no hi hauria ni un sol pis turístic. El portaveu del Sindicat de l'Habitatge del Raval Axel Altadill ha finalitzat dient que no les entitats no busquen assenyalar només els fons voltors, sinó "jutges, bancs i governs".


 
Arxivat a