Acord inèdit entre Govern, entitats i els partits per combatre el racisme

L'executiu, els grups parlamentaris i col·lectius d'immigrants signen un document en el qual reclamen que no s'utilitzi com a arma electoral en ple auge de la ultradreta

Acord per a un debat responsable sobre immigració i contra el racisme i la xenofòbia
Acord per a un debat responsable sobre immigració i contra el racisme i la xenofòbia | Govern
01 d'abril del 2019
Actualitzat a les 16:36h
Govern, grups parlamentaris, associacions de municipis, entitats socials i col·lectius que apleguen persones migrades s'han reunit aquest dilluns al matí al Centre d'Arts Santa Mònica per impulsar un acord per a un "debat responsable sobre immigració i contra el racisme i la xenofòbia". El document pactat inclou fins a nou compromisos, l'últim dels quals és "evitar i denunciar els discursos que incitin el pas del racisme latent als actes de racisme". "Cal contribuir a socialitzar en el conjunt de la població el coneixement de les persones de diferents orígens sense estereotips ni prejudicis", destaca el text.

L'acord, que arriba a les portes d'una campanya electoral marcada per l'impacte de Vox i el desplaçament cap a la dreta del discurs de Ciutadans i PP, defensa "basar visions, opinions i missatges sobre la immigració en dades disponibles i contrastables i no en percepcions subjectives ni en dades tretes de context". Els missatges que s'emetin sobre el fet migratori, recalca el text, han de donar eines per conèixer els "beneficis" de la immigració i la "diversitat que comporta", a banda d'anar destinats a "conèixer les causes estructurals dels problemes que hagin pogut sorgir".

El document té intenció de servir de "punt de partida" per abordar amb "responsabilitat" qualsevol problema relacionat amb la immigració. Arriba després que hi hagi hagut dos atacs a centres que acullen menors no assistits, com va passar a Canet i a Castelldefels. L'any passat es va tancar amb 151 atacs racistes i només 72 denúncies, segons l'informe elaborat per SOS Racisme.

Catalunya, "terra d'acollida"

"Estem abocats en un cicle electoral que dificulta actes com aquests", ha assenyalat el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha volgut "donar valor" a la fotografia de la jornada. "La immigració i el racisme són qüestions decisives. El compromís és fonamental per la cohesió social i la convivència, aquest és un dels grans consensos de país", ha destacat el president de la Generalitat, que ha recordat que el seu primer acte com a president va ser una reunió amb immigrants tancats a l'Escola Massana de Badalona. "Catalunya és, ha estat i serà una terra d'acollida", ha insistit.

El dirigent independentista ha apuntat que la immigració és un fet de "memòria nacional". "Tenim la sort de ser un país d'adhesió i no d'imposició", ha ressaltat Torra, que ha xifrat en el 15% les persones d'origen estranger. "El nostre posicionament és a favor de les persones que han vingut per un motiu o altre. Tots hem de defensar aquests drets", ha apuntat el president de la Generalitat.