ecologia

La superfície de producció ecològica s'ha multiplicat per 42 en els darrers 25 anys a Catalunya

El nombre d'operadors també ha crescut, i ha passat dels 236 del 1995 a 3.859

per NacióDigital, 1 d'abril de 2019 a les 16:16 |
El productor de porc ecològic Martín Ezpeleta a la darrera edició de Fira Natura, a Lleida | Laura Cortés
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La superfície de producció ecològica s'ha multiplicat per 42 des de 1995 a Catalunya, primer any en què es van elaborar estadístiques del sector. Així doncs, les 5.000 hectàrees registrades fa 25 anys han crescut fins a les 210.000 del 2018. Una tendència que també s'ha reflectit en el nombre d'operadors, que ha passat de 236 a 3.859 en el mateix període.

Són dades presentades pel Consell Català de la Producció ecològica (CCPAE) en la roda de premsa de balanç del sector i de la trajectòria de l'òrgan, creat fa 25 anys. Basant-se en aquestes xifres, la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà ha assegurat que en aquest darrer quart de segle la producció ecològica no només ha crescut sinó que s'ha diversificat en tots els subsectors i ho ha fet de forma paral·lela a l'"autèntic despertar" del consum ecològic del mercat intern català, que absorbeix el 26% de la despesa en aquesta mena de productes a l'Estat espanyol.


En la seva intervenció, Jordà ha reivindicat que el creixement "espectacular" de la producció ecològica i la diversificació de la mateixa s'hagi produït alhora que l'augment del consum de productes ecològics a Catalunya, a diferència, diu, del que passa en altres zones productives orientades al mercat exterior. A més d'aquesta conclusió, les dades presentades pel CCPAE mostren que el sector ha mantingut una trajectòria "sempre creixement" i "dinàmica", segons la consellera.

Per la seva banda, el president d'aquest organisme, Daniel Valls, ha presentat en detall les dades i ha destacat que la producció catalana ha passat de ser testimonial a convertir-se en un sector important a Catalunya. Una xifra que ho mostra és la proporció de la superfície ecològica respecte a la total és superior a la mitjana europea i ja representa un 17%, un nombre que el 2008 era molt inferior, d'un 4%.


Creixen tots els subscetors excepte l'olivera

Fixant-se en les dades del 2018, Valls ha destacat que la superfície de producció ecològica va créixer un 5,02% en comparació amb l'exercici anterior, en un creixement generalitzat en tots els subsectors menys en el de l'olivera (-0,4%).


Dues terceres parts d'aquesta superfície són prats i pastures de ramadera ecològica. Pel que fa als cultius, el 41% es dedica a la vinya, seguits de les oliveres (20%), conreus extensius (18%). Aquestes dades són la raó per la qual les comarques amb més inscrits a l'autoritat de control són l'Alt Penedès, les Garrigues i Segrià. 

Entre les moltes dades presentades sobre aquests tres cultius, destaca la que mostra que, a Catalunya, el 27% de la vinya és ecològica, un percentatge prou important per a representar el 3,7% d'aquest cultiu en tot el món.

Tot i que el seu pes global és menor, el 3% de les hectàrees, el CCPAE ha destacat el creixement dels fruiters que ha vist com augmentava la seva superfície un 28,84% durant el 2018. "És un sector que ha costat de despertar però que ara està creixement amb molta força", ha assegurat Valls.

En ramaderia, durant el 2018 s'ha produït un lleuger augment de les explotacions (+1,53%) que arriben a les 927. Tot i que el vaquí de carn continua sent la més implantada, s'han detectat augments de porcí (+30%), l'avicultura de carn (+17,14%) i l'apicultura (+16,67%).
 

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, en roda de premsa aquest dilluns Foto: ACNEl principal destí, el mercat intern

En general, els operadors han experimentat una tendència a l'alça de les vendes el 2018, amb el creixement del 20% de les facturacions de productes ecològics l'any 2017 respecte a l'anterior i arribant a un total de 584 milions d'euros. El principal destí de les vendes de productors ecològics és Catalunya (43%) amb un pes de 217 milions d'euros, seguit de països de la Unió Europea (26%), d'altres zones de l'Estat espanyol (20%) i de territoris fora del club comunitari europeu (11%), la gran majoria de les quals són als Estats Units, el principal consumidor del mercat ecològic del global.

Durant l'any passat, els operadors inscrits també es van incrementar un 8,92% respecte de l'any anterior, arribant als 3.859. Per tipus d'activitats, els que més van créixer van ser els comercialitzadors (+21,8%), seguits pels importadors (+12,24%), els productors vegetals (+9,37%) i els elaboradors (+8,41%).

Catalunya consumeix el 26% del mercat estatal

Deixant de banda el sector primari, el CCPAE ha posat en valor l'increment que ha experimentat els operadors que es dediquen a activitats secundàries (+15,82%) i que ara ja són 2.013, representant una porció "considerable" respecte a la resta d'Espanya. En aquest àmbit, dominen les empreses que es dediquen a la comercialització i distribució de productes ecològics (+16,95%) cosa que, segons Jordà, prova el creixement del consum en el mercat interior. Les segueixen les empreses que es dediquen a l'elaboració i embotellament de vins o caves (+17,56) i les que es dediquen a la importació d'aquests productes (+11,22%).

En aquest sentit, durant aquests 25 anys s'ha constatat un creixement exponencial del consum de productes ecològics a Catalunya, la comunitat autònoma on hi ha el percentatge més elevat de consum de productes ecolòigcs i que representa el 26% del total de l'Estat.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació