Vox divideix Ciutadans

Les estratègies de cara a les eleccions europees allunyen Albert Rivera i Luis Garicano, el candidat del partit taronja a Brussel·les

Abascal, Casado i Rivera, junts a l'escenari de la concentració a la plaça Colón de Madrid
Abascal, Casado i Rivera, junts a l'escenari de la concentració a la plaça Colón de Madrid | Europa Press
01 d'abril del 2019
Actualitzat a les 18:46h
L'estratègia a seguir amb Vox i la política de pactes comencen a fracturar Ciutadans. La decisió de l'executiva del partit d'Albert Rivera de rebutjar, a priori, tot acord de govern amb Pedro Sánchez i amb el PSOE ha situat el partit en la pugna pel vot de dretes, en competència dura amb PP i Vox. La rotunditat amb la qual els de Rivera han descartat pactar amb els socialistes ha evidenciat, en canvi, que no es neguen a coincidir amb els ultres de Santiago Abascal. Aquesta posició no té la unanimitat de la cúpula de la formació.

Ha estat l'economista Luis Garicano, diputat al Congrés i candidat a les eleccions europees, qui ha posat més paraules en la posició del tot hostil a sumar forces amb Vox. No és fàcil que suavitzi el to en aquesta línia perquè Garicano és qui defensa els colors de Ciutadans en les eleccions europees. Una batalla en què es delimitaran les forces de la dreta populista europea de Matteo Salvini i Marine Le Pen (una estratègia animada per l'exassessor de Donald Trump, Steve Bannon) i el bloc liberal que vol encarnar Emmanuel Macron. 

El pacte sorgit de les eleccions andaluses del 2-D ja va generar incomoditat en sectors de la família liberal europea. El mateix president francès, Emmanuel Macron, va fer saber que no aplaudia l'acord a Andalusia entre el PP i els taronja, que va sortir vencedor només gràcies als vots dels dotze diputats ultres de Vox. Els riscos que implicava acostar-se massa a la zona de Vox han estat visibles des de fa mesos.       

L'advertiment de Macron 

En aquest sentit, no ha passat desapercebut un avís llançat des de l'entorn de Macron. El president de la seva formació, La República en Marxa (LREM), Stanislas Guerini, va fer dissabte passat unes declaracions en les quals va defensar una aliança després de les eleccions europees entre els liberals, abanderats pel partit de Macron, i alguns partits socialistes europeus, entre ells el PSOE. Guerini es referia a l'amenaça que suposa el bloc de dreta populista antieuropeista, que segons molts analistes pot sortir reforçat després de les eleccions del 26 de maig. 

Garicano juga a fons aquesta carta europeista, que equival a no tancar portes a algun possible acord amb el PSOE

Es pot donar el cas que la dinàmica de les aliances polítiques europees compliqui i molt el discurs de Rivera de competir només en el terreny més conservador i barrar el pas a qualsevol entesa amb el PSOE de Sánchez. Pot acabar sent difícil combinar la competició amb Vox i PP -alhora- pels valors més conservadors i a la vegada mostrar-se com "el partit de Macron" a les eleccions europees. Hi pot haver un moment en què Ciutadans haurà de triar entre Macron o Vox. 

Garicano, un cop convertit en cap de cartell a Estrasburg, juga a fons aquesta carta europeista, que equival a no tancar portes a algun possible acord amb el PSOE. De fet, l'economista ja ha començat a volar sol i no ha tingut por a desmarcar-se del líder. Així ho va fer amb l'escàndol que va esquitxar el partit per les irregularitats de les primàries, quan va donar suport al candidat alternatiu al preferit per Rivera.