Els comuns demanen que el referèndum no sigui «una línia vermella» per al diàleg

Jaume Asens admet "aspectes no coincidents" amb Podem a l'hora de plantejar una votació per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya

Jaume Asens, amb Aina Vidal, Mar García, Joan Mena i Noe Bail, en roda de premsa
Jaume Asens, amb Aina Vidal, Mar García, Joan Mena i Noe Bail, en roda de premsa | En Comú Podem
01 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:23h
El cap de llista d'En Comú Podem, Jaume Asens, ha defensat que el referèndum no pot ser una "línia vermella" perquè el govern espanyol i els independentistes recuperin el diàleg un cop passades les eleccions espanyoles del 28 d'abril. Els comuns sostenen que ni els socialistes es poden negar a parlar del dret a decidir ni ERC ni Junts per Catalunya ho han de convertir en una condició sine qua non per dialogar. Aquests dos posicionaments d'enrocament, ha dit Asens, són les que van fer saltar pels aires la taula del diàleg de Pedralbes.   

"Cal reconèixer-nos els uns als altres i crear un escenari d'empatia i d'entesa", ha assegurat Asens, que ha admès que la situació és excepcionalment complexa per l'existència de presos polítics i exiliats. Les declaracions les ha fet durant la presentació del lema de campanya de la coalició, que serà "Guanyem per avançar", una proclama amb la qual es presenten com a antídot davant del "bloqueig" dels independentistes i dels guardians de l'Íbex 35. 

La indefinició sobre el model de referèndum

Amb tot, la candidatura d'En Comú Podem té en aquests moments un dilema a l'hora de defensar la seva proposta de referèndum. Fa unes setmanes, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena -número cinc de la llista-, va assegurar que els comuns portarien a la seva llista una proposta de referèndum d'autodeterminació binari com el que en el seu dia va defensar Xavier Domènech.

Ara, però, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha posat sobre la taula una proposta de referèndum sobre el model territorial en el qual es puguin votar "totes les opcions". Preguntat per aquesta qüestió, Asens no ha aclarit si finalment portaran al seu programa un referèndum de caràcter binari i ha assegurat que "no és el moment de descartar opcions" com ha fet el president Quim Torra amb la proposta de Podem. "El 9-N es va fer amb tres opcions", ha recordat per obrir la porta a admetre aquesta possibilitat.

En tot cas, ha reconegut que en aquesta qüestió hi ha "aspectes que no són coincidents" entre els comuns i Podem i que treballaran durant els pròxims dies perquè la proposta sigui "el més acoplada possible".  

Sánchez, un "camaleó" que actua de forma "irresponsable"

Asens ha fet també una dura crítica contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al qual ha acusat d''irresponsable" per fer entrar el 155 en campanya. El líder del PSOE, ha dit el candidat dels comuns, és "camaleònic" i fa unes polítiques o unes altres en funció de qui tingui al costat. Davant d'aquesta situació, ha alertat del risc que suposarà que el PSOE i Ciutadans sumin per formar govern. Les institucions catalanes, ha subratllat, estan "amenaçades" tant per Ciutadans com pel PSOE i considera que cal trencar aquest esquema forçant Sánchez a fer una aliança amb Podem i les esquerres.