Torra anuncia que la Generalitat defensarà els votants de l'1-O querellats per la Fiscalia

El president assegura que serà "acusació particular" en aquest cas i manté que l'Estat vol introduir "càpsules de por" en la ciutadania

Quim Torra, aquest dilluns al Teatre Poliorama de Barcelona
Quim Torra, aquest dilluns al Teatre Poliorama de Barcelona | Bernat Cedó
01 d'abril del 2019
Actualitzat a les 20:07h
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest dilluns que el Govern actuarà com a acusació particular en el cas dels nou votants de l'1-O contra els quals es querellarà la Fiscalia. Així ho ha anunciat Torra en la presentació del llibre 1 judici polític i 100 preguntes. Dret i procés penal per a no juristes (Símbol Editors), de Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de Carles Puigdemont i candidat de Junts per Catalunya a Girona a les eleccions espanyoles del 28-A. "La Generalitat estarà sempre al seu costat", ha assenyalat el president, acompanyat també del periodista Antoni Bassas i l'advocada Magda Oranich.

Segons Torra, l'Estat vol introduir "càpsules de por" a la ciutadania. "Es tracta de tenir una societat que no vulgui proclamar els seus drets, ni manifestar-se", ha destacat el dirigent independenista, que també és advocat com els seus companys aquesta tarda al Teatre Poliorama de Barcelona. El president ha indicat que hi ha "conquestes" de l'etapa democràtica que ara trontollen, i ha remarcat que els catalans, després de la vivència de l'1-O, ja estan "vacunats" contra la por que pretén -segons ell- insuflar l'Estat.

Torra ha estat molt crític amb la concepció d'estat de dret que es té, en base al seu punt de vista, a Espanya. De fet, ha citat una frase de Carlos Lesmes, president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, en la qual equipara en importància la unitat de l'Estat amb els fonaments del dret. "Això és l'a por ellos judicial", ha assenyalat en aquest moment Cuevillas, que ja ha fet els seus primers actes com a candidat de JxCat per Girona,.

Contra qui vol querellar-se la Fiscalia?

Els nou votants en qüestió formen part dels 19 que el Sindicat Professional de la Policia ha reclamat investigar. En un primer moment, el jutge instructor va rebutjar imputar-los perquè considerava que la seva actitud era "passiva" i eren "víctimes de la situació de confrontació generada pels poders públics". Ara, la Fiscalia considera que, d'acord amb les imatges de l'1-O, nou dels votants van mirar de "resistir-se activament" a l'actuació policial a l'institut Pau Claris de Barcelona.

L'Advocacia de l'Estat va més enllà de la Fiscalia i demana investigar els votants per formar una "massa tumultuària". Considera que tots els ciutadans sabien que l'1-O estava prohibit i que van actuar per impedir l'ordre que tenien els agents de requisar el material del referèndum.